​'Echt' groene stroom wint terrein

11.01.2017 | Branchenieuws | 933 keer bekeken
​'Echt' groene stroom wint terrein

Nederlanders kiezen steeds meer voor groene stroom van eigen bodem. En in december stappen ze massaal over op een ander energiecontract. Dat concludeert vergelijkingssite Pricewise.nl op basis van eigen onderzoek.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor groene stroom. Dat is een trend die Pricewise bespeurt op basis van de energiecontracten die worden afgesloten. Vorig jaar bevatte 73% van de contracten groene stroom uit Europa. Dat is inclusief 20% ‘echt’ groene stroom uit Nederland. Dit laatste percentage ligt bijna drie keer hoger dan in 2015 (7,3%). Onze duurzame energie komt vooral voort uit windmolens, een beetje zonnepanelen en een heel klein beetje waterkracht.

Groene stroom concurrerend
Volgens directeur Hans de Kok van Pricewise zijn die ontwikkelingen niet enkel te danken aan een groeiende groep milieubewuste consumenten. “Dit komt vooral doordat ‘echte Hollandse’ groene stroom qua prijs nu kan wedijveren met waterkrachtstroom uit Noorwegen of zelfs met grijze kolenstroom. Dit is wereldwijd het geval; de productiekosten van duurzame energie liggen soms niet veel hoger dan die van niet-duurzame energie. Het is dus vooral een kwestie van vraag en aanbod”.

Decemberpiek
Een tweede grote trend bij de energiecontracten is dat mensen in december massaal overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Consumenten volgen meer en meer het zorgoverstapseizoen.
Bij Pricewise.nl steeg het aantal switchers in de afgelopen maand met liefst 14% ten opzichte van december 2015. In december 2015 groeide het aantal overstappers bij Pricewise al met 30% ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Tussen 2014 en 2016 zien we dus een toename van 50%. In andere maanden van het jaar was die toename een flink stuk lager.

Oorzaken
De helft van de overstappers switcht in december omdat hun contract dan afloopt, blijkt uit onderzoek van Pricewise. Van de overige deelnemers zegt 24% dat ze tijdens de feestdagen ‘eindelijk’ tijd hebben om een nieuw energiecontract te regelen. 12% van de klanten denkt dat overstappen rond de jaarwisseling moet, net zoals bij zorgverzekeringen. De rest, ook 12%, stapt over vanwege veranderingen in tarieven.

Meer tussen oren
“Als het in de maand december weer kouder wordt zit energie meer tussen de oren van mensen dan bijvoorbeeld in de zomer”, reageert De Kok. “Ook lopen vaste contracten soms af op 31 december. Bovendien wordt in die periode op radio, tv en in de kranten veel tamtam gemaakt rond zorgverzekeringen. Dat zorgt ervoor dat een groeiende groep mensen dan de hele contract- en verzekeringsportefeuille doorneemt en die ook aanpast.  Tegelijkertijd vindt De Kok de grote decemberpiek ook ‘wel een beetje raar’: “De energiemarkt is al ruim tien jaar vrij. Mensen kunnen dus het hele jaar overstappen, mits hun contract met de leverancier het toelaat.”

Gasprijs hoger
Huishoudens die al jaren hetzelfde energiecontract hebben zitten in de regel op variabele tarieven. Gemiddeld zijn ze vanaf 1 januari op jaarbasis € 20,- meer kwijt, los van de gestegen belastingen en nettarieven. Dit komt vooral door een hogere gasprijs. De prijs voor stroom blijft nagenoeg gelijk.

