Lage olieprijs remt duurzame energie niet

22.01.2015 | Branchenieuws | 819 keer bekeken
Lage olieprijs remt duurzame energie niet

Investeringen in duurzame energie zullen dit jaar doorgaan ondanks een lagere olieprijs. Dat melden Stuart Bernstein, hoofd schone technologie en duurzame energie van Goldman Sachs, en duurzame energie-analist Vishal Shah van Deutsche Bank.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


De uitgaven aan hernieuwbare energie namen vorig jaar met 16 procent toe. Dit jaar zullen de investeringen op hetzelfde niveau blijven, melden beide heren. Omdat olie slechts 1 procent produceert van de Amerikaanse elektriciteit heeft een daling van de olieprijs slechts een middelmatig effect op de ontwikkelaar van duurzame energie of hun toeleveranciers, meldt Bernstein. ‘Ik wil het effect van dalende prijzen voor olie en gas op duurzame energie niet veronachtzamen, maar het heeft een erg kleine impact op de kosten van elektriciteit op lange termijn’.

Investeerders
Duurzame energie trok vorig jaar investeerders over de brug voor 310 miljard dollar. In 2013 was dat nog 268 miljard. Het is de eerste toename in drie jaar, volgens Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs nam voor 4,1 miljard dollar deel in duurzame energieprojecten. Dat was 40 procent van het totaal en het grootste deel van alle financiers, zo blijkt uit cijfers van BNEF. Goldman heeft haar investeringen in duurzame energie opgedreven, terwijl andere financiele bedrijven zich terugtrekken op de markt. Dit hielp Goldman Sachs om de toppositie vast te houden, zegt Bernstein.

Aandelen
Aandelen in bedrijven in zonne-energie zijn wel in waarde gedaald door de lagere olieprijs. Dit kan ertoe leiden dat meer aandelen zullen worden gekocht, zegt Shah van Deutsche Bank. Er is weinig verband tussen zonnepanelen, die elektriciteit maken, en ruwe olie dat wordt bewerkt tot brandstof, aldus Shah. Hij ziet dat aandeelhouders uit zijn op koopjes, nu de Bloomberg Intelligence Global Large Solar Energy Index van 21 bedrijven meer dan 40 procent is gedaald sinds medio juni 2014. Producenten van zonnepanelen en dakinstallateurs verwachten voor dit jaar een sterke vraag, vooral in China, VS en Japan. Dat zijn de grootste markten voor zonne-energie.

Drijvers
‘Geen van deze markten zullen sterk worden beïnvloed door goedkope olie,’ zegt Shah. ‘Olie is gewoon geen drijvende factor in de solar sector’. Drijvende factoren voor zonnestroom zijn wereldwijde oproepen om de CO2-uitstoot te verlagen, nationale inspanningen om groene stroom te promoten en stijgende tarieven op de groothandelsmarkten voor elektriciteit. Deze factoren vergroten de vraag vanuit consumenten. Wereldwijd zullen dit jaar 63,6 gigawatt aan zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dat is 22 procent meer dan in 2014, volgens BNEF.

Redactie Ensoc, 22-jan-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren