EU kan gasimport halveren met energiebesparing

21.10.2014 | Branchenieuws | 940 keer bekeken
EU kan gasimport halveren met energiebesparing

De Europese Unie kan de import van aardgas in 2030 halveren door de energiezuinigheid van bestaande gebouwen te verbeteren.

Dat meldt onderzoeksbureau Ecofys in een rapport dat gisteren is verschenen. Volgens de studie benut de Europese Unie het besparingspotentieel in bestaande bouw onvoldoende met het huidige beleid. Dat is een gemiste kans, want juist in deze sector ligt een grote kans om de afhankelijkheid van de import van aardgas te verminderen. Verbeteren van de isolatie en de energiezuinigheid van gebouwgebonden installaties maakt het mogelijk om in combinatie met hernieuwbare energie het gasverbruik met 58% te verminderen. Dit is 23% van het totale gasverbruik in de EU.

‘Europa kan zelfvoorzienend zijn met haar energievoorziening. Halvering van de import van aardgas kan zonder meerkosten voor consumenten,’ zegt Jennifer Morgan, directeur klimaat en energie van het World Resources Institute (WRI). Volgens Morgan slaat Europa twee vliegen in een klap door de gasimport te halveren: de energieleveringszekerheid neemt toe en de CO2-uitstoot wordt gehalveerd.

Foto: Het energiezuinige kantoor van WNF in Zeist

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren