Energie Prestatie Keuring wel of niet verplichten?

16.12.2015 | Branchenieuws | 1794 keer bekeken
Energie Prestatie Keuring wel of niet verplichten?

De Energie Prestatie Keuring, waarbij bedrijven regelmatig hun energieprestatie laten onderzoeken om te kijken hoe ze rendabel energie kunnen besparen, moet vrijwillig blijven. Dat meldt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Greenpeace wil de EPK echter verplicht stellen.

Dit blijkt uit een overleg tussen de partijen in de borgingscommissie Energieakkoord, dat medio december plaats vond bij de SER in Den Haag. De borgingscommissie ziet onder leiding van voorzitter Ed Nijpels toe op de naleving van de afspraken uit het energieakkoord dat het bedrijfsleven, milieuorganisaties en overheid sloten in 2013. Een van de afspraken gaat over een betere uitvoering van handhaving van energiebesparende maatregelen. Zo verplicht de Wet Milieubeheer bedrijven om energiebesparende maatregelen uit te voeren die zich in vijf jaar terugverdienen. Deze wet is echter in de afgelopen twintig jaar niet of nauwelijks gehandhaafd. ‘De wettelijke verplichting tot energiebesparing is jarenlang genegeerd,’ zei Nijpels.

Energie Prestatie Keuring
Om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren is de Energie Prestatie Keuring (EPK) in het leven geroepen. Dit is net als de APK bij auto’s een periodieke keuring, waarbij onafhankelijke energieadviseurs de energieprestatie in kaart brengen bij een bedrijf. Hierdoor krijgt het bedrijf inzicht in de mogelijkheden voor energiebesparing. Met de EPK toont het bedrijf zich te houden aan de verplichting voor energiebesparing uit de Wet Milieubeheer. Bedoeling van de EPK is om bedrijven te stimuleren om aan de slag gaan met energiebesparing en tegelijkertijd de handhavingslasten van provincies en gemeenten te verminderen. Dit jaar zijn negen proefprojecten (pilots) uitgevoerd om ervaringen op te doen met de EPK.

Ervaringen EPK-pilots
De ervaringen met de EPK-pilots vallen positief uit, vertelt Stef Strik, medewerker op het ministerie van Infrastructuur & Milieu. ‘De koplopers bespaarden 10 tot 15 procent energie, zo blijkt uit een externe evaluatie. Ik verwacht dat dat bij andere bedrijven minstens zoveel zal zijn,’ zegt Strik. Volgens Strik heeft energiebesparing geen hoge prioriteit bij het mkb en beheerders van kantoren, in totaal zo’n 200.000 bedrijven. Hiervoor heeft Strik diverse verklaringen: energiekosten maken slechts een gering onderdeel uit van de totale bedrijfsvoering, bedrijven hebben weinig kennis over energiebesparende maatregelen zoals dubbel glas en verlichting, en bedrijven worden weinig aangesproken om energie te besparen. Volgens Strik interpreteren bedrijven de Wet Milieubeheer ook te flexibel, waardoor ze energiebesparende maatregelen niet nemen.

Grootschalig uitrollen
De EPK moet de impasse doorbreken. Strik: ‘We hebben afgelopen zomer negen pilots uitgevoerd. Dit liep vooral via de brancheorganisaties. Bedrijven reageerden aanvankelijk sceptisch, maar zowel de brancheorganisaties als de bedrijven die meededen zijn inmiddels positief over de EPK.’ Volgens Strik vormt het vastgoed nog een lastige eend in de bijt. Bij de pilots voor kantoren en retail was het moeilijk om partners te krijgen. Na vooronderzoek gaan bedrijven uit deze sectoren alsnog aan de slag met de EPK. Volgens Strik verdient de EPK zich terug door de besparing op energiekosten. Hij wil de EPK grootschalig uitrollen, met brancheorganisaties die de bedrijven enthousiasmeren en inzet van het Rijk. Het Rijk zet twintig man extra in voor de handhaving en de EPK, meldt Nijpels.

