‘EU-Commissie onderschat energiebesparing’

31.01.2017 | Branchenieuws | 652 keer bekeken
‘EU-Commissie onderschat energiebesparing’

De Europese Commissie onderschat de kosteneffectiviteit van energie-efficiëntie, zegt Ecofys. De Commissie weegt het effect van regelgeving zoals de Europese richtlijn voor energiebesparing onvoldoende mee.

Ecofys blijft erop hameren: energie-efficiëntie kan sneller kosteneffectief zijn dan de Europese Commissie denkt. Na een eerdere evaluatie van een toetsingsonderzoek (impact assessment) over efficiënt energiegebruik uit 2014, heeft Ecofys ook de impact assessment van de Commissie die vorig jaar uitkwam onder de loep genomen. Volgens de nieuwste cijfers zou 27 procent energie-efficiëntie en -besparing in de periode 2021-2030 kosteneffectief, oftewel rendabel, zijn. Een stap verder zetten naar 30 procent levert in 2031-2050 voldoende besparing op om de nodige investeringen te dekken. Deze cijfers maken onderdeel uit van de Energie-Efficiëncy Richtlijn (EED) van de Europese Commissie.

Worst case
De Europese voorspellingen zijn echter niet helemaal realistisch, stelt Ecofys. Om de doelstellingen voor 2030 accuraat te formuleren, moet er een andere analyse gehanteerd worden en dient de Europese Commissie volgens het onderzoeksbureau de invloed van de overheid niet te vergeten. Nu gaat onderzoek uit van een ‘worst case assessment’ met te hoge rentes voor investeringen, zo concludeert Ecofys in het rapport, dat het onderzoeksbureau schreef in samenwerking met The Coalition of Energy Savings, een samenwerkingsverband van meer dan 400 verenigingen en 150 bedrijven in Europa die de Europese Unie oproepen om zich te commiteren aan 40 procent energiebesparing in 2030.

Energiebesparing eerst
De nieuwe impact assessment van de Europese Commissie is wel beter dan de vorige toetsing van 2014, zegt Ecofys. Ditmaal worden bijvoorbeeld wel arbeid-, gezondheid- en veiligheidsvoordelen meegerekend in de energiedoelstellingen. Maar het onderzoek gebeurt nog altijd vanuit een privaat perspectief en negeert daarmee de rol van beleid. Dit botst met het Clean Energy for All Europeans-beleid van de Commissie zelf, met name het Energy Efficiency First-principe volgens Ecofys. De Europese Commissie benadrukt hiermee het belang van energie-efficiency en dat heeft weer invloed op Europees en nationale wetgeving.

Marktbarrières
Een ‘least-cost analysis’ zoals in de impact assessments, staat volgens Ecofys haaks op deze Europese energie-uitgangspunten. In plaats daarvan zou een kostenbatenanalyse moeten plaatsvinden. Deze dient  dan ook beleidsscenario’s mee te rekenen die barrières voor energie-efficiëntie in de markt weg kunnen halen, in lijn met Clean Energy for All Europeans en Energy Efficiency First. Zou in zo’n kostenbatenanalyse de impact van beleid wel meegewogen worden, dan kan 35 en 40 procent energie-efficiëntie en -besparing rendabel zijn in de periode 2031-2050, zo becijfert  Ecofys.

Miljarden naar energie-efficiëntie
De kosten-batenanalyse die Ecofys voorstelt is niet zomaar uitgevoerd. De volledige impact van energie-efficiëntie moet in kaart komen en er zou een ‘societal interest rate’ nodig zijn om de maatschappelijke kosten en winsten te vergelijken. Dat zou volgens Ecofys wel de moeite waard zijn: de impact van investeringen in energie-efficiëntie bedraagt jaarlijks verschillende miljarden euro’s. Ook zijn er aanvullende voordelen van energiebesparing te verwachten, zoals een lagere gasimport, kostenbesparing bij huishoudens, minder CO2-uitstoot, extra banen en besparing op ziektekosten.

Rapport
Download het Ecofys-rapport ‘Towards a cost benefit analysis’.

Foto: Europees commissaris Miguel Arias Canete presenteerde op 1 december 2016 in Brussel een plan om het aandeel schone energie snel te laten groeien om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs (foto Japan Times).

Redactie Ensoc, 31-jan-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    31.01.2017 - 13:53 uur | P. Lomito

    Zomaar eens geen onzin uit de EU... zo ingewikkeld is het ook niet met die Trias Energetica maar ondertussen zitten alle groene hemelbestormers in Nederland op stap 2 (duurzame opwekking) zonder eerst stap 1 (voorkomen energieverbruik) optimaal benut te hebben waardoor onnodig energieverlies verduurzaamd wordt. De NL-bouwregelgeving is zelfs doorspekt met maatregelen om gebouwen zo slecht mogelijk geïsoleerd te krijgen met als trieste dieptepunten de overwaardering van installaties ten koste van isolatie in de EPG-rekenmethode, de belachelijk lage isolatienormen voor nieuwbouw en de mogelijkheid om die normen nog verder te verlagen als het gebouw voor verwarming is aangesloten op een warmtenetwerk. Om nog niet te spreken over het waardeloze Energielabel dat het mogelijk maakt een volledig ongeïsoleerde woning met de laagste kwalificatie (G-label) op papier op te waarderen naar een A-label door de gasketel te vervangen met een warmtepomp en de nodige zonnepanelen op het dak te plaatsen... echt te zot voor woorden.