Energiesector strijdt tegen duurzame energiedoelen

10.12.2015 | Branchenieuws | 1126 keer bekeken
Energiesector strijdt tegen duurzame energiedoelen

Europese elektriciteitsbedrijven zijn voor het beprijzen van de CO2-uitstoot en tegen doelstellingen voor duurzame energie om de klimaatverandering te bestrijden. Critici zeggen dat dit een strategie is om de energietransitie te vertragen.

De Magritte Group, waarin Europese elektriciteitsbedrijven verenigd zijn, meldde de door haar gewenste strategie afgelopen dinsdag 8 december op de klimaattop in Parijs. De vereniging, waarin de Franse elektriciteitsproducent Engie, de Duitse energiegigant E.On, het Italiaanse Enel en het Spaanse Iberdrola zijn vertegenwoordigd, wil dat de Europese Commissie haar emissiehandelssysteem versterkt om de CO2-prijzen te verhogen en zo investeringen in CO2-arme technologieën stimuleert. ‘We roepen politieke leiders op een geschikt kader te ontwerpen teneinde CO2-arme investeringen mogelijk te maken,’ zei CEO Gerard Mestrallet van Engie.

Lobby
De Magritte Groep, vernoemd naar het museum van de Belgische surrealistische schilder Rene Magritte waar de bedrijven elkaar voor het eerst ontmoetten, beschikt over meer dan de helft van de Europese opwekkingscapaciteit in de elektriciteitssector. De groep heeft gelobbyd tegen duurzame energiedoelstellingen sinds ze twee jaar geleden werd opgericht. In oktober 2013 riep ze op om de subsidies voor zonne- en windenergie terug te schroeven omdat de stimulering van deze bronnen zou leiden tot een overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt.

Subsidies
Terwijl de energiebedrijven uit de Magritte Groep meer dan 81 gigawatt aan duurzame capaciteit beheren, hebben hun gascentrales en kerncentrales minder elektriciteit opgewekt. De subsidies voor zon en wind hebben geleid tot een overcapaciteit en hebben de traditionele centrales uit de markt gedrukt. De Magritte Groep heeft opgeroepen om een einde te maken aan de subsidies voor volwassen duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Ze wil dat Europa de handel in CO2-emissierechten versterkt waardoor de CO2-prijzen toenemen. De huidige CO2-prijzen zijn te laag om CO2-arme brandstoffen zoals aardgas en kernenergie te stimuleren.

Vertragen
‘We geloven dat de Europese emissiehandel een sterk genoeg middel is om de doelstelling voor CO2-reductie te bereiken,’ zegt topman Daniel Benes van het Tjechische energiebedrijf CEZ. Maar is dat het hele verhaal? De Nederlandse energiedeskundige Hendrik Steringa, die de strategieën van energiebedrijven onderzoekt, zegt dat het motief van de Magritte Group voor CO2-reductie voornamelijk het doel heeft om de introductie van meer duurzame energie te vertragen. ‘Ze richten zich op de Europese emissiehandel omdat ze weten dat het veel tijd in beslag neemt om het systeem te versterken,’ zegt Steringa.

Engie ontkent
Dat de Magritte Group tegen duurzame energie zou zijn is een onjuiste voorstelling van zaken, zegt Mestrallet. ‘Het is duidelijk dat het niveau van subsidiering twee jaar geleden, zonder stop in enkele landen, niet houdbaar was,’ voegt Mestrallet toe.

‘Cynisch’
Volgens Claude Turmes, lid van het Europees Parlement, is een CO2-markt een armzalig middel voor klimaatbeleid. Op Twitter noemt hij het standpunt van de Magritte Groep ‘cynisch’. Turmes: ‘Voorstanders van de CO2-markt weten dat dit de ontwikkeling van wind- en zonne-energie op zichzelf zet. Daarmee suggereren ze dat Europa voor duurzame energie geen specifieke wetgeving nodig heeft na 2020, terwijl juist sterke richtlijnen voor energiebesparing en duurzame energie Europa heeft gemaakt tot wereldkampioen in klimaatbeleid, en niet een falende CO2-markt.’

Noorwegen
Noorwegen laat zien dat het anders kan. Het Noorse staatsfonds, dat opbrengsten uit winning van olie en gas beheert, verkocht dit jaar aandelen in enkele energiebedrijven. Het fonds is ook in gesprek met elektriciteitsproducenten om minder kolen te gebruiken. ‘Bedrijven die meer dan 30 procent kolen in hun energiemix hebben zullen uit de portfolio verdwijnen, behalve als ze een concreet investeringsplan hebben om dit percentage te verlagen onder de 30 procent,’ zegt CEO Ynhve Slyngstad. Sommige energiebedrijven beginnen deze dwang tot uitfasering van kolen al te voelen. Het Duitse energiebedrijf RWE, die vorig jaar 60 procent van haar elektriciteit opwekte met kolen, heeft haar aandelen 56 procent in waarde zien dalen.

Foto: Gérard Mestrallet, CEO van Engie, op het World Economic Forum in 2012.

Redactie Ensoc, 10-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • Jos Schalks
  15.12.2015 - 18:25 uur | Jos Schalks

  Paniek reactie op een falend beleid van de heren, dit hadden ze 10 jaar geleden kunnen zien aankomen.
  ze hadden voorop moeten lopen met duurzame energie , ipv traineren. koekje van eigen deeg.
  Natuurlijk minder opbrengst van gascentrales , terwijl ze juist de kolencentrales af hadden moeten schakelen.

  De gouden jaren van de vervuilers zijn ten einde, en dat doet zeer.