Foto: Steeds meer Nederlanders kiezen voor groene stroom van eigen bodem (foto Qurrent)

Redactie Ensoc, 11-jan-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • 19.01.2017 - 22:58 uur | Carel Anink

  Het kopen van groene stroom, om je daarmee te kunnen verontschuldigen voor je energieverbruik, is onzin met een verlengsnoer om met Freek te spreken. Als je groene stroom koopt, hoe je die ook definieert, wordt de wereld niet groener. Er zal geen kWh-tje meer groene stroom worden opgewekt omdat je groene stroom koopt. GVO’s komen zelfs uit IJsland, geothermie. Denk je nu echt dat je tegen die IJslanders kunt zeggen dat zij geen groene energie gebruiken omdat ze hun GVO’s aan het vaste land verkopen. Ze zeggen gewoon ‘laat die kolen en olie schepen maar eens zien die hier hun lading lossen’. Die zul je niet vinden en de IJslanders zijn de groenste van allemaal en wij tellen gewoon dubbel, twee keer groene stroom uit dezelfde bron. Zo gaat dat ook met de agrariërs die hun GVO’s aan de stadse energieverbruikers leveren en vervolgens overal communiceren dat de agrarische sector de groenste is met al die winmolens en bio-vergisters. Feitelijk wordt de windstroom zodra je het GVO verkoopt grijze stroom en de grijze stroom die iemand koopt wordt groen zodra hij een GVO erbij koopt. Er ontstaat dus niet méér groene stroom door deze te kopen. Nogmaals, de enige oorzaak van het produceren van groene stroom is het subsidiëren van de onrendabele top. En dat gebeurt met het belastinggeld van ons allemaal. Daarmee is de groene stroom feitelijk van ons allemaal. Dus iemand die beweerd dat hij groene stroom heeft en zegt dat ik grijze stroom gebruik, heeft mijn groene stroom gepikt en mij opgezadeld met zijn grijze stroom. Mooie boel.

 • 18.01.2017 - 16:00 uur | markus vrieling

  @Groenenberg: Het probleem zit hem in de definitie. Groene stroom is alle stroom die door een groene bron wordt opgewekt. Hernieuwbaar is het pas wanneer het aan de definitie voldoet zoals die in de EU is overeengekomen en vastgelegd is in de hernieuwbare energie richtlijn. Nederland heeft geen 20% hernieuwbare electriciteit. Maar om hernieuwbaar te zijn hoeft het niet uit Nederland te komen want we zijn tenslotte een Europese Unie. Waar de leveranciers dankbaar gebruik van maken is dat ze kunnen zeggen groen terwijl ze in feite alleen de electriciteit kopen maar niet het certificaat, Lees meer hierover: https://goo.gl/Zt829p

 • 18.01.2017 - 11:16 uur | H. Groenenberg

  Ik vind het een mooi bericht en zou zonder twijfel willen geloven dat het waar was. Maar ik twijfel. In Nederland is er een onafhankelijk organisatie, CertiQ, die bewaakt of er niet meer groene stroom wordt verkocht dan dat er opgewekt wordt. en hier gaat het fout. CertiQ heeft namelijk geen inzicht in de contracten tussen leveranciers en afnemers. Er kan dus veel meer elektriciteit verkocht worden onder de belofte dat het opgewekt is door Nederlandsche windmolens dan dat er daadwerkelijk door deze molens wordt opgewekt. Als je bij je leverancier om een bewijst vraagt ontvang je een zelf gemaakt certificaatje. En als je bij CertiQ hierover vragen wilt stellen heb je nooit diegene aan de telefoon die je antwoordt kan geven. Wel krijg je de belofte dat je wordt teruggebeld door diegene die het antwoord wel weet. Maar dit gebeurd dus niet. Wie neemt mijn twijfel weg?

 • P. Lomito
  13.01.2017 - 11:17 uur | P. Lomito

  Goede uitleg Carel. Als aanvulling wil nog melden dat de windmolensstroom nauwelijks in lagere CO2-uitstoot resulteert zolang fossiele centrales op halve kracht moeten blijven draaien om direct in te kunnen springen als de wind het laat afweten. De biomassastroom zorgt zelfs voor méér CO2-uitstoot per kWh door hoge uitstoot van zware stookolie (houtpellets uit Canada) en de uitstoot door verbranding van de biomassa. En daarbij dan nog de nodige uitstoot van giftige stoffen en fijnstof.
  Dat burgers meer stroom gaan verbruiken omdat ze denken dat het groen is is een mooi voorbeeld van de wet van behoud van ellende. Datzelfde gaat ook op voor mensen die onnodige kilometers maken in elektrische auto's en hun vliegvakanties compenseren met oncontroleerbare en zeer waarschijnlijk fictieve aanplant van bomen.