VNO-NCW tevreden
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is tevreden over de EPK. ‘We willen hiermee flink aan de bak,’ zegt Ton Ravesloot namens VNO-NCW, die ook het enthousiasme bij bedrijven ziet. VNO-NCW wil met de EPK op vrijwillige basis doorgaan en uitrollen bij 6500 bedrijven over heel Nederland. ‘Moet de EPK niet net zoals de APK voor auto’s verplicht worden gesteld?’, vraagt Els Bos van FNV zich af. Volgens Strik is dat geen goed idee: ‘De wettelijke verplichting voor energiebesparing bestaat al twintig jaar, maar is niet afgedwongen. Verplicht stellen van de EPK biedt geen zekerheid voor de toekomst.’ Wel vormt handhaving volgens Strik een stok achter de deur, maar ‘een groot deel van de ondernemers doet niet aan energiebesparing omdat het moet, maar omdat het financiële voordelen oplevert.’

Greenpeace wil EPK verplichten
Uit onderzoek met VNO-NCW Midden Nederland blijkt dat 8.000 bedrijven in Gelderland met de EPK gezamenlijk een energiebesparing van 1 tot 3 PJ zouden kunnen halen, zo meldt Strik’s collega Barend van Engelenburg. Nijpels: ‘Voor twaalf provincies komt dat neer op maximaal 36 PJ.’ Dat is meer dan een derde van de doelstelling om 100 PJ extra te besparen in 2020. ‘De EPK kan zorgen voor 7 tot 8 procent van het besparingsdoel uit het energieakkoord,’ zegt campagnedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace. Hij is een voorstander van het uitrollen van de pilots in Nederland. Thijssen stelt voor om de EPK verplicht te stellen. Kan dat? Zover wil Strik niet gaan: ‘We gaan de EPK per 1 januari 2016 uitrollen over zoveel mogelijk sectoren, maar dat gebeurt vanuit het bedrijfsleven zelf. Dat werkt sneller en effectiever dan op grond van een wettelijke verplichting.’

Wettelijk verplichten of niet?
Energiebesparingsexpert Mirjam Harmelink schreef een evaluatie over de lessen voor de EPK-pilots. Moet de EPK wettelijk worden verplicht of niet? Harmelink: ‘Alleen als de EPK onderdeel wordt van een breder beleidspakket zal dit bijdragen aan een verhoging van het tempo van energiebesparing bij bedrijven. Uit de evaluatie kwam naar voren dat de EPK-ideeën getest in de pilots primair waren gericht op het vergroten van de kennis over energiebesparing bij bedrijven. Dit betekent dat dit pakket moet worden uitgebreid met bijvoorbeeld versterkt toezicht of instrumenten gericht op versterking van het commitment bij bedrijven via convenanten of een green deal om te leiden tot extra energiebesparing”.

Foto: Een van de EPK-pilots vond plaats bij de supermarktbranche

Redactie Ensoc, 16-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • bas pulle
  22.12.2015 - 11:08 uur | bas pulle

  Ik ben benieuwd of door de EPK alle winkels hun deuren automatisch [4D] gaan laten sluiten in het stook-seizoen en koel-seizoen. 4D als maatregel verdient zich zeer snel terug. Maar als de ene winkel ermee start - en de andere niet - dan lopen de klanten sneller bij die ander naar binnen; zegt men. Het personeel moet maar kou lijden in de winter.
  Als 4D (4D = Doe Die Deuren Dicht) per stad, provincie of land wordt verplicht dan vervalt het argument dat de klanten wat meer bij de andere winkel binnenlopen.
  Het zal mij benieuwen of de EPK hierin verandering kan brengen. Tot op heden is het nog niemand van een overheid gelukt.

 • Marnix Vlot
  19.12.2015 - 12:50 uur | Marnix Vlot

  Een wet die niet gehandhaafd wordt was wellicht iets te idealistisch.
  Misschien moet er een wat meer selectieve verplichting komen:
  - voor energieintensievere bedrijven
  - het nemen van maatregelen in het vastgoed (isolatie, etc.)
  (veel bedrijven huren; hier bestaat een split incentive, dus een verplichting kan wonderen doen;
  er ontstaat frictie over de huur).
  - nemen van standaard maatregelen in de reguliere bedrijfsenergiekosten
  Eigenlijk het liefst in een roadmap... steeds een stapje.