Energieprijzen sinds 2008 meer dan 30% gestegen

01.06.2015 | Branchenieuws | 3000 keer bekeken
Energieprijzen sinds 2008 meer dan 30% gestegen

Voor huishoudens zijn de energieprijzen in Europa sinds 2008 meer dan 30 procent gestegen. Nederland zit in de middenmoot qua hoogte van elektriciteits- en gasprijs. Dat blijkt uit een analyse van het statistische bureau Eurostat.

De elektriciteitsprijzen voor Europese huishoudens zijn sinds 2008 meer dan 30 procent gestegen. Ook de laatste tijd nemen de prijzen voor stroom nog toe. Vanaf medio 2013 tot medio 2014 zijn de prijzen voor elektriciteit gestegen naar een hoogte van 20,8 euro per 100 kWh. Wel zijn er onderling grote verschillen tussen landen. Zo betaalden huishoudens in Bulgarije in deze periode slechts 9 euro voor 100 kWh, terwijl Deense huishoudens voor dezelfde hoeveelheid meer dan 30 euro neerlegden. Nederland zit met een prijs van 17,1 euro op een redelijk gemiddelde vergeleken met de andere Europese landen. Duitsland betaalt met 29,7 euro na Denemarken de hoogste prijs voor elektriciteit.

Gasprijzen
Ook de Europese gasprijzen zijn sinds 2008 gestegen met 35 procent. Tussen medio 2013 en medio 2014 stegen de gasprijzen met 2 procent naar een hoogte van 7,2 euro per 100 kWh. Huishoudens in Roemenië betaalden met 3,2 euro per 100 kWh de laagste prijs, terwijl huishoudens in Zweden met 11,4 euro per 100 kWh de hoogste prijs betaalden voor aardgas. Nederland zit met 8,2 euro per 100 kWh in de middenmoot. De gasprijs is tussen medio 2013 en medio 2014 gedaald met 3,1 procent. Daarmee betalen de huishoudens in Nederland voor gas nog altijd meer dan in België (6,5 euro).

Energiebelasting
Belasting en heffingen maken gemiddeld circa 32 procent uit van de elektriciteitsprijs in Europa. Voor de gasprijs ligt dit aandeel gemiddeld op 23 procent. Dit aandeel verschilt behoorlijk tussen landen. Denemarken betaalt zowel bij elektriciteit als bij gas met 57 procent en 61 procent het meeste aan belastingen en heffingen. Ook in Duitsland maken belastingen en heffingen met 52 procent relatief veel uit van de elektriciteitsprijs. In Malta en het Verenigd Koninkrijk ligt dit veel lager, met beiden 5 procent. Roemenië betaalt met 52 procent relatief veel belastingen voor gas. Bij Nederland ligt dit voor elektriciteit op 27 procent, en voor gas op 42 procent.

Cijfers
De cijfers komen uit een analyse van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. Het bureau gaat ervan uit dat een huishouden gemiddeld tussen 2.500 en 5.000 kWh verbruikt aan elektriciteit, en tussen 5.600 en 56.000 kWh aan gas. Als rekening wordt gehouden met de algemene prijsverschillen tussen landen veranderen de conclusies. Dan betalen huishoudens in Finland, Letland en Luxemburg het minst voor elektriciteit, en Duitsland, Cyprus, Portugal en Spanje het meest. Voor gas worden dan Luxemburg, Letland en het Verenigd Koninkrijk de landen waar huishoudens het minste betalen, terwijl Portugal, Spanje en Bulgarije dan het meest betalen voor gas.

Foto: Voor Europese huishoudens is de stroomprijs sinds 2008 met meer dan 30 procent gestegen (foto Alasdair Goddard)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (8)

Reageren
 • 04.06.2015 - 11:39 uur | Norbert Cuiper

  Namens de redactie bedankt voor de reacties op dit artikel. De redactie heeft ervoor gekozen om het bericht sec te publiceren op basis van het rapport van Eurostat. Dat betekent dat de cijfers voor Nederland wel zijn gepubliceerd, maar verder niet zijn geverifieerd. Mocht een van u, als een expert op dit onderwerp, hier meer over willen toelichten of een tegenbericht over willen schrijven dan horen we dat graag (redactie@ensoc.nl).

 • Hans Roosken
  03.06.2015 - 10:28 uur | Hans Roosken

  Jammer dat er niet even een vertaalslag in het artikel naar de Nederlandse situatie wordt gemaakt. Wanneer je dit doet kom je tot de conclusie dat de titel voor Nederland niet klopt. Wanneer je de ontwikkeling van de energiebelasting neemt. Deze is te vinden op de site van de belastingdienst en is momenteel nog beschikbaar voor de periode 2009 - 2015 dan zie je dat de energiebelasting inclusief opslag duurzame energie voor aardgas met 25,6% is gestegen en voor elektriciteit met 13,5%. De heffingskorting is daarnaast met 2% verlaagd. In dezelfde periode is de kale energieprijs bijna gehalveerd.

