Energiemarkt onzekerder over prijs dan klimaat

12.04.2017 | Branchenieuws | 397 keer bekeken
Energiemarkt onzekerder over prijs dan klimaat

Schommelingen in energieprijzen houden de energiesector meer wakker dan de klimaatkwestie. Wel komen digitalisering, innovatie en opslag van elektriciteit hoger op de agenda komen dankzij de energietransitie.

Meer dan 1300 ceo’s, ministers en experts, die zich in 90 landen bezighouden met energie, vertellen in het jaarlijkse ‘Issues Monitor’ van The World Energy Council welke kwesties hen bezighouden. De editie van 2017 maakt duidelijk dat onzekerheid over energieprijzen hun besluitvorming het meest beïnvloedt. Deze prijsvolatiliteit is volgens The World Energy Council een ´waarschijnlijk gevolg´ van de voorspelde piekvraag en de teruglopende investeringen van oliebedrijven. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde eerder al voor dezelfde prijsschommelingen.

Klimaatproblematiek
Prijsvolatiliteit is volgens The World Energy Issues Monitor 2017 een meer impactvolle en onzekere kwestie voor de energiesector dan de klimaatproblematiek. Dit lijkt verrassend, aldus de onderzoekers, aangezien de belangrijkste drijfveer van de energietransitie het terugdringen van de CO2-uitstoot is. Maar met het akkoord van Parijs in het achterhoofd is het volgens The World Energy Council duidelijk dat ‘energieleiders’ geloven dat de wereld onherroepelijk toewerkt naar CO2-reductie en dat de energietransitie niet langer helemaal afhangt van een wereldwijd klimaatakkoord.

Energiebesparing
Energiebesparing is dit jaar minder belangrijk voor de top van de sector dan prijsschommelingen, maar blijft een ‘fundamentele rol’ spelen in de energietransitie. Dat concludeert The World Energy Council in het rapport. De organisatie wijst erop dat steeds meer landen energiebesparing met wetgeving afdwingen en verwacht dat energiebesparing een ‘priority action area’ blijft, dat wordt aangezwengeld door digitalisering, smart grids en CO2-reductieplannen. Een voorbeeld hiervan is het maatregelenpakket ‘Schone Energie voor alle Europeanen’ van de Europese Commissie, dat een energiebesparing van 30 procent oplegt voor 2030.

Nieuwe prioriteiten
De top van de energiesector heeft te maken met ‘disruptieve’ verandering door de energietransitie, zo maakt secretarisgeneraal Christoph Frei van The World Energy Council op uit het rapport. “Innovatiekwesties als digitalisering, decentralisering, innovatief marktontwerp en opslag van elektriciteit houden de sector steeds meer bezig. Deze onderwerpen bepalen nu de wereldwijde energieagenda, waar ze vijf jaar geleden zeker geen prioriteit waren,” aldus Frei.

The World Energy Council concludeert dat de nieuwe prioriteiten tegenover de vraag naar leveringszekerheid en prijsvoordeel staan. Ook is de rol van geopolitiek in energie volgens de organisatie belangrijker dan ooit, gezien de implicaties van digitalisering, de verwachte piekvraag in komende jaren en de klimaatproblematiek. Dat alles kan zorgen voor ‘stranded resources’, waarbij fossiele brandstofassets voortijdig worden afgeschreven of sterk in waarde dalen, wat de bestaande energiesector bedreigt.

Rapport
Download het rapport ‘2017 World Energy Issues Monitor’.

Foto: energy digital

Redactie Ensoc, 11-apr-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    13.04.2017 - 09:41 uur | P. Lomito

    Uiteraard zitten energiebedrijven met deze kwestie in de maag. Enerzijds willen zij zich graag laven aan de overvloedige stroom gratis SDE+ geld met de bijstook van biomassa die zoals we weten de CO2-uitstoot alleen maar groter maakt, en anderzijds ondervinden deze bedrijven dubbel hinder van de eveneens SDE+ gesubsidieerde wind- en zonneparken die de marktwaarde van stroom onderuithalen en de stabiliteit van het netwerk in gevaar brengen. Gezien het hoge aandeel van subsidie op biomassa in de verdeling van de SDE+ (70% !!!) kan niet anders geconcludeerd worden dat de energiebedrijven last hebben van krokodillentranen.

    Elk weldenkend mens zal direct zien dat het klimaat- en energiebeleid volledig uit het lood geslagen zijn, zelfs contraproductief (méér in plaats van minder CO2-uitstoot) en potentieel maatschappij ontwrichtend wegens afnemende leveringszekerheid en energiearmoede. Helaas zijn er steeds meer mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de voorgenomen energietransitie waardoor het eigen belang in toenemende mate boven algemeen belang gaat en de waarheid er weinig toe doet.