Doorbraak in financiering duurzaam vastgoed

31.08.2016 | Branchenieuws | 1288 keer bekeken
Doorbraak in financiering duurzaam vastgoed

Een Amerikaanse methode om energiebesparende projecten te financieren kan leiden tot een doorbraak in Europa, meldt de website Energy Post. ABN-Amro juicht deze ontwikkeling toe.

De renovatie van drie gebouwen van het Britse National Health Service (NHS) is het eerste project in Europa dat gebruik maakt van een nieuwe erkenningsregeling voor energiebesparing. De regeling komt uit de Verenigde Staten en is een certificering onder de naam Investor Ready Energy Efficiency (IREE). Het geeft investeerders en financiële instellingen de garantie dat een project rendabel is, zowel financieel gezien als qua milieuprestaties. Dit kan volgens Energy Post de weg bereiden voor een grootschalige uitbreiding van energiebesparingsprojecten in Europa. ‘Het IREE staat voor het begin van een herkenbare standaard voor investeringsklasse.’

Keurmerk
Het renovatieproject in Liverpool wordt uitgevoerd door een consortium van drie National Health Service Trusts, te weten het Aintree University Hospital NHS Foundation Trust, het Women’s NHS Foundation Trust en het Walton Centre NHS Foundation Trust. Het gezamenlijke project is het eerste in Europa dat de IREE-certificering heeft ontvangen. Het keurmerk is bedoeld voor gebouwen die voldoen aan de eisen van het Investor Confidence Project (ICP) Europe. Daarmee geeft het investeerders meer vertrouwen in de financiële en energetische prestaties. Het ICP Europe wordt gesteund door het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie.

Forse besparingen
Het project in Liverpool kost 13 miljoen Britse ponden, maar kan jaarlijks 1,85 miljoen besparen gedurende een termijn van 15 jaar, zoals in het energieprestatiecontract staat. Dit zijn indrukwekkende besparingen, zelfs volgens de norm van het HNS, dat in het Verenigd Koninkrijk leider is in ambitieuze renovatieprojecten. Het project in Loverpool zal bijdragen om het pad te effenen voor een uitbreiding van de markt in energiebesparende renovatieprojecten. De accreditatie van het ICP mikt op het vergroten van de financierbaarheid van dit soort projecten, door de transacties te stroomlijnen en de te verwachte besparingen betrouwbaarder te maken.

‘Goed dat dit gebeurt’
Deze ontwikkeling juicht ABN-Amro toe, zegt Richard Kooloos, hoofd duurzaam bankieren. “Het is heel goed dat dit gebeurt. Het is immers heel belangrijk dat investeringen in energiebesparing in de gebouwde omgeving plaatsvinden. De gebouwde omgeving gebruikt circa 30 procent van de energie in Nederland en is daarmee verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot.” Volgens Koolos zijn er nog weinig financiële partijen die expliciet inzetten op verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Duidelijke doelen
ABN-Amro doet dat wel, zegt Kooloos. De bank financiert een vastgoedportefeuille ter waarde van 18 miljard euro en heeft voor het verduurzamen van vastgoed duidelijke doelstellingen. Ze wil het percentage panden met energielabel A van minder dan 1% in 2015 verhogen naar 30% eind 2018. “Hiertoe werken wij samen met CFP om klanten proactief advies inclusief offertes te bieden. Wij zijn bereid om 100% van de benodigde investering te financieren. Klanten hoeven dus geen eigen middelen te investeren.”

Duurzaam vastgoed
Hiermee kiest ABN-Amro heel duidelijk voor duurzaam vastgoed, zegt Kooloos. Waarom doet de bank dat? Kooloos: “Dat doen we vanuit de overtuiging dat duurzaam vastgoed beter is voor zowel de klant, de maatschappij als de bank.” Volgens Kooloos kan het werk van het ICP andere financiële partijen helpen om deze keuze ook te maken. “Standaardisatie is belangrijk voor het laten groeien van een markt. Door het de-risken en standaardiseren van energiebesparende projecten zullen meer financiële partijen bereid zijn om hier in te investeren.”

Foto: Women’s NHS Foundation Trust in Liverpool. Voor het gebouw zal Engie de energiebesparende maatregelen en onderhoud aan de installaties uitvoeren (foto The Energy Managers Association)

Redactie Ensoc, 31-aug-16

Congres financiering
Meer weten over financiering van duurzaam vastgoed? Kom dan 4 oktober naar het
congres ‘Financiering van de energietransitie’ op de vakbeurs Energie in de Brabanthallen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Gerrit van Leeuwen
    06.09.2016 - 17:42 uur | Gerrit van Leeuwen

    Ik zou die berekening wel eens willen zien. 15x 1,85mln = nagenoeg het dubbele van de genoemde investering.