​Energiebesparing bij VvE’s eist lange adem

29.09.2016 | Branchenieuws | 1168 keer bekeken
​Energiebesparing bij VvE’s eist lange adem

Besparen op energie en tegelijkertijd een groter wooncomfort, wie wil dat niet? Het staat bij vele VvE’s op het lijstje van goede voornemens. Maar in de praktijk blijkt dit een lastig proces.

Hoe verloopt het proces van verduurzaming bij Verenigingen van Eigenaren (VvE's)? Dat onderzocht adviesbureau Atrivé onder koploper-VvE’s. Uit het onderzoek blijkt dat deze VvE-besturen voortvarend van start gaan. De ambities opstellen gaat gemakkelijk af, maar een daadkrachtig vervolg geven aan die ambities stuit vaak op goede bedoelingen. Een gebrek aan draagvlak vanuit het grootste deel van de VvE-leden, een lage vergaderfrequentie, slechte ervaringen met VvE-beheerders in het verleden en achterstallig onderhoud zijn belangrijke oorzaken voor het stokken van de verduurzaming bij VvE's.

Investeringskosten grote hobbel
Zodra de investeringskosten om de hoek komen kijken, blijkt het moeilijk aan de andere VvE-leden te verkopen dat deze stappen niet alleen leiden tot verduurzaming, maar ook tot een besparing van kosten op langere termijn en/of meer comfort. ‘De pioniers onder de verduurzamende VvE’s lukt het om door deze hobbels te breken door de nieuwsvoorziening naar VvE-leden te vergroten, extra (informele) momenten (zoals een borrel) in te lassen om de betrokkenheid te vergroten en vooronderzoeken uit te laten voeren om inzicht te krijgen in de mogelijkheden,’ zo meldt Atrivé.

‘Interesse vaak ver te zoeken’
Desondanks blijft de realisatie van de verduurzamingsopgave een inspanning van de lange adem. Het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan, (her)prioriteren van de meest urgente problematiek binnen de VvE en blijvende inzet voor het betrekken van VvE-leden is een lastig proces. ‘De interesse voor energiebesparing is vaak ver te zoeken bij de leden. Veel komt aan op het VvE-bestuur. Als er al enthousiasme is, maakt de lage vergaderfrequentie het ook lastig dat vast te houden,’ aldus Atrivé, dat VvE’s begeleidt bij het lastige proces van verduurzaming.

Subsidie voor energiebesparing
Wat wel helpt is dat Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) vanaf 15 september 2016 subsidie kunnen krijgen voor meerdere energiebesparende maatregelen voor hun woningen. Minister Blok heeft hiervoor 60 miljoen euro uitgetrokken. Met de subsidie wil hij de energiebesparing in de koopsector stimuleren om te voldoen aan de afspraken uit het energieakkoord. De subsidie geldt ook voor advies over de maatregelen, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en procesbegeleiding. Dit moet de energiebesparing in gebouwen van VvE’s stimuleren.

‘Inzicht van essentieel belang’
Francien de Hoop, projectleider van de VvE Balie in Den Haag: ‘In Den Haag merken wij dat een maatwerkadvies opgesteld en toegelicht door een onafhankelijke adviseur de leden van grote en kleine VvE’s helpt om energiebesparende maatregelen op de agenda van de VvE-vergadering te bespreken. Inzicht in de mogelijkheden, kosten en besparingen is van essentieel belang om tot uitvoering van de maatregelen te komen’.

Achtergebleven gebied
Corporaties hebben op het gebied van duurzaamheid lange tijd geen aandacht gehad voor VvE's. Mede hierdoor ligt de verduurzaming van VvE’s achter op de rest van de woningen. Adviseur duurzaamheid Marissa van Groenestijn van Atrivé: ‘Bij veel gemeenten en corporaties blijft de verduurzaming van VvE’s achter. De reden hiervoor is dat er vaak juridisch ingewikkelde vraagstukken bij komen kijken. Ik zie het als een uitdaging om deze vraagstukken mee te nemen en tot een passend verduurzamingstraject te komen.’

10 to-do’s
Download hier de 10 to-do’s om energiebesparing binnen een VvE tot een succes te maken.

Meer weten over energiebesparing bij VvE’s?
Marissa van Groenestijn presenteert tijdens de vakbeurs Energie op 5 oktober de ervaringen van Atrivé met verduurzamingstrajecten binnen VvE’s voor energieadviseurs, VvE-professionals en woningcorporaties. Bekijk het programma en meld u aan voor de bijeenkomst.

Foto: Een naoorlogse flat in eigendom van een VvE (foto vvecentraal.nl).

Redactie Ensoc, 29-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • 04.10.2016 - 15:45 uur | Hugo Alberga

    Bij VvE Gouden Leeuw in Amsterdam Zuid-Oost (400 appartementen verdeeld over 10 woontorens) hebben wij de algelopen 3 maanden alle verlichtingen in de gemeenschappelijke ruimten vervangen door LED lampen. Dit is helemaal in eigen regie gebeurd. Aanbiedingen van leveranciers zoals LedsGoGreener etc waren te prijzig. Door LED lampen via het internet te kopen en bestaande armaturen te modificeren zijn wij met een investering van ca Euro 10.000,- rondgekomen voor ca 800 lichtpunten. De geschatte besparing is 120.000 kWh/jaar hetgeen betekent dat de terugverdientijd in de orde van 1 jaar is. Mocht er belangstelling zijn is het zeker mogelijkheid om nadere informatie te verstrekken.