Duitsland wil meer kolencentrales sluiten

24.11.2014 | Branchenieuws | 1129 keer bekeken
Duitsland wil meer kolencentrales sluiten

Duitsland werkt aan een nieuwe wet om energiebedrijven te dwingen om diverse kolencentrales te sluiten teneinde ambitieuze klimaatdoelen te bereiken.

Dit blijkt uit een document dat persbureau Reuters zondag heeft ingezien. Volgens een concept wetsvoorstel van het Duitse ministerie van Economische Zaken zullen energiebedrijven worden gevraagd om in 2020 de CO2-uitstoot te verminderen met ten minste 22 miljoen ton. Ongeveer 50 installaties, die al in de planning stonden om te worden afgeschreven, tellen niet mee. Dit betekent desondanks dat acht kolencentrales moeten worden gesloten, meldt de website Euractiv.

Klimaatdoelen
Duitsland is van plan om in 2020 haar uitstoot aan broeikasgassen te verlagen met 40 procent ten opzichte van haar uitstoot in 1990. Het ministerie van Milieuzaken heeft al gewaarschuwd dat het land de klimaatdoelen met 5 tot 8 procent dreigt te missen. Hoewel Duitsland een snelle groei kent met groene energie, met een aandeel van circa 25 procent van de totale elektriciteitsproductie, krijgen het land kritiek van milieugroeperingen voor haar aanhoudende afhankelijkheid van kolencentrales, die vorig jaar bijna de helft van de stroomproductie verzorgden.

Flexibiliteit
Duitse energiebedrijven zoals RWE, E.On en Vattenfall moeten de vermindering van de CO2-uitstoot verdelen. Ze mogen echter zelf uitmaken welke centrales ze afschakelen. Hiermee hebben de bedrijven een maximum aan flexibiliteit, meldt het concept wetsvoorstel. Minister Sigmar Gabriel van Economische Zaken zal vandaag in Berlijn de plannen bespreken met de directeuren van energiebedrijven, melden bronnen uit de industrie. Ze voegen toe dat bedrijven in de private sector kijken naar compensatie van de regering als de nieuwe regels hen dwingen om centrales te sluiten.

Energiebesparing
Het wetsvoorstel maakt deel uit van een reeks nieuwe klimaatregels waarover het Duitse kabinet van kanselier Angela Merkel naar verwachting op woensdag 3 december zal besluiten. Het programma zal ook stappen bevatten om de energiebesparende maatregelen te stimuleren. De Duitse regering wil dat duurzame energie in 2025 tussen 40 tot 45 procent uitmaakt van de elektriciteitsproductie. In 2035 moet dit percentage stijgen naar 55 tot 60 procent. Deze doelen zijn ambitieus voor een geïndustrialiseerd land als Duitsland, zeggen experts. De Europese Unie stemde vorige maand overeen om de uitstoot aan broeikasgassen in 2030 met tenminste 40 procent te verminderen.

Redactie Ensoc, 24-nov-14

Foto: kolencentrale in Datteln, Duitsland

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren