​Energiebesparing essentieel voor energietransitie

17.08.2015 | Branchenieuws | 1574 keer bekeken
​Energiebesparing essentieel voor energietransitie

Energiebesparing is een essentieel onderdeel om het aandeel duurzame energie te verdubbelen in 2030, zo blijkt uit onderzoek. Verbetering van de energie-efficiency maakt de energietransitie beter haalbaar.

Energiebesparing en duurzame energie versterken elkaar. Door het verbeteren van de energie efficiency door bijvoorbeeld het isoleren van gebouwen of energiezuinige verplichting hoeven we minder energie te verbruiken. Ook kunnen we door het toevoegen van meer duurzame energie aan de wereldwijde energiemix het aandeel duurzame energie verhogen. Hoe minder energie we gebruiken dankzij energiebesparing, des te hoger het aandeel duurzame energie.

Onderzoek
Hoe energiebesparing en duurzame energie elkaar beïnvloeden was tot voor kort lastig te zeggen. Het inzicht is echter verbeterd dankzij een samenwerking tussen Irena, het internationale agentschap voor duurzame energie, en het Kopenhagen Centre voor Energie Efficiency (C2E2). Onderzoekers analyseerden cijfers over energie van acht landen: China, Denemarken, Frankrijk. Duitsland, India, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Uit het gezamenlijke rapport blijkt dat als energiebesparing en duurzame energie worden gecombineerd, de totale vraag naar energie vermindert met een percentage tot 25 procent in 2030.

Synergie
Veel mensen nemen aan dat alleen energiebesparing resulteert in een lager energiegebruik, maar het gebruik van duurzame energie draagt ook bij aan het verlagen van het energiegebruik. Energiebesparende maatregelen zorgen voor 50 tot 75 procent van de totale energiebesparing, terwijl duurzame energie de resterende vraag voor haar rekening neemt.

Technologie
De onderzoekers verklaren dit door het gebruik van moderne duurzame energietechnologie, zoals ovens die twee tot drie keer energiezuiniger zijn, waardoor ze minder brandstof nodig hebben. Een andere oorzaak is technologie zoals warmtepompen die weinig elektriciteit gebruiken maar drie tot vier keer meer energie leveren in de vorm van warmte of koude. Ook het overstappen op zonne- en windenergie helpt, omdat deze technologieën geen warmteverlies kennen.

Doelstellingen
Het behalen van de duurzame energiedoelstelling hangt af van het behalen van de doelstelling voor energiebesparing, zo blijkt uit het rapport van Irena en C2E2. Simpel gezegd is het niet mogelijk om het aandeel duurzame energie te verdubbelen door alleen meer duurzame energie op te wekken. Het rapport laat zien dat een groter aandeel duurzame energie samengaat met een grotere verbetering van de energie efficiency.

Road map
Irena werkt ook aan een road map voor duurzame energie in 2030. De road map laat zien dat het verdubbelen van het wereldwijde aandeel duurzame energie van 18 procent in 2010 naar 36 procent in 2030 niet alleen technisch haalbaar is, maar ook betaalbaarder dan het fossiele alternatief. Het volgen van de road map zal ook leiden tot meer banen en klimaatverandering tegengaan, aldus Irena.

Foto: We wekken meer elektriciteit op met zonne-energie. Energiebesparing helpt om het aandeel duurzame energie te verdubbelen in 2030 (foto Irena)

Redactie Ensoc, 17-aug-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • P. Lomito
  18.08.2015 - 21:12 uur | P. Lomito

  ...Onbegrijpelijk dat dit instrument onvoldoende toegepast wordt, hopelijk gaat men zich aan de afspraken van het energieakkoord houden en meer werk maken van handhaven op energiebesparende maatregelen...

  Ik begrijp het wel, de overheid moet voldoen aan gemaakte afspraken over CO2-reductie en duurzame opwekking en tegelijkertijd wil men de inkomsten uit energie niet kwijtraken. Al te enthousiaste energiebesparing zou betekenen dat er minder energie gebruikt wordt zodat minder energiebelasting / BTW geheven kan worden en de aardgasbaten lager worden. Dat zou een onaangenaam gat in de rijksbegroting slaan... Het voordeel van duurzame opwekking is dat daarmee op papier veel CO2-uitstoot gerealiseerd kan worden terwijl duurzame opwekking geen invloed heeft op de hoeveelheid afgenomen energie. Het maakt de overheid niet uit of men fossiele stroom afneemt of windmolenstroom, in beide gevallen moet energiebelasting en BTW afgetikt worden.

