Energiesector nog te afwachtend met big data

07.05.2015 | Branchenieuws | 1786 keer bekeken
Energiesector nog te afwachtend met big data

Energie- en waterbedrijven vinden het analyseren van grote hoeveelheden data voor hun bedrijfsvoering steeds belangrijker, maar ondernemen tot nu toe nog nauwelijks actie op dit gebied. Dit blijkt uit een rapport van consultancybedrijf Capgemini.

Tachtig procent van de energie- en waterbedrijven zien momenteel de analyse van big data als bron voor nieuwe businessmodellen. Dat blijkt uit onderzoek van Capgemini, dat openbare data van honderd elektriciteits-, gas- en waterbedrijven uit Noord-Amerika, Europa en Azië analyseerde en verschillende beslissers interviewde. Dit betekent een behoorlijke ommezwaai, want in 2013 gaf slechts 57 procent van de utilitiy bedrijven aan geen grote rol weggelegd te zien voor big data analytics in de sector. Driekwart van de respondenten in het onderzoek denkt zelfs dat big data in de toekomst een cruciale factor zal zijn voor de bedrijfsvoering.

Praktijk
Toch handelen de meeste bedrijven er nog niet naar. Slechts een vijfde van de utilities heeft big data analytics ingebed in de bedrijfsvoering, 41% ontplooit nog helemaal geen big data activiteiten. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven significant voordeel kunnen behalen als zij investeren in geavanceerde big data analytics oplossingen. Zo kunnen zij het opwekken van energie bijvoorbeeld afstemmen op de voorspelde vraag of de piekbelasting van het netwerk beheersen door variabele prijzen te bieden.

Onderhoud
Ook kan er gerichter onderhoud worden gepleegd waardoor onderhoudskosten omlaag worden gebracht. Toch wordt twee op de vijf big data activiteiten op dit moment slechts op basaal niveau uitgevoerd, waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van rapportagefunctionaliteit. Als remmende factor voor een intensiever gebruik van big data analytics wordt door de bedrijven onder andere gewezen op de hoge kosten voor opslag en analyse (26%), de complexe materie (23%) en gebrek aan kennis en vaardigheden binnen het bedrijf (13%).

'Actie blijft te vaak uit'
"Utility bedrijven lijken te worstelen met de aanpak van big data, aangezien zij de mogelijkheden wel herkennen maar de daaropvolgende actie nog te vaak uitblijft. Het zou goed zijn als ze gewoon een start maken met big data analytics via pilots en proofs of concepts, zodat op een pragmatische manier inzicht kan worden geboden in de mogelijkheden en de waarde die analytics voor het bedrijf kan hebben," zegt Mark Schütz, Market Executive Utilities bij Capgemini Consulting.

Aanbevelingen
Capgemini komt in het rapport 'Big Data Blackout: Are Utilities Powering Up Their Data Analytics?' met enkele aanbevelingen voor intensiever gebruik van big data analytics in de bedrijfsvoering:
• Investeer in de juiste managementtools: identificeer de data waar vraag naar is en maak op basis hiervan een keuze voor een managementsysteem die deze data kan leveren.
• Identificeer de benodigde vaardigheden en investeer in ontwikkeling van deze vaardigheden binnen de organisatie.
• Ontwikkel een effectief besturingsmodel waarin onder andere de rol van een Chief Data Officer wordt vastgelegd.

Foto: Het analyseren van big data is bij veel energiebedrijven nog een onontgonnen gebied (foto Wikipedia)

Redactie Ensoc, 7-mei-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren