​‘Energieopslag: grootste drempel is ongelijk speelveld’

18.10.2016 | Beursnieuws | 1331 keer bekeken
​‘Energieopslag: grootste drempel is ongelijk speelveld’

Energieopslag is in Nederland een volwassen technologie waarvan de uitrol wordt belemmerd door een ongelijk speelveld. Dat wil platform Energy Storage NL rechtzetten met het Nationaal Actieplan Energieopslag.

Tekst: Joost Agterhoek, redacteur Ensoc / F&B

Energieopslag trekt steeds meer belangstelling. Dat merkt Hans van der Spek, medeoprichter van platform Energy Storage NL, aan het begin van de Energy Storage Day tijdens de vakbeurs Energie en Ecomobiel in de Brabanthallen. Het evenement vindt plaats in de Hertogzaal, waar extra stoelen worden aangesleept om de ruim 250 bezoekers een plek te bieden. Waar Energy Storage NL zich ooit als enige partij op de beurs bezighield met energieopslag, prijzen inmiddels tientallen bedrijven hun opslagoplossingen aan. Onder andere Stedin, Hybrid Europe en V-Storage laten op de beurs zien welke zakelijke én duurzame kansen energieopslag biedt.

Volwassen technologie
Energieopslag is een volwassen technologie, betoogt Van der Spek, en moet daarom ook zo gepositioneerd worden. Om dit te bereiken is het Nationaal Actieplan Energieopslag ontworpen. Op de Energy Storage Day gaf Van der Spek alvast een sneak preview van het plan. Hij deelde de belangrijkste issues in de markt en doelen van het plan. Lancering van het totale actieplan volgt op 24 oktober, vlak voor de Nationale Klimaattop op 26 oktober in Rotterdam en het begrotingsdebat van het ministerie voor Economische Zaken.

Ongelijk speelveld
De markt voor energieopslag groeit wereldwijd, zegt Van der Spek. Nederland wil hierin niet achterlopen. Toch zijn er een aantal belemmeringen die ontwikkeling van deze markt niet stimuleren. Dat is een  van de redenen achter het Nationaal Actieplan Energieopslag. In totaal zijn er dertig kwesties die de business case van opslag in Nederland nadelig beïnvloeden, meldt Van der Spek. De drie belangrijkste belemmeringen die een gelijk speelveld in de weg zitten zijn dubbele energiebelasting, de salderingsregeling en de tariefsystematiek in het elektriciteitsnetwerk.

Salderingsregeling
Met dubbele energiebelasting krijgen energieopslagbedrijven te maken als ze moeten betalen voor zowel de opslag van energie als het gebruik ervan. Dat komt neer op een ongelijk speelveld voor energieopslag, dat toepassing van opslagtechnologieën minder aantrekkelijk maakt. Dit geldt ook voor de salderingsregeling, die Van der Spek vergelijkt met een gratis batterij in het net. Dat kan de markt voor energieopslag verstoren. “Maar het afsluiten van zo’n batterij is ook geen oplossing, dat houdt bedrijven alleen maar tegen. Een goede middenweg is nodig,” zegt Van der Spek.

Tariefsystematiek anders
Ook zijn volgens Van der Spek veranderingen in de tariefsystematiek nodig, om maximale flexibiliteit te kunnen bieden. Verder moet het afsluiten van installaties (curtailment) worden voorkomen. Van der Spek wijst op Duitsland, waar '250 miljoen euro is weggegooid' wegens curtailment. “Onnodig is duurzame energie afgesloten. Zonde! Waarom die energie niet opslaan? Op een later moment moet dit toch weer opgewekt worden en dat gebeurt negen van de tien keer fossiel. Dat helpt de CO2-reductie ook niet.”

Waarde oogsten
Naast het wegnemen van drempels dient het actieplan ook om energieopslag in Nederland te doen groeien. Daar is meer grootschalige demonstratie voor nodig,. “Nederland is toe aan een nieuwe fase”, aldus Van der Spek. “We moeten denken aan een factor honderd, zelfs duizend.” Ook is er een gebrek aan visie in plannen voor grootschalige seizoensopslag. Net zoals er nog een groot gebrek is aan kennis wat opslag voor mogelijkheden biedt, betoogt de medeoprichter van Energy Storage NL. “Het is meer dan opslag van energie. De waarde steekt in de diensten die het kan leveren. Wordt die waarde niet geoogst, dan is dat zowel in het nadeel van de industrie als de maatschappij.”

