‘Energie besparen door juiste bandenspanning’

14.12.2015 | Branchenieuws | 1207 keer bekeken
‘Energie besparen door juiste bandenspanning’

De spanning loopt op bij Jaarbeurs: Band op Spanning, Jaarbeurs en de gemeente Utrecht pakken het klimaatprobleem aan. Dagelijks worden de autobanden van de bezoekers van Jaarbeurs gratis op de juiste spanning gebracht. Een juiste bandenspanning betekent namelijk minder belasting voor het milieu. 

Het project werd vandaag, maandag 14 december, feestelijk  afgetrapt door Henk Broeders, directeur van Jaarbeurs en wethouder Victor Everhardt. Bij het parkeerterrein van Jaarbeurs werd de auto waarmee zij aan kwamen rijden, onder toeziend oog van een groep belangstellenden, op de juiste spanning gebracht. Hierbij werd rekening gehouden met factoren als het merk van de auto en of er sprake was van winterbanden. Tegen de verwachting in bleek de 'showauto' al op de juiste spanning. 

Uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Uniek aan dit initiatief is de grootschaligheid op een openbaar terrein (600.000 auto's per jaar), én dat dit het wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee ontstaan tientallen nieuwe banen voor deze groep. Daarnaast is het geen eenmalig project, maar staan de medewerkers elke dag voor de bezoekers klaar. Een unieke combinatie dus waar winst voor het milieu, de werkgelegenheid en de portemonnee hand in hand gaan. Wethouder Everhardt geeft aan dat hij "zeer onder de indruk is van de werkervaringsplekken die hiermee worden gecreëerd." Hij noemde het eveneens mooi dat de kick off plaats vindt zo vlak na "het historische akkoord in Parijs." Henk Broeders, directeur van Jaarbeurs noemt het project "een win-win-win, die ook nog zorgt voor meer sociale veiligheid."

foto.jpg

Winst op alle vlakken
Laurens Drogendijk, oprichter van de sociale onderneming Band op Spanning: "Het is fantastisch dat het nu is gelukt om op deze grote schaal auto's zuiniger en schoner te laten rijden. Nog nergens ter wereld wordt deze concrete maatregel in deze samenwerking genomen die alleen maar winst oplevert op alle vlakken. Alle automobilisten die hier nu komen, zijn ook zeer enthousiast want het wordt gratis aangeboden en bespaart ze snel 15 euro aan kosten!"

Concrete cijfers
Jaarlijks staan 600.000 auto's op het parkeerterrein van Jaarbeurs waarvan 60% een te lage bandenspanning. Daardoor verspillen die auto's jaarlijks 13 miljoen liter brandstof, 250.000 banden; samen goed voor 8.400 ton extra CO2 uitstoot. Door de inzet van deze gratis aangeboden service, zijn dus zeer concrete en grote besparingen te realiseren. De partijen investeren gezamenlijk ruim 200.000 euro in deze pilot en bieden zo werkervaringsplaatsen aan voor ruim 50 mensen.

Redactie Ensoc, 14-12-2015
Beeld: Henk Broeders, directeur van Jaarbeurs en wethouder Victor Everhardt bij de kick off van het Band op Spanning project. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren