Enexis bespaart 1 miljoen met verwarmen trafostations

16.02.2015 | Branchenieuws | 1184 keer bekeken
Enexis bespaart 1 miljoen met verwarmen trafostations

Netbeheerder Enexis bespaart 1 miljoen euro door drieduizend transformatorstations beter te isoleren en slimmer te verwarmen. De temperatuur in de stations kan 4 graden omlaag zonder dat dit ten koste gaat van de bedrijfszekerheid.

Dit meldt Enexis in een persbericht. Volgens de netbeheerder kan het op deze manier jaarlijks 19 gigawattuur aan elektriciteit besparen. Dat is omgerekend het verbruik van zesduizend huishoudens, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 3.500 KWh per huishouden. Verduurzamen van de elektrisch verwarmde gebouwen levert zo een besparing van 8800 ton CO2 per jaar. Qua energiekosten is de besparing 1 miljoen euro per jaar. De investeringen voor de aanpassingen worden binnen een jaar terugverdiend. Enexis verwacht de aanpassing van de transformatorstations eind 2015 af te ronden en de besparingen vanaf 2016 structureel te kunnen inboeken.

Lagere temperatuur
Enexis begon in 2013 met de besparende maatregelen in de 3000 verwarmde transformatorstations. De middenspanningsinstallaties in deze stations distribueren de stroom naar woonwijken. Een elektrische verwarming voorkwam bevriezing van de installaties en roestvorming door condens. Onderzoek wijst uit dat de transformatorstation toe kunnen met een temperatuur van 12 graden Celsius, gemiddeld 4 graden lager dan voorheen. Deze temperatuurverlaging is verantwoord voor de bedrijfszekerheid en laat zelfs een verlaging van de luchtvochtigheid in de stations zien. In veel stations wordt ook de ruimteverwarming vervangen door energiezuinige lintverwarming. Als extra bouwkundige maatregel worden de vloeren dampdicht gemaakt en extra geïsoleerd.

Voorbij de helft
De maatregelen zijn inmiddels bij 1800 transformatorhuisjes uitgevoerd. De gemiddelde besparing per transformatorstation is circa 6000 kWh per jaar. Die besparing is hoog omdat het verbruik hoger ligt dan in woonhuizen: om de goede werking van de middenspanningsinstallaties te garanderen moeten alle drieduizend stations continu worden verwarmd. Tot op heden bedraagt de besparing op elektriciteit rond de 15 GWh per jaar. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van 4300 huishoudens. De CO2-besparing hierbij is 6500 ton CO2. Enexis beheert rond de 55.000 elektriciteitsgebouwen. Alleen de genoemde 3000 transformator-stations zijn voorzien van verwarming.

Redactie Ensoc, 16-feb-15

Foto: Transformatorhuis. Enexis isoleert 3000 van deze gebouwen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Ruud van Zutphen
    24.03.2015 - 10:00 uur | Ruud van Zutphen

    Nog niet van hygrostatisch verwarmen gehoord? Alleen indien de RV boven de gewenste waarde stijgt verwarmen. Daarnaast levert het onderstation waarschijnlijk voldoende warmte om dit met een isolatieschil op temperatuur te houden. De bodem dampdicht maken is een ontwerpfout uit het verleden herstellen.