​Eerste schop in grond voor Groene Net

12.12.2016 | Branchenieuws | 845 keer bekeken
​Eerste schop in grond voor Groene Net

In Limburg is de aanleg gestart van een groot duurzaam warmtenet. Met het zogeheten Groene Net kunnen aangesloten woningen en bedrijven in Sittard-Geleen worden verwarmd met restwarmte uit de industrie op het Chemelot-terrein.

De eerste spade ging afgelopen vrijdag 9 december de grond in. Onder toeziend oog van genodigden en de pers tekenden de betrokkenen van het ministerie van Economische Zaken, provincie Limburg, Utility Support Group (producent en leverancier van utilities aan bedrijven op het Chemelot-terrein) de zogeheten bedrijfsspecifieke afspraak voor het Groene Net. Vervolgens ging een stukje leiding de grond in als officiële inluiding van de aanleg van de eerste fase. Deze twee stappen zijn belangrijk voor de aanleg van het Groene Net, een duurzaam warmtenet voor de gemeente Sittard-Geleen. Het is de bedoeling dat het warmtenet ook wordt uitgebreid naar de gemeentes Stein en Beek.

BSA getekend
Bert de Vries, plaatsvervangend directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging van het ministerie van Economische Zaken, tekende namens het ministerie de bedrijfsspecifieke afspraak (BSA). Ook Daan Prevoo, gedeputeerde van de provincie Limburg, aandeelhouders van het Groene Net Erik Stronk en Ruud Guyt, en directeur Jos Visser van Utility Support Group, zetten hun handtekening. Via de BSA stelt het ministerie een bijdrage van drie miljoen euro beschikbaar. Met deze bijdrage kan restwarmte van petrochemisch bedrijf SABIC worden ingezet voor de verwarming van woningen en bedrijven die zijn aangesloten op Het Groene Net.

Restwarmte zinvol
Volgens warmteleverancier Ennattuurlijk is het Groene Net een zinvolle toepassing van restwarmte, aangezien dat een positieve bijdrage levert aan de duurzaamheid van het Chemelot-terrein in het algemeen. Daan Prevoo: ‘De provincie spande zich in om voor dit ambitieuze restwarmteproject een bijdrage van maar liefst € 3 miljoen te krijgen van het Rijk. Ik hoop dat het welslagen van Het Groene Net een katalysator is voor rest- en aardwarmteprojecten in heel Limburg.’

Eerste fase gestart
Na het tekenen van de BSA vond de officiële start plaats van de aanleg van de eerste fase. Erik Stronk en Ruud Guyt, beiden aandeelhouder van Het Groene Net, legden samen het eerste stukje leiding in de grond. Warmteleverancier Ennatuurlijk en de gemeente Sittard-Geleen bezitten momenteel elk vijftig procent van de aandelen van Het Groene Net. Het Groene Net richt zich op de verduurzaming van de warmtevoorziening in de gemeentes Sittard-Geleen, Beek en Stein. Het project heeft de ambitie om een warmtenet te realiseren dat op basis van duurzame bronnen 800 terajoule warmte levert aan woningen en bedrijven in de drie gemeentes.

Sittard-Geleen koploper
In eerste instantie worden 500 huishoudens en negen bedrijven aangesloten op Het Groene Net. Uiteindelijk is het doel van het warmtenet een totale besparing van 26 miljoen kubieke meter op het gebruik van aardgas en 47.000 ton op CO2-uitstoot. Het Groene Net wordt op termijn mogelijk een van de grootste duurzame warmtenetten binnen Nederland. Daardoor is Sittard-Geleen een koploper in Nederland met het behalen van gemeentelijke CO2-doelstellingen. De gemeentes Beek en Stein treden mogelijk toe als de realisatie van het warmtenet binnen hun gemeentegrenzen start.

Past bij Energieagenda
Het Groene Net past volgens Ennatuurlijk naadloos in de landelijke en provinciale actiepunten op energievlak. De provincie Limburg zet zich tijdens de coalitieperiode 2015-2019 nadrukkelijk in voor een stabiel en innovatief netwerk voor duurzame warmte en energie. Het project past ook goed bij de ambities van de Energieagenda die minister Kamp afgelopen woensdag 7 december presenteerde. De Energieagenda stelt voor om de aansluitverplichting op gas om te zetten in een aansluitrecht voor warmte.
 
Foto: V.l.n.r. Bert de Vries, Ruud Guyt, Jos Visser, Eric Stronk en Daan Prevoo gooien samen het eerste stukje leiding voor Het Groene Net in de grond (foto Kuppens Fotografie / Ennatuurlijk)

Redactie Ensoc, 12-dec-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • 13.12.2016 - 23:13 uur | jos Schalks

  Ben het niet snel met je eens Lomito , maar dit antwoord klopt wel,
  Die bijstook heeft nog een andere reden, dat warmtenet moet het altijd doen ook als de bron stilligt door storing of onderhoud, er hangt dus een nominale capaciteit gasketel aan die dat kan overnemen! gelukkig hoeft dat gedurende 7 a 8 maanden per jaar niet dan wordt die warmte toch niet afgenomem!

  En daar wringt de schoen het meest , er moeten ook nog koeltorens oid gebouwd worden om de bron van zijn restwarmte te verlossen en de productie op gang te houden. gasverbruik in woningen is in de winter 30 a 45 keer zo hoog als in de zomer (2 a 3 persoons gezin.)

  Het rendement is dus nog veel lager.

 • P. Lomito
  12.12.2016 - 13:18 uur | P. Lomito

  Duurzaam en warmtenet gaan doorgaans niet samen, de restwarmte is doorgaans onvoldoende (te lage temperatuur, te lage capaciteit) om slecht geïsoleerde woningen mee te verwarmen en van SWW te voorzien. De ervaring leert dat de gevraagde warmte geleverd moet worden door gascentrales die het water in het netwerk op voldoende temperatuur brengen. Er gaat in zo'n netwerk veel energie verloren via de pompen (stroomverbruik) en via warmteverlies aan de bodem waardoor het energetisch rendement veel lager ligt dan via conventionele HR-ketels in de woningen. De geplande gasbesparing en CO2-reductie is dan ook vooral theoretisch en bedoeld om in aanmerking te komen voor grote hoeveelheden "gratis" geld via de SDE+ subsidie en EIA.

  Feitelijk is hier een groot oplichtingsschandaal in de maak waarbij de burger financieel uitgekleed wordt. De subsidies zouden beter prestatie-afhankelijk gemaakt worden waarbij de gerealiseerde CO2-reductie na aftrek van alle bijkomende CO-uitstoot voor aanleg, beheer en bijstook worden verrekend. Maar ja, dan zou de subsidie waarschijnlijk negatief worden...