Ensoc Magazine: ​‘Isolatie is miskend thema’

05.12.2016 | Branchenieuws | 875 keer bekeken
Ensoc Magazine: ​‘Isolatie is miskend thema’

Isolatie van gebouwen en installaties is een van de goedkoopste manieren om energie te besparen. Toch investeren bedrijven te weinig in isolatie. Ensoc Magazine gaat in op de mogelijkheden.

‘Isolatie is een miskend thema,’ meldt hoofdredacteur Norbert Cuiper in het voorwoord van het decembernummer van Ensoc Magazine. Hij koos dit thema naar aanleiding van een debat met redacteuren op de vakbeurs Energie in 2015. Tijdens het debat stapte Hans Koole, voorzitter van de vereniging van isolatiebedrijven, naar voren. Hij vroeg waarom isolatie zo weinig voorkwam in de vaktijdschriften over energie, terwijl isolatie een van de goedkoopste manieren is om energie te besparen. De terugverdientijden liggen rond de twee jaar. Isolatie is dus zeer rendabel.

Inspiratie
Deze boodschap was niet aan dovemansoren gericht. Deze week verscheen het Ensoc Magazine met een themanummer over isolatie. Inspiratie werd onder meer opgedaan tijdens de afgelopen vakbeurs Energie. Daar sprak senior consultant Harm Valk over comfort in de gebouwde omgeving. Valk toonde een foto van een vrouw die met een dikke sjaal achter haar bureau zit. Een gevolg van gebrekkige isolatie. Ook op de voorkant van Ensoc Magazine zit een vrouw met een sjaal bibberend achter haar computer. Een toepasselijk beeld.

Comfort
Het is geen toeval dat juist het decembernummer ingaat op isolatie. Vooral in deze periode van het jaar, wanneer de winter zijn intree doet, werpt isolatie zijn vruchten af. Als een huis of kantoor slecht is geïsoleerd merken bewoners en medewerkers dat aan het comfort. Bij strenge vorst moet flink worden gestookt om een ruimte comfortabel warm te krijgen, maar als het heel hard waait wordt dat lastig. Met als gevolg een te lage temperatuur in de woning of kantoor. Valk: ‘Hierdoor neemt de kans op ziekteverzuim toe. Dat wil je toch niet als werkgever?’.

Energieverspilling
Ook in de industrie is isolatie nog een ondergeschoven kindje, meldt VIB-voorzitter Hans Koole in een interview in Ensoc Magazine. ‘In de industrie treedt energieverspilling op, doordat bedrijven niet isoleren. Toch zijn er voldoende mogelijkheden. Zo kan de petrochemische industrie opslagtanks isoleren. Dit is binnen twee jaar terug te verdienen. Dit geldt ook voor het inpakken van een warmtewisselaar. Toch laat de industrie dit soort maatregelen achterwege. Dit betekent niet alleen dat we geld weggooien, het is ook maatschappelijk onverantwoord om zoveel energie te verspillen.’

Isolatie verplichten
Koole pleit ervoor om energiebesparende maatregelen zoals isolatie te verplichten. In een brief aan minister Kamp verwijst hij naar Europees onderzoek, waarin Ecofys berekende dat de industrie met betere isolatie maar liefst 31 petajoule kan besparen. Dat is meer liefst 3,5 keer de inzet van de overheid, die wil dat de industrie in 2020 9 petajoule bespaart, zoals is afgesproken in het energieakkoord. Koole pleit ook voor intensievere handhaving. ‘De overheid moet hiervoor meer dan het huidige handjevol inspecteurs inzetten.’ Op dit moment zijn er 20 inspecteurs actief.

Wilt u meer lezen?
Neem dan een
gratis proefabonnement op Ensoc Magazine.

Foto: De omslagfoto van Ensoc Magazine, december 2016.

Redactie Ensoc, 5-dec-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren