ETPA brengt stroomhandel op gang

22.02.2017 | Branchenieuws | 428 keer bekeken
ETPA brengt stroomhandel op gang

Drie weken na de lancering van Energy Trading Platform Amsterdam is de handel in korte termijn elektriciteit goed op gang gekomen. Het handelsplatform is vooral interessant voor tuinders.
 
Ruim twintig partijen hebben zich gemeld met interesse in ETPA waarvan de helft inmiddels is aangesloten. Hieronder bevinden zich zowel grote (energie)bedrijven, inclusief een market maker, als nieuwe partijen in de markt. ETPA zou eerst in april vorig jaar al van start gaan, maar die aankondiging bleek iets te optimistisch. ETPA werd 31 januari officieel gelanceerd in de North Sea Jazz Club in Amsterdam in aanwezigheid van ruim 100 stakeholders, waaronder TenneT-bestuursleden Ben Voorhorst en Mel Kroon.
 
Intraday handel
ETPA richt zich op de intraday handel in elektriciteit. Hieraan is behoefte omdat steeds meer energie uit duurzame bronnen afkomstig is en meer flexibiliteit nodig is om het elektriciteitsnet in balans te houden. Het nieuwe handelsplatform ETPA biedt een simpele en toegankelijke oplossing hiervoor. Bij ETPA kunnen alle partijen terecht en is het mogelijk om op week-, dag-, weekend-, uur- en kwartierbasis te handelen. Dit is bijvoorbeeld interessant voor ondernemingen in de glastuinbouw en andere grootverbruikers die hun energievraag en -aanbod optimaal willen benutten. 
 
Laatste hordes
Oprichter Pol van der Linde licht toe: “Bij ETPA betaal je voor de handel, en niet voor het lidmaatschap. Daarom zijn wij ook  voor partijen met een kleiner volume een interessante partij.“ Mede-oprichter Sander Dijkman vult daarop aan:“De laatste hordes zijn genomen wat betreft het inregelen van de fysieke levering en het toezicht.  Elk uur zijn er voldoende koop en verkooporders, er is dus nu al voldoende te handelen bij ETPA.”
 
Flexibiliteit
Vanwege de flexibiliteit die ETPA biedt, is landelijk netbeheerder TenneT sinds april vorig jaar 40% aandeelhouder in ETPA. Ben Voorhorst van TenneT benadrukte tijdens de lancering: “Als landelijk netbeheerder zijn wij verantwoordelijk voor het garanderen van de leveringszekerheid in Nederland. Door de het groeiende aandeel van fluctuerend aanbod van zonne- en windenergie krijgen wij steeds vaker te maken met onbalans. Wij hebben dus flexibiliteit nodig om dat op te lossen. Met ETPA kan de markt dit deels zelf oplossen en hebben wij een zorg minder. Een win win situatie dus.”
 
Animo vanuit markt
Ook vanuit de markt is de interesse in ETPA groot. Peter van den Berg van AgroEnergy geeft aan: “Wij hebben met onze klanten, de tuinders, veel belang bij het goed op gang komen van een liquide intraday markt waarop ze de flexibiliteit, die ze hebben met hun installaties, goed tot waarde kunnen brengen.” Stefan Fritz  van het Afval Energie Bedrijf (AEB): “Ik denk dat ETPA een heel goed initiatief is. Dat moet zich nog wel bewijzen, maar daar ga ik zeker vanuit.”
 
Animatie
Ter gelegenheid van de lancering van ETPA is een animatie gemaakt over de werking van de energiemarkt en de rol van ETPA daarin:


Foto: Handelsplatform ETPA is vooral voor tuinders interessant (foto AgroEnergy)

Redactie Ensoc, 22-feb-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    22.02.2017 - 16:45 uur | P. Lomito

    Logisch, tuinders hebben vaak geïnvesteerd in WKK en kunnen daardoor stroom leveren tijdens de koudste maanden van het jaar wanneer zonnepanelen het massaal laten afweten. Voor particulieren staat in 2020 iets vergelijkbaars te wachten, alleen krijg je dan niets meer voor stroom van zonnepanelen in de zomer wegens overaanbod terwijl in putje winter gewoon volle bak betaald moet worden voor fossiele stroom.