  Om verkeerde voorlichting van de Nederlandse consument te voorkomen zou ik de redactie willen vragen een nuance aan te brengen.

 • P. Lomito
  02.06.2015 - 23:20 uur | P. Lomito

  Als aanvulling op de bijdrage van Joost de Valk, die 2% Opslag Duurzame Energie is het onderdeel dat in rap tempo verhoogd wordt, tot nu toe elk jaar met zo'n 50%... Nu betalen we bijvoorbeeld 0,30 eurocent per kWh (€ 10,50 exclusief BTW bij een stroomverbruik van 3.500 kWh/jr), maar met jaarlijks 50% verhoging is dat in 5 jaar tijd (2020) al 7,03 eurocent per kWh (dat is € 246,50 exclusief BTW bij een stroomverbruik van 3.500 kWh/jr).

  De snelle verhoging van de ODE is noodzakelijk om onrendabele windmolens en dergelijke ongewenste zaken te financieren.

 • Jeroen de Veth
  02.06.2015 - 12:11 uur | Jeroen de Veth

  In principe heeft Joost gelijk. Het beeld wordt echter vertroebeld door de vaste heffingskorting op de energiebelasting. Die heffingskorting bedraagt in 2015 euro 377,33 voor locaties met een verblijffunctie. Per saldo betaal je dus minder energiebelasting dan je zou zeggen op basis van de kale tarieven. Sinds 2008 is de kale e-prijs flink gezakt, maar zijn zowel de energiebelasting als de BTW verhoogd. Tegenover die stijging van de tarieven staat ook een verhoogde heffingskorting. Wie heel weinig energie verbruikt, betaalt nauwelijks energiebelasting. De heffingskorting is in het verleden meermalen gebruikt als speelbal van de politiek ter reparatie van de koopkracht. Weer een voorbeeld van een systeem dat bijna niet meer uit te leggen is.

 • dirk de vries
  02.06.2015 - 10:15 uur | dirk de vries

  L.S
  Een tabel met alle landen en prijzen zou de mail veel waardevoller maken.
  Want hoe weet ik nu hoe Nederland zich verhoudt ten opzichte van Frankrijk en Belgie
  om maar eens wat te noemen.
  DdV

 • joost de Valk
  02.06.2015 - 10:01 uur | joost de Valk

  Correctie: Energiebelasting vormt 54% van de totale prijs.

 • joost de Valk
  02.06.2015 - 09:57 uur | joost de Valk

  In Nederland zou een huishouden volgens dit onderzoek gemiddeld 17,1 cent betalen per kWh en daarnaast zou het percentage belasting 27% bedragen. Deze bedragen kloppen niet. Ik kom, uitgaande van een leveringstarief van 6 cent per kWh (ex BTW) uit op een totaal bedrag van totaal 22 cent. Van dit bedrag bestaat 73% uit belasting en 27% uit het leveringstarief. Dus precies omgekeerd aan wat in het artikel wordt beweerd. De 73% belasting is opgebouwd uit 52% Energiebelasting, 2% Opslag Duurzame Energie en 17% BTW.

 • P. Lomito
  01.06.2015 - 18:48 uur | P. Lomito

  De reden voor deze enorme kostenstijging is vooral de verhoging van de energiebelasting. Vooral landen die veel subsidie verstrekken voor zogenaamd duurzame energie laten een forse kostenstijging zien, vooral Duitsers en Denen betalen de hoofdprijs als gevolg van de geplaatste overcapaciteit aan duurzame stroomopwekkers. De hoge kosten zijn niet alleen het resultaat van de miljarden subsidie voor windmolens en zonnepanelen maar ook van het onrendabel draaien van fossiele centrales die zich continue moeten aanpassen aan het aanbod aan weersafhankelijke stroomopwekking.

  Het grootste probleem hierbij is dat geen CO2-reductie bereikt wordt, er wordt in landen als Denemarken en Duitsland zelfs een stijging van de CO2-productie gesignaleerd omdat energiebedrijven alleen uit de rode cijfers kunnen blijven door de goedkoopste brandstof te kiezen: steen- en bruinkool in plaats van het veel schonere aardgas. De subsidies voor energietransitie zijn daarmee contraproductief qua mitigatie, daar was het immers allemaal om begonnen.

  Helaas gaan we in NL precies hetzelfde doen, namelijk tientallen miljarden verspillen aan onrendabele windmolens, zonneparken en bijstook van biomassa zonder EERST het energieverbruik te halveren. Met als resultaat dat ook hier de CO2-productie zal stijgen en consumenten de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van onnodig hoge energietarieven.