Foto: De Energy Storage Day trok ruim 250 bezoekers op de vakbeurs Energie (foto 54events)

Redactie Ensoc, 17-okt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • 18.10.2016 - 12:31 uur | Marco Bouwkamp

  "Energieopslag is een volwassen technologie, betoogt Van der Spek, en moet daarom ook zo gepositioneerd worden."

  Voor een deel klopt dit. De Energy Storage Day liet dit ook zien. Er zijn veel partijen die nu al op een goede wijze energie kunnen opslaan met batterijen. Andere technieken bleven tijdens deze middag echter onbelicht.

  Hans van der Spek gaf zelf echter ook al aan dat energieopslag een breed vakgebied is en dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen bijvoorbeeld batterijen en energieopslag in de vorm van solar fuels. Daar waar de accu-technologie voor korte termijn opslag misschien volwassen begint te worden, is dit op andere oplossingen nog lang niet het geval. Daar zijn nog grote stappen te maken en zijn nog vele doorbraken nodig.

  Ik denk dat het daarom goed is om goed het onderscheid te blijven maken en voorzichtig zijn met het positioneren van energieopslag als een probleem dat inmiddels opgelost is.

 • P. Lomito
  18.10.2016 - 09:29 uur | P. Lomito

  Met grootschalige opslag en zelfs seizoensopslag bedoelt men hier vooral de opslag van onbruikbare stroom van windmolens die anders verloren gaat. Tenminste, dat is het halve verhaal, het deel dat mooi in het groene sprookje past van een wereld waarin windmolens de fossiele centrales vervangen. Het andere deel van het verhaal is dat windmolens ongeschikt zijn om fossiele centrales te vervangen vanwege de onmogelijkheid om voldoende stroom te leveren wanneer daar vraag naar is. Dat gebrek moet nu verdoezeld worden door de inzet van milieuvervuilende accu's die bovendien de kosten van onze stroomvoorziening tot ongekende hoogte gaat opjagen.

  Wat ook niet verteld wordt is dat men consumenten zo gek wil krijgen om zelf die accu's aan te schaffen in de vorm van thuisaccu's (zoals die nu al geflopte Tesla-accu) en vooral de uitgebreide accupacks van elektrische auto's ziet men als mooie aanvulling op het opslagprobleem. Daarbij vergeet men echter dat consumenten niet zitten te wachten op dure netstroom van 30-40 eurocent per kWh (nu kost dat 18 eurocent) en dan ook nog hun accu moeten uitlenen aan het netwerk. De liefde voor E-auto's blijkt ook omgekeerd evenredig met de hoogte van de bijtelling, nu die verlaagd is voor vrijwel alle E-auto's is de toch al minimale verkoop verder ingezakt.

  Met het Energieakkoord van 2013 heeft de overheid op het verkeerde paard gewed, het beest blijkt allerlei gebreken te hebben en brengt ons niet de energietransitie die op termijn onvermijdelijk wordt. Men bereikt zelfs het tegenovergestelde: de afhankelijkheid en het gebruik van fossiele brandstoffen neemt toe naarmate meer hernieuwbare opwekkingscapaciteit wordt opgesteld. De voorraden fossiele brandstoffen worden er nog sneller doorheen gejaagd, de uitstoot van CO2 neemt alleen maar toe en uiteindelijk hebben we nog steeds geen energietransitie.

  Op een dag zal de parlementaire enquêtecommissie Energieakkoord verzocht worden om te onderzoeken hoe het toch mogelijk is dat er naar schatting 100 miljard euro verspild kon worden zonder enig positief effect qua energievoorziening en beoogde klimaatdoelen. Als het zover is zal ik de commissieleden wijzen op de politiek correcte en vooral eenzijdige informatievoorziening van diverse media.