ECN: ‘Zeewier belangrijke bron van biomassa’

26.10.2015 | Branchenieuws | 1837 keer bekeken
ECN: ‘Zeewier belangrijke bron van biomassa’

Zeewier of algen zijn een belangrijke toekomstige bron van biomassa, meldt ECN. Teelt van algen in de Noordzee kan net zoveel duurzame energie opleveren als alle windmolens in 2020.

Zeewier is een aanduiding voor algen die in zee leven. Het zijn meestal algen of wieren die aan de bodem gehecht zijn. De termen algen en wieren worden door elkaar gebruikt. Zeewier wordt nu op zeer beperkte schaal gebruikt voor de productie van chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten. ECN ziet algen als een belangrijke bron van duurzame biomassa, waaruit naast deze chemicaliën, voedingsstoffen en eiwitten ook biobrandstoffen en duurzame energie gewonnen kunnen worden.

Zeewierfarms
Volgens ECN kunnen zeewierfarms genoeg biomassa uit de zee winnen om er een fabriek voor co-productie van biobrandstof en hoogwaardige chemicaliën en voedingsstoffen op te laten draaien. Zeewierteelt op minder dan 10 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee levert 350 petajoule (PJ) per jaar op. Dat is evenveel energie als de productie van alle windmolens die in 2020 op land en op zee moeten zijn geplaatst volgens het energieakkoord, zo heeft ECN berekend.

Enorme bijdrage
Een nieuwe kant en klare zeewierfarm kan een enorme bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie(dragers) uit biomassa. Dankzij het gebruik van speciale textiel-matten kan de zeewierteelt vereenvoudigd en de opbrengst fors vergroot worden. De zeewierfarm is ontwikkeld door een consortium van elf bedrijven binnen het Europese At-Sea project en met succes getest op drie locaties: Noorwegen, Schotland en Ierland.

Nieuwe methode
Nu wordt zeewier nog geteeld met behulp van touwen en netten. Met het nieuw ontwikkelde textieldoek, waar de plantjes makkelijk op hechten, wordt het mogelijk op grotere oppervlakten zeewier te kweken.  Per textiele mat loopt de opbrengst op tot 2000 kilo nat zeewier. De matten drijven in een constructie van boeien en touwen en kunnen door een vissersboot gemakkelijk uit het water aan boord gehesen worden, om het zeewier vervolgens aan land te oogsten.

Eerste stap
‘Deze techniek is de eerste stap naar grootschaligere productie van zeewier. Tot nu toe ging dat in kilo’s, straks gaat dat in tonnen,’ stellen onderzoekers André Wortel en Gerard de Jong van ECN. ‘De volgende stap is om op zee te kunnen oogsten.’ Dankzij de constructie van ECN kunnen de zeewierfarms overal in de Noordzee tussen een en drie meter diepte worden gelegd, van bijvoorbeeld de Noorse fjorden tot de Nederlandse kust.

Voordelen
Volgens Wortel en De Jong biedt grootschalige zeewierteelt op zee ook andere voordelen. Er wordt geen beslag op land gelegd voor de productie van biomassa en voedingsstoffen. Door de farms in de nutriëntenpluim van rivieren te leggen neemt het zeewier het teveel aan stikstof en fosfaat op, waardoor een te sterke algengroei tegengaat. Dit is ook mogelijk bij zalm- en viskwekerijen. De vissen zorgen voor bemesting van het zeewier en het zeewier kan weer gebruikt worden in visvoer.

Lees ook: Varkensboer wordt algenkweker: “Ons energieverbruik is gelijk gebleven”

Windparken
Vanwege de milieuvoordelen en het brede onderzoek naar het effect van zeewiercultivatie op het ecosysteem staan Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds positief tegenover het concept. Teelt van zeewier op zee kan ook goed samengaan met offshore windparken, zo schreef ECN al in 2005 in een rapport. ECN noemt daarin als belangrijkste synergetische aspecten een gezamenlijk beheer en onderhoud, zeewierteelt als alternatief voor vissers en het ontstaan van natuurreservaten als gebieden worden afgesloten voor de scheepvaart.

Foto: Zeewier is volgens ECN een belangrijke bron van biomassa

Redactie Ensoc, 26-okt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • jan vossen
  27.10.2015 - 12:18 uur | jan vossen

  Jammer van de foto boven het artikel. Ik zie daar namelijk op de foto zeegras staan! Dat is heel iets anders dan algen of wieren.

 • Marnix Koets
  27.10.2015 - 12:17 uur | Marnix Koets

  Qua schaal en energie-huishouding zou dit inderdaad prachtig zijn, maar we hebben al eens een optimistische 'algen-golf' gehad. Dat was enkele jaren terug. Toen dachten we dat de farms in Hawaii, de Cariben en Australië het brandstof probleem binnen enkele jaren zouden oplossen. Dat bleek toch niet zo makkelijk. Het drogen van de wier of de algen en de opbrengt per gedroogd volume laat nog erg veel te wensen over. Toen werd alleen voor de pharma en food en zelfs feed industrie gekweekt: Die marges zijn hoger. De huidige olieprijs helpt ze natuurlijk ook niet.
  Hoe dan ook: Ik ben toch optimistisch, juist vanwege de potentiele markt. (Ook in Fukushima is men nu trouwens met algen-energie bezig.)

 • P. Lomito
  27.10.2015 - 12:15 uur | P. Lomito

  @ Ton, deze verhalen worden vooral in de media gebracht om een positieve draai te geven aan off-shore windparken. Op land is de strijd al gestreden, windmolens worden hier niet langer geaccepteerd en kunnen rekenen op fel verzet van omwonenden, alle geschikte plekjes zijn inmiddels ook ingenomen zodat nu alleen de minder geschikte locaties (in de omgeving van woningen) overblijven.

  Men zal dus nog meer (duurdere) zeewindmolens moeten plaatsen om de doelstelling te halen, d.w.z. parken die nog verder van de kust liggen waardoor de kosten voor fundering en stroomtransport veel hoger uitvallen. Nu waren die windmolens al zwaar onrendabel zodat er nog veel meer geld tegenaan gesmeten moet worden. En dat kan omdat die kosten stiekem in de energietarieven van gas en stroom gestopt worden zodat consumenten geen zicht hebben op de gigantische verspilling van hun geld.

  Als zeewier rendabel te exploiteren zou zijn dan was daar allang een complete industrie op gebouwd, nu gooit men het op synergie: de ene wrakke economie verhult de andere.

 • Jack Machielsen
  27.10.2015 - 12:00 uur | Jack Machielsen

  Als ik lees textieldoek, matten, netten en touwen ben ik benieuwd wat hiervan de invloed is op de rest van het zee leven.
  Helaas wordt hier niets over vermeld...

  Mvg. Jack

 • Will van Doorn
  27.10.2015 - 11:41 uur | Will van Doorn

  Interessant zou ook zijn de omzetting van mest (in ruime mate aanwezig in Nederland) in algen te onderzoeken. Duurzame energie en duurzame verwerking van ons mestoverschot!

 • Ton Goossens
  27.10.2015 - 11:27 uur | Ton Goossens

  Heb nooit in windmolens als de oplossing voor duurzame energie geloofd. De wereld kan slechts bestaan door de zon en water en daar moeten wij alle huidige en toekomstige energie vandaan halen!!