Duurzame biomassa kwestie van geduld

22.01.2015 | Branchenieuws | 1111 keer bekeken
Duurzame biomassa kwestie van geduld

Biomassa kan op lange termijn duurzaam worden toegepast, maar daarvoor moet de technologie nog verder worden ontwikkeld. Dat is niet alleen een taak van bedrijven, ook de overheid moet dit op de juiste wijze stimuleren. Dat concludeert de commissie Corbey in een visiedocument.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Dorette Corbey, voorzitter van de commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa, is niet blij met hoe biomassa vorige week in de publiciteit kwam. Het KNAW-rapport, de reacties daarop en het debat in de Tweede Kamer geeft aan dat er nog veel discussie bestaat over biomassa. Corbey heeft het debat in de Tweede Kamer niet gezien, maar geeft haar mening over de politieke discussie. ‘Er is te weinig ruimte voor discussie over subsidiering van biomassa. Een bredere blik ontbreekt,’ zegt Corbey. ‘De afspraken voor biomassa zijn ook nog niet rond. Er is overeenstemming over de duurzaamheidscriteria, maar nog niet over de wijze waarop aangetoond moet worden dat hieraan wordt voldaan. Volgens Corbey is een visie over biomassa op langere termijn nodig, gericht op 2030.

Mist in praktijk
‘Politici vragen zich af of biomassa past in de energietransitie. Beter is het om ons af te vragen hoe we biomassa komende jaren gaan toepassen’, zegt Hans Langenberg van Biomass Research. Het antwoord op de hoe-vraag mist hij in het visiedocument van de commissie Corbey. Ook bestaat er nog veel mist over de betekenis van diverse toepassingen van biomassa voor de praktijk. Veel biomassa wordt nu niet gebruikt. Dat potentieel moeten we nog gaan benutten, aldus Langenberg. Volgens Corbey is afgelopen jaren wel degelijk vooruitgang geboekt op gebied van biomassa. ‘Vijf jaar geleden was er nog niks geregeld. Nu zijn de eisen voor duurzame biomassa in Europese wetgeving opgenomen en zijn we bezig om nieuwe inzichten hieraan toe te voegen’, zegt Corbey.

Waarom bio-economie?
Waarom moet de bio-based economie er komen? Een samenleving die in plaats van fossiele bronnen gebruik maakt van biomassa dient verschillende doelen, vertelt Corbey. ‘De overstap naar biomassa is gunstig voor het klimaat, omdat het de CO2-uitstoot beperkt. Ook verminderen we hiermee onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, geven we stimulans voor innovatie en creëren we nieuwe banen. Verder is er wereldwijd voldoende biomassa om in de vraag te voorzien, zo blijkt uit diverse studies. Diverse toepassingen met biomassa zijn mogelijk, al is het nodig om de meest rendabele en veelbelovende technieken verder te ontwikkelen, zoals de omzetting van algen in biobrandstof. Hiervoor is gericht overheidsbeleid en subsidie nodig, aldus Corbey.

Redactie Ensoc, 22-jan-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren