Energie-innovaties krijgen twee weken respijt

04.08.2015 | Branchenieuws | 1118 keer bekeken
Energie-innovaties krijgen twee weken respijt

De organisatie van de Accenture Innovation Awards 2015 heeft de inzendtermijn met twee weken verlengd. ‘Innovation hunter’ Sigrid Richters vertelt over de inzendingen tot nu toe. ‘Er zitten echt hele interessante dingen tussen’.

Ensoc riep onlangs lezers op tot deelname aan de Accenture Innovation Awards 2015 (zie oproep). Heeft u een vernieuwend en duurzaam concept dat u graag wilt verzilveren? U kunt zich nog voor de wedstrijd inschrijven t/m 14 augustus. Ook kunt u nog tot 23 oktober uw stem uitbrengen voor de Publieksprijs voor het beste innovatieve idee.

Inzendingen
Sigrid Richters, ‘Innovation hunter’ bij Accenture, is verantwoordelijk voor het zoeken en binnenhalen van innovaties voor de jaarlijkse competitie. Naast de aanmeldingen via de website gaat zij ook actief op zoek naar opvallende ideeën. Richters: “Dat kan zijn op events, via het internet of incubators, maar er zitten bijvoorbeeld ook innovaties bij die bij BNR zijn besproken.” Richters is zeer te spreken over zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de inzendingen dit jaar. Begrijpelijk; een blik op de site laat zien dat er zo’n zeshonderd inzendingen binnen zijn gekomen, waarvan meer dan 70 binnen de categorie Clean & Affordable Energy. Richters: “Met nog bijna twee weken te gaan ben ik erg benieuwd naar wat er nog binnen gaat komen. Daarnaast vind ik tot nu toe ook de kwaliteit van de inzendingen heel hoog. Er zitten echt hele interessante dingen tussen.”

Diverse ideeën
De aard van de ingezonden innovaties loopt zeer uiteen, zelfs binnen één categorie, waaronder Clean & Affordable Energy. Richters: “Wij richten ons op het versnellen van de energietransitie, dat gaat van opwekking tot opslag, maar ook (her)gebruik en besparing van energie. Daarnaast is van fossiele naar bio-based energiebronnen ook een belangrijk speerpunt. Zelfs binnen één categorie kom je al zulke mooie dingen tegen, maar ook zo’n enorme diversiteit. Je gelooft bijna niet op hoeveel duurzame manieren je energie kunt opwekken. Zo zitten er ideeën bij om zonnestroom op te wekken, al dan niet via je raam of via dakpannen. Maar duurzame energie kan ook opgewekt worden via vliegers, golf en getijden, of zelfs uit trillingen, zoals de Motion Energy Harvester doet.”

Interessante innovaties
Voorbeelden van interessante innovaties zijn Nerdalize en Power Window, twee Delftse bedrijfjes. Wat Nerdalize doet is warmte van computerservers bij mensen thuis gebruiken om hun huis te verwarmen. Power Window heeft een coating bedacht, waardoor je met gewone ramen elektriciteit kunt opwekken. FlexSol heeft op zijn beurt een zonnedakpan ontwikkeld die zonnecel-technologie integreert in een traditionele keramische dakpan, interessant als we kijken naar het esthetisch aspect. Een andere bijzondere inzending is E-kite: een start-up die zich richt op het ontwikkelen en produceren van systemen die met een vlieger, verbonden aan twee kabels, een generator aandrijft om zo elektriciteit uit wind te genereren.

Groene brandstof
Richters: “Op gebied van biobrandstoffen hebben we Gutts: een groene racebrandstof, gemaakt uit biologisch afval. Weer iets totaal anders is de CO2-converter van EDSG BV, die CO2 in een gesloten en gecontroleerde omgeving omzet in hoogwaardige nieuwe grondstoffen. Dit proces kan in kolencentrales 94% van de C02-uitstoot opvangen.” De innovaties zijn deels afkomstig van gevestigde bedrijven, die met een innovatieve service of product op de markt komen, zoals de Seramic Lightcoating van Anker Stuy Verven. Dit is een lichtgevende coating, die overdag licht opneemt via daglicht of kunstmatig licht en ‘s  nachts het licht weer afgeeft. Dit kan worden gebruikt voor de verlichting van bijvoorbeeld fietspaden. Een ander voorbeeld is de Groen Gas Booster dat wordt ontwikkeld door GasUnie Transport services, Enexis en Atteroo.

Startups
Veel baanbrekende innovaties komen volgens Richters bij startups vandaan: beginnende bedrijfjes van veelal net afgestudeerde jongens met een jonge honden-mentaliteit. Richters: “Gevestigde bedrijven hebben vaak te maken met een bestaande bedrijfscultuur, die denken binnen bepaalde kaders waarin dingen moeten gebeuren, terwijl startups veel meer neigen naar out of the box denken. Die komen vaak met de gekste dingen waar jij en ik niet zo snel op zullen komen, en waar nooit iemand eerder aan heeft gedacht. Die hebben ook de capaciteit om te experimenteren, daar waar de gevestigde orde toch vaak meer gebonden is aan ‘this is how we do things’.”

Financiering ‘bottleneck’
Het is vooral voor beginnende start-ups van levensbelang om aan financiering te komen. Richters: “Om een bedrijf van de grond te krijgen moet je veel geld hebben. Dat is meestal echt een probleem. Een mooie innovatie of een geweldig idee is niet genoeg. Als je het geld niet hebt om je innovatie te ontwikkelen, waardoor je ideeën op de plank blijft liggen, is er niemand mee geholpen. We doen het in Nederland op het gebied van innovatie heel goed met zulke goede ideeën en zulke energieke mensen. De bottleneck is vaak geld om te investeren in de ontwikkeling van de innovatie.”
 
Partnerships en netwerken
Om geld binnen halen is het hoogst noodzakelijk om een goed netwerk te hebben. Daarom organiseert Accenture, naast het hoofdevenement in oktober, ook allerlei activiteiten om start-ups en het gevestigde bedrijfsleven aan elkaar te koppelen. Richters: “Het is namelijk niet alleen voor startende bedrijven noodzakelijk om aan investeerders te komen. Ook andersom hoor ik dat het voor bijvoorbeeld durfkapitalisten vaak lastig is om in contact te komen met innovaties waarin ze kunnen investeren. Wel heb ik ook verschillende startups gezien die een samenwerking met een bestaand bedrijf zijn aangegaan. Een voorbeeld hiervan is Nerdalize. Zij hebben hun innovatie, in samenwerking met Eneco, inmiddels bij een vijftal huishoudens uitgetest.”
 
Wilt u nog meedoen?
Heeft u zich nog niet opgegeven, maar wilt u alsnog deelnemen aan de Accenture Innovation Awards 2015 competitie? Ga dan naar de website voor het formulier om u in te schrijven.

Uitreiking en stemmen
De uitreiking van de Innovation Awards 2015 vindt plaats op 30 oktober in DeFabrique in Utrecht. Tijdens deze finale reiken de vakjury’s de Blauwe Tulpen Groene Tulp en de Innovator of the Year award uit. Tevens wordt de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. Wilt u meebeslissen welke innovatie deze prijs verdient? Ga dan naar de website en breng nu uw stem uit!

Foto: Een vlieger die elektriciteit opwekt uit wind is een van de innovaties die meedoen aan de Accenture Innovation Awards 2015 (foto E-kite)

Tekst: Erzsó Alföldy / Redactie Ensoc, 31-jul-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren