Duitsland: Energieaudits brengen te weinig op

15.08.2016 | Branchenieuws | 1077 keer bekeken
Duitsland: Energieaudits brengen te weinig op

Energieaudits halen in Duitsland bij lange na niet de energiebesparing die de regering beloofde bij het wettelijk verplichten van grote ondernemingen in het nationale actieplan voor energiebesparing.

Dit blijkt uit een gezamenlijke studie van het Instituut voor Energie-efficiëntie in de productie (EEP), de Universiteit van Stuttgart, het Fraunhofer IPA, de Beuth Hogeschool in Berlijn en het Duitse Energie-Berater und -Auditoren Gesellschaft (DEnBAG). Het nationale actieplan schat de bijdrage van energie-audits op een besparing van 50,5 petajoule (PJ) in 2020. Op basis van het onderzoek is slechts een maximale energiebesparing van 22,6 PJ mogelijk.

Lager potentieel
Als dit opgaat voor de 50.000 auditplichtige bedrijven in Duitsland zal minder dan 50 procent van de beoogde energiebesparing worden gehaald. Oorzaak ligt in het relatief lage potentieel aan energiebesparing dat binnen de bedrijven door adviseurs wordt geïdentificeerd. Bovendien blijkt dat minder dan een derde van de voorgestelde energiebesparende maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Kosten hoger dan besparingen
Het meeste potentieel voor meer efficiëntie zien de auditoren in verlichting, verwarming en elektrische toepassingen. Maar de verwachte besparingen hebben echter een hoge prijs. Alleen al de uitvoering van de audits kost de bedrijven ongeveer 374 miljoen euro. Deze investeringen leveren echter slechts 250 miljoen euro aan besparingen op, zo meldt de Duitse website QZ-online, dat zich baseert op een persbericht van de Universiteit van Stuttgart.

De doelstelling uit het nationale actieplan is een gezamenlijke besparing van 776 miljoen euro op energiekosten, bijna het dubbele van de auditkosten. Hierbij zijn de noodzakelijke investeringen nog niet meegerekend. ‘De auditplicht is als een tijger opgesprongen. Als we geluk hebben zal ze landen als een huiskat,’ zegt professor Alexander Sauer, hoofd van de EEP. Hij stelt voor om de regeling voor de energieaudits ingrijpend te wijzigen dat deze effectiever wordt.

Verzamelen data grote tijdvreter
Volgens de studie is voor het verzamelen van gegevens voor de audits zeer veel tijd nodig. Deze tijd ontbreekt bij het identificeren van energiebesparingsmaatregelen. De auditoren hebben bovendien aangegeven dat de regelingen niet eenduidig zijn over detailvragen en dat het ontbreken van verslagstandaarden leidt tot kwalitatief verschillende audits. Ook de ontbreken van de verplichting om het besparingspotentieel om te zetten in maatregelen wordt bekritiseerd.

‘Auditoren moeten een betere opleiding krijgen,’ zegt professor Bernd Bugert van de Beuth Hogeschool. ‘De audits leiden daarmee tot het identificeren van aanzienlijk meer potentieel om energie te besparen en daarmee tot hogere besparingen. De instrumenten en methoden van de controles zijn tot nu toe niet altijd optimaal ingezet.’ Sauer adviseert degenen die verantwoordelijk zijn de overgebleven tijd voor de volgende grote auditronde te benutten om het systeem te verbeteren.

Foto: Duitsland verplicht bedrijven ook om energieaudits uit te voeren (foto mvv-energie.de)

Lees het Duitstalige 
rapport ‘Befragung sur Wirksamkeit von Energieaudits’

Ook in Nederland moeten bedrijven energieaudits uitvoeren. Veel is echter nog onduidelijk. Om hierin meer licht te brengen organiseert F&B een tweedaagse opleiding over energieaudits.

Redactie Ensoc, 10-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    15.08.2016 - 13:30 uur | P. Lomito

    Niet zo vreemd uiteraard dat grote Duitse bedrijven weinig animo hebben om te investeren in energiebesparing zolang daar nauwelijks een financiële besparing tegenover staat. Uit concurrentieoverwegingen betalen deze bedrijven niet mee aan de extreem hoge kosten van de Energiewende waardoor stroom relatief goedkoop is en energiebesparing weinig oplevert. In Nederland is de situatie vergelijkbaar.