 • 12.01.2017 - 20:26 uur | Carel Anink

  Groene stroom veroorzaakt een toename van de CO2 uitstoot.

  Duurzaam geproduceerde elektriciteit (groene stroom) komt in Nederland voor het grootste deel van biomassa (hout snippers/mais/mest/tuin- en landbouwafval) en windmolens. Deze duurzame energie wordt geproduceerd omdat de overheid subsidie versterkt die het aantrekkelijk maakt. De toename van duurzame energieproductie ontstaat alleen doordat er subsidie beschikbaar komt. De subsidie wordt betaald aan producenten van duurzame elektriciteit voor elke kilowattuur (kWh) die zij produceren. Bijvoorbeeld: de huidige windmolens die in Nederland staan zijn voor het merendeel gesubsidieerd met de zogenaamde MEP subsidie. De windmolenaar met MEP subsidie kreeg gedurende 10 jaar 7,8 Eurocent per kWh. Dat was voor een molen van één Mega Watt (1000 kW) in die tien jaar 1,4 miljoen Euro. Bij aanschaf koste die molen 1.1 miljoen Euro. Zonder die subsidie was er nooit een windmolen geweest. Naast de subsidie heeft de producent ook de opbrengst van de elektriciteit die op de elektriciteitsmarkt wordt verhandeld.

  Hoe zit het nu met de groene stroom die een afnemer kan kopen? Dat werkt via zogenaamde Garanties Van Oorsprong (GVO’s). Deze GVO’s worden door de certificeringsorganisatie CertiQ verstrekt aan een producent van duurzame energie. Voor elke Mega Watt uur (1.000 kWh) die een producent aan het openbare net levert ontvangt deze een GVO. Die GVO’s mag de producent verkopen. Wanneer iemand elektriciteit koopt, die geleverd wordt via het openbare net, en daarnaast voor evenveel kWh GVO’s koopt, dan mag die elektriciteit groene stroom worden genoemd. Dit is ongeacht waar die elektriciteit vandaan komt. Dus als er elektriciteit bij een kolencentrale wordt gekocht en GVO’s van een windmolen, dan wordt de kolenstroom groene stroom. De prijs voor een GVO van windenergie ligt momenteel tussen 0,21 en 0,5 Eurocent per kWh en die voor biomassa-energie ligt tussen de 0,03 en 0,05 Eurocent per kWh. Deze vergoedingen zijn verre van voldoende om de onrendabele top van duurzame productiemiddelen te dekken. Daardoor zal de GVO handel niet leiden tot een toename van duurzame elektriciteitsproductie.

  Uit het voorgaande kunnen we opmaken dat de groene stroom eigenlijk van alle Nederlanders is omdat die er gezamenlijk via de belasting voor hebben betaald. Degene die zegt groene stroom te kopen maakt Nederland daarmee niet groener. Is dat erg? Je zou in eerste instantie zeggen dat het geen nut heeft maar ook niet schadelijk is. Echter, als ik een buurtbewoner vraag waarom hij de hele nacht zijn tuinverlichting laat branden, dan zegt hij “Ik vind het mooi en het maakt voor het milieu niets uit, want ik heb groene stroom”. Met andere woorden daar waar groene stroom het excuus is om te verspillen is groene stroom er de oorzaak van dat Nederland minder groen wordt en de CO2 uitstoot toeneemt.

 • P. Lomito
  11.01.2017 - 19:59 uur | P. Lomito

  Nu wordt de gasprijs extra verhoogd ten gunste van een lagere stroomprijsverhoging maar komende jaren gaat ook de stroomprijs flink omhoog door snelle toename van de Opslag Dure Energie. Dat gas nu extra verhoogd wordt heeft te maken met de lage marktprijs voor gas zodat de belastingverhoging minder opvalt en verder wil men vooral warmtepompen pushen omdat daar veel op verdiend kan worden. Zit je straks met een zware warmtepomp in je lekke woning en gaat de stroomprijs omhoog... Je kunt er op wachten.