Denk mee: "Ensoc Energie Jaaroverzicht 2015"

24.11.2015 | Branchenieuws | 948 keer bekeken
Denk mee: "Ensoc Energie Jaaroverzicht 2015"

De dagen worden korter en donkerder en het einde van het jaar nadert. Bij Ensoc zijn we daarom al weer bezig met het opstellen van een jaaroverzicht van 2015 en een vooruitblik op 2016. Daarbij kunnen we jouw input goed gebruiken.

Het afgelopen jaar heb je onze artikelen gelezen, je reactie gegeven of misschien ons zelfs wel gesproken op de Vakbeurs energie. Bedankt daarvoor, zonder lezers zouden we niet bestaan. We hopen dan ook van harte dat je onze artikelen met plezier blijft lezen en je mening blijft delen. 

Hoogtepunten van 2015
Voor een 'Ensoc Energie Jaaroverzicht 2015' zijn we op zoek naar jullie mening. Wat was kenmerkend voor 2015 in de energiebranche? Waren dat de aardbeving en gasboring ontwikkelingen in Groningen? 'The Climate Miles' voor de klimaattop in Parijs? Of heb je een hele andere suggestie?

We horen graag van je welke ontwikkelingen of discussies zeker een vermelding verdienen in het jaaroverzicht van 2015.

Vooruitblik 2016
Met het einde van 2015 begint een nieuw jaar en wagen we ons graag aan wat voorspellingen. Gaan we eindelijk stappen nemen met de CO2-uitstoot? Komt er een uitbreiding van de postcoderoos? Gaat de zonnepanelenmarkt stagneren of juist een verdere vlucht nemen? En dat energielabel, haalt dat het einde van het jaar? Welke trends verwacht jij voor volgend jaar?

We horen als expert, professional of energieconsument graag van jullie, in december wordt het 'Ensoc Energie Jaaroverzicht 2015' gepubliceerd. 

Namens de redactie, alvast bedankt voor jullie input. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (9)

Reageren
 • Hilde van Leenen
  11.12.2015 - 22:31 uur | Hilde van Leenen

  Voorspelling 1: 2016 wordt jaar van de led-tl
  Ik denk dat 2016 het jaar wordt waarin het aantal verkochte led-tl’s het aantal verkochte tl-buizen overstijgt. Met de komst van led verlichting als serieus milieuvriendelijk alternatief, zit de verkoop van de led buis al een aantal jaar in de lift.

  Sinds 2010 nam het aandeel verkochte led lampen in Nederland toe, volgens cijfers van Stichting LightRec. In 2014 oversteeg de verkoop van led-tl de verkoop van spaarlampen. 2015 was het jaar waarin de opmars van led verlichting zich voortzette. Verlichting met conventionele lichtbronnen als tl, spaarlamp en halogeen leggen het af tegen de zeer zuinige led lampen.
  Steeds vaker valt de keus op led licht, omdat het energiegebruik laag is en de levensduur veel langer is dan bij andere lichtbronnen. Nu ook de kosten van de aanschaf van led verlichting lager zijn dan enkele jaren geleden en er allerlei aantrekkelijke financieringsmodellen op de markt zijn, is led licht een aantrekkelijk alternatief. Vooral in de bedrijvenmarkt tekent de snelle verschuiving van tl-buizen naar led lampen zich nu al duidelijk af.

  Voorspelling 2: Bezit versus gebruik van zakelijke diensten waaronder energiebesparende maatregelen neemt toe in 2016.
  Niet alleen je nieuwe feestjurk voor de feestdagen leen je, maar ook bijv. led verlichting, zonnepanelen etc.

 • Martine Groenewegen
  07.12.2015 - 18:14 uur | Martine Groenewegen

  In 2015 is de aandacht voor warmte toegenomen. Zelfs minister Kamp heeft het woord restwarmte in de mond genomen. Al doelde hij daarmee nog vooral op de restwarmte van afvalverbrandingscentrales die gezien de ontwikkelingen in de circulaire economie ook niet echt volhoudbaar zijn. Duurzame energie ging eerder vooral om wind- en zonne-energie. Afgelopen jaar is er ook aandacht gekomen voor de kansen van restwarmte, bodemwarmte en biowarmte. De roep om energiebesparing en isolatie van woningen is ook vooral gericht op verminderen van de warmtevraag. De uitvoering van de projecten stokt echter nog. Ik verwacht dat in 2016 de gasprijs weer gaat stijgen en de oude trend van ongeveer 5% stijging per jaar weer zal worden gecontinueerd. Je ziet het nu al aan de stijging van de brandstofprijzen voor autobrandstoffen en met de plannen om IS uit te roken zal ook het aanbod van olie verminderen. Mag hopen dat die trend ook de investeringen voor de uitvoering van die warmteprojecten aanjaagt.

 • Joop Seebus
  04.12.2015 - 13:17 uur | Joop Seebus

  Het is altijd een goed idee om aan het einde van het jaar een moment van reflectie te hebben.
  Wat zijn de vooruitzichten voor de energiemarkt in de komende jaren? Wat komt er uit de klimaat converentie in Parijs?
  Hoe gaat de prijs van olie en gas de lange termijn investeringen in de toekomst beinvloeden.
  Of zijn wij eindelijk in staat om investerings beslissingen te nemen los van de olie markt prijzen en gebaseerd op CO2 uitstoot?
  Allemaal goede zaken om over na te denken als wij deze planeet willen doorgeven aan volgende generaties.

 • Tony Schoen
  02.12.2015 - 11:57 uur | Tony Schoen

  Mijn persoonlijk hoogtepunten uit 2015 zijn de vervanging van 6 halogeenspots door led's (besparing!) en de switch van Eneco naar Vandebron.

  Maatschappelijk gezien zou de warmtebrief van Kamp een mijlpaal kunnen zijn, gekoppeld aan de discussie over het Groningse gas. Maar helaas zie ik weinig daadkracht na de papieren beloftes, dus of het nu een hoogtepunt is...
  En de klimaattop zal zowel hoogte- als dieptepunt zijn, vrees ik.

 • Lorette Laumans, CimPro B.V.
  01.12.2015 - 13:55 uur | Lorette Laumans, CimPro B.V.

  Energiebesparing wordt een grote trend in 2016 in de industriële sector, overheid en bedