ECN: Productie biobrandstof kan goedkoper

13.04.2015 | Branchenieuws | 1046 keer bekeken
ECN: Productie biobrandstof kan goedkoper

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie van duurzame biobrandstoffen uit biomassa met 10 tot 15 cent per liter goedkoper kan maken. Voor de verder ontwikkeling en toepassing op grotere schaal zoekt ECN samenwerking met andere bedrijven.

Eerste generatie bio-ethanol, dat tot 5 procent bij benzine aan de pomp wordt bijgemengd, wordt gemaakt uit het eetbare deel van biomassa, zoals maïs. Dat is minder duurzaam omdat het zorgt voor verdringing van voedsel en schaarse landbouwgrond. Biobrandstoffen van de tweede generatie worden gemaakt uit niet-eetbare delen van biomassa, vooral uit bosbouw- en landbouwafval zoals maïsstengels, tarwestro of bagasse, een restproduct van suikerriet. Dat levert meer CO2-besparing op dan biobrandstoffen van de eerste generatie en geeft geen verdringingseffect. De productie is echter technisch ingewikkelder en duurder. Daardoor zijn deze biobrandstoffen zonder subsidie economisch gezien nog niet rendabel.

Enzymen kostbaar
Bij de productie van biobrandstoffen gaat het erom cellulose uit vezelhoudende gewassen als stro en andere reststromen uit de landbouw vrij te maken. Vervolgens worden enzymen toegevoegd (cellulases) om de cellulose af te breken tot suikers die daarna gefermenteerd worden tot bijvoorbeeld ethanol. De enzymen zijn in dit proces een grote kostenfactor. Door de biomassa tijdens een extra stap eerst met water te wassen en daarna te filteren is ECN erin geslaagd eiwitten te onttrekken die later in het proces weer worden toegevoegd. Deze eiwitten verbeteren de werking van de enzymen. Dat scheelt 10 tot 15 cent per liter biobrandstof.

Cellulase Saver
De nieuwe methode heet Cellulase Saver. 'Hiermee komen betaalbare biobrandstoffen van de zogeheten tweede generatie weer een stapje dichterbij. Uiteindelijk moeten die qua kostprijs kunnen concurreren met fossiele brandstoffen', stellen onderzoekers Arjan Smit en Wouter Huijgen van ECN. Hun collega Sjoerd Wittkampf, technology transfer manager bij ECN, is verantwoordelijk voor de commercialisatie van de technologie. 'We weten niet hoeveel de kosten voor enzymen nog zullen dalen, maar ik schat het besparingspotentieel van de Cellulase Saver wereldwijd op honderden miljoenen euro's,' aldus Wittkampf.

Industriële partijen
ECN zoekt industriële partijen die de methode willen toepassen. Dit kunnen internationale bioraffinaderijen zijn of proeffabrieken, meldt ECN in een persbericht. 'We zoeken een commerciële partner om de technologie in de praktijk te demonstreren om de kostprijs van biobrandstof verder naar beneden te krijgen', stellen Smit en Huijgen. Daarnaast willen de onderzoekers de Cellulase Saver gaan testen op andere technologieën voor de productie van duurzame biobrandstoffen dan ze tot nu toe hebben gedaan, zodat ze de technologie in de toekomst breder kunnen inzetten.

Foto: Tarwestro is grondstof voor biobrandstoffen van de tweede generatie (foto Boven Fourage)

Redactie Ensoc, 13-apr-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • peter van der Klok
    14.04.2015 - 21:21 uur | peter van der Klok

    Uw redactioneel werk klopt van geen kant. Met onze enzymatische biofuel technologie de Bio Product Processor kunnen wij zonder subsidie zeer economisch biobrandstoffen maken. Zelfs nog goedkopen dan dat ECN dat kan.