‘Energielabel U-bouw verdient meer prioriteit’

22.01.2015 | Branchenieuws | 1007 keer bekeken
‘Energielabel U-bouw verdient meer prioriteit’

De afgelopen jaren heeft de overheid samen met de energieadviesbranche geïnvesteerd in het energieprestatiecertificaat voor utiliteitsbouw. Laat dat label niet links liggen, zegt Isabelle Sternheim, voorzitter van de Federatie van Energieconsultants (FedEC).

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Met een energielabel is direct te zien hoe energiezuinig een gebouw is en welke maatregelen getroffen kunnen worden om deze te verbeteren. Bij de bouw, verkoop of verhuur van een utiliteitsgebouw is een energielabel verplicht. “Dat is al zo’n acht jaar het geval. Je zou verwachten dat er al behoorlijk wat gebouwen van een energielabel voorzien zouden zijn en dat de overheid al druk is met het interpreteren van de eerste resultaten. Helaas valt dit tegen,” meldt Isabelle Sternheim, voorzitter van FedEC, in een opinieartikel in het februarinummer van Milieu Magazine.

Potentieel
Volgens Sternheim ligt er een enorm potentieel voor energiebesparing bij de utiliteitsbouw. Ze baseert dit op cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de afgemelde energielabels bijhoudt. Tussen 2007 en 2012 zijn zo’n 41.500 energielabels afgegeven voor 10 procent van alle circa 450.000 utiliteitsgebouwen in Nederland. Ongeveer de helft van de gebouwen scoort niet hoger dan energielabel D. Een kwart van alle afgemelde utiliteitsgebouwen heeft zelfs een zeer slechte score (energielabel G). Er is dus nog fors ruimte voor verbetering.

Handhaving
Volgens Sternheim laat de handhaving van de verplichte energielabels voor utiliteitsbouw tot nu toe te wensen over. “Er is nauwelijks controle en er volgen geen sancties wanneer een energielabel ontbreekt. Dat betekent dat veel gebouweigenaren het laten vaststellen van het energielabel uit- of afstellen. De wetswijziging om de handhaving te regelen in de vorm van een bestuurlijke boete ligt momenteel  bij de Tweede Kamer maar de behandeling van het voorstel is al vele malen uitgesteld.”  

Spoed gevraagd
Minister Blok heeft FedEC de opdracht gegeven om de kwaliteitsborging van het energielabel voor utiliteitsgebouwen te verbeteren. Hiervoor zet FedEC momenteel een systeem op. Voor de handhaving via de bestuurlijke boete ligt een wetswijziging bij de Tweede Kamer, maar de behandeling van dat wetsvoorstel staat nog niet op de agenda. FedEC pleit ervoor dat de Tweede Kamer het voorstel voor de bestuurlijke boete zo snel mogelijk goedkeurt.

Redactie Ensoc, 22-jan-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren