Energievergelijkers slecht voor energietransitie

16.03.2015 | Beursnieuws | 1895 keer bekeken
Energievergelijkers slecht voor energietransitie

De vergelijkingssites waarbij consumenten kunnen kiezen tussen energieleveranciers leiden tot een 'race to the bottom'. Hierdoor houden energiebedrijven minder geld over om te investeren in duurzame energie.

Dat staat in een rapport van WISE, een organisatie die zich inzet voor schone energie en strijdt tegen kernenergie. WISE onderzocht 46 vergelijkingssites, waarmee Nederlandse consumenten een keuze kunnen maken bij de overstap naar een andere energieleverancier. Twee derde van alle 1,5 miljoen overstappers maakt gebruik van vergelijkingssites. Een groot deel van de sites is in handen van Bencom (bekend van gaslicht.com), Pricewise en Overstappen.nl / Easyswitch. Ook uitgeverij Sanoma is actief in de lucratieve markt. Volgens WISE zijn de vergelijkingssites achter de schermen met energiebedrijven verwikkeld in een 'race to the bottem', waarbij energieleveranciers worden uitgeknepen. Hierdoor kunnen consumenten meer besparen op energiekosten, maar WISE vraagt zich af of de transitie naar een duurzame energievoorziening hiermee gebaat is.

Marges verdampen
Per overstapper ontvangen vergelijkers vergoedingen die oplopen tot zeventig euro, maar een groter deel van de marge zien energieleveranciers verdampen om met kortingsacties tot 300 euro in de hoogste regionen van de ranglijsten te komen. Dit leidt ertoe dat ze in het eerste jaar niets verdienen aan een nieuwe klant. En terwijl ze dus eigenlijk de klant langer vast moeten houden om iets te kunnen verdienen blijven ze tegelijk meedoen aan de race door elk jaar opnieuw te stunten met kortingsacties. Hierdoor houden ze minder geld over om te investeren in duurzame energie. Dat meldt WISE in het rapport 'Energie vergelijken - online energievergelijkers en duurzaamheid'.

Sjoemelstroom
Winnaars van de vergelijkingssites zijn de prijsvechters Budget Energie en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Beide bedrijven verkopen groene stroom, maar vooral van het goedkoopste soort: ze verkopen grijze (kolen)stroom via de stroombeurs om de elektriciteit vervolgens te vergroenen door aankoop van groencertificaten (Garanties van Oorsprong) uit waterkrachtcentrales uit Noorwegen. Deze formule wordt ook wel 'sjoemelstroom' genoemd. Van sjoemelstroom gaat geen enkele prikkel uit om meer duurzame energie in Nederland te produceren. De prijsvechters zijn gericht op groei van hun marktaandeel, niet op groei van duurzame energie, meldt WISE.

Doorgeefluik
'Er ontstaan steeds meer handelshuizen die zeer goedkope elektriciteit en gas verkopen, maar met de productie van energie helemaal niets meer te maken (willen) hebben. Zij zien zichzelf uitsluitend als een doorgeefluik van energie zonder enige verantwoordelijkheid voor de verduurzaming van Nederland. De productie van energie laten ze graag aan anderen over', aldus WISE. De meeste duurzame energiebedrijven van Nederland zitten echter nog in de eerste jaren van hun bedrijfsvoering. De extreme focus op prijs maakt het voor hen moeilijk om in de ranglijsten een goede positie te verwerven.

Misleiding
Volgens WISE worden consumenten – al dan niet bewust – misleid door vergelijkingssites. 'Er wordt vaak geen rekening gehouden met het feit dat een energieproduct uit stroom én gas bestaat. Een product waar groene sjoemelstroom en grijs gas in zit wordt in de meeste gevallen direct als groen bestempeld. Dat is een vorm van misleiding,' zegt Markus Schmid, campagneleider bij WISE. Volgens hem is het fout om alleen op productniveau te vergelijken. 'Vanuit milieuperspectief heeft het weinig zin als huishoudens groene stroom kopen bij een bedrijf dat tegelijk vooral investeert in kolencentrales. Kies groene stroom van een groen bedrijf, dan help je de transitie echt', aldus Schmid. Geen van de onderzochte 46 sites doet dit goed, aldus WISE.

Redactie Ensoc, 16-mrt-15

Foto: De vijf schoonste energieleveranciers zijn Windunie, Huismerk Energie, Raedthuys (Pure Energie), Qurrent en Greenchoice, blijkt uit onderzoek van WISE

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Frank Spruit
    17.03.2015 - 10:24 uur | Frank Spruit

    De energievergelijkers zijn niet slecht voor de energietransitie. De burger is blijkbaar nog niet aan een energietransitie toe. Dus mijn advies is: pak niet de vergelijkingssites aan, maar pak de burger aan. Zij zoeken deze vergelijkingssites massaal op. De burger geeft daarmee ook het signaal af dat prijs belangrijker is dan milieu. Duurzaamheid is nog steeds iets voor de happy few. Ook de sjoemelstroom moet niet aangepakt worden bij de energievergelijkers. Eerst moet duidelijk zijn of dit qua duurzaamheid vergelijkbaar is met groene stroom of niet. Als dat niet zo is, moet het energiebedrijf dat deze stroom levert, aangepakt worden. En natuurlijk kunnen we dan ook aan de energievergelijkers vragen of ze betere informatie over duurzaamheid op de website willen opnemen, maar daar moet wel eerst vraag naar zijn en duidelijke richtlijnen (wetten) voor bestaan.