 • Pieter van Nispen
  18.08.2015 - 11:57 uur | Pieter van Nispen

  De essentie wordt hier goed weergegeven, De trias energetica begint met besparen als eerste stap. Het plaatsen van PV panelen en Windmolens levert meer geld en arbeidsplaatsen momenteel op omdat deze maatregelen zichtbaar zijn en men kan laten zien dat men betrokken is bij het milieu en er wat voor over heeft. De politiek stimuleert dit omdat men richting kiezer aan kan geven dat men voor een duurzame samenleving gaat.
  De overheid zou eens daadwerkelijk aan de slag moeten gaan met artikel 2.15 uit het activiteitenbesluit (van de wet milieubeheer), handhavend optreden richting grootverbruikers en middelgrote verbruikers. Een energiebesparingsonderzoek door een erkende onafhankelijke energie adviseur en besparingsmaatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of korter verplicht uitvoeren.
  Onbegrijpelijk dat dit instrument onvoldoende toegepast wordt, hopelijk gaat men zich aan de afspraken van het energieakkoord houden en meer werk maken van handhaven op energiebesparende maatregelen.

 • P. Lomito
  17.08.2015 - 15:51 uur | P. Lomito

  Duurzame opwekking belemmert vooral de maatregel die het minste kost en het meeste milieu-effect heeft: energiebesparing. In NL komt energiebesparing dan ook nauwelijks van de grond nu jaarlijks 3,5 miljard euro verspild wordt aan duurzame opwekking. Daarbij wordt het gebruik van fossiele brandstoffen nauwelijks verminderd door duurzame opwekking vanwege de slechte inpassing van aanbodstroom die niet aansluit op de vraag naar stroom. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het gebruik van fossiele brandstoffen toeneemt met een groter aandeel duurzame stroom.

  Voor woningeigenaren geldt ongeveer hetzelfde: je kunt beter eerst investeren in halvering van je gas- en stroomverbruik om pas daarna het resterende verbruik af te dekken met weinig zonnepanelen. De truc is om met enkele relatief goedkope maatregelen te beginnen die al een flinke besparing op het energieverbruik geven. Denk daarbij aan het juist instellen van de cv-installatie (lagere keteltemperatuur, lager ketelvermogen, instellen voetventielen radiatoren, toepassen nachtverlaging met klokthermostaat), verbetering luchtdichting van met name dak, rondom kozijnen en BG-vloer, vervangen tochtstrips/raamrubbers, plaatsen isolerende radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Maar ook het vervangen van een oude gasketel (20 jaar of ouder) door een moderne HR-ketel is een relatief goedkope maatregel met een grote energiebesparing. Met die eerste maatregelen kan jaarlijks al 300-400 euro per jaar bespaard worden op de energierekening. Na 3 jaar kan die besparing geïnvesteerd worden in dakisolatie waarna de jaarlijkse (cumulatieve) besparing oploopt naar zo'n 700-800 euro. Na 2 jaar kan dan het bespaarde bedrag geïnvesteerd worden in HR++ glas en weer 4 jaar verder in vloerisolatie en vloerverwarming. Elk jaar groeit het bespaarde bedrag en daar komt tekens de besparing van elke nieuwe maatregel bij. Na 10-15 jaar is het energieverbruik ongeveer gehalveerd en komt er door de jaarlijkse besparing op energiekosten geld vrij om te investeren in zonnepanelen, dus volledig betaald uit energiebesparingen.

  Buiten een kleine startinvestering van een paar honderd euro voor de eerste maatregelen hoeft er verder geen geld vrijgemaakt te worden voor energiebesparende maatregelen, de besparing op de energierekening is voldoende als kapitaal voor de volgende maatregel, desnoods met enkele jaren pauze tussen de investeringen zodat de besparing kan aangroeien. Hierdoor is deze methode voor alle huiseigenaren bereikbaar, ook zonder spaargeld of leencapaciteit.

  Bijkomend voordeel van deze methode is dat je minder kwetsbaar bent voor verhoging van de energietarieven door de overheid. Met name verhoging van de energiebelasting (Energieakkoord) gaat de energietarieven in enkele jaren flink opstuwen zodat het extra de moeite loont om nu vast te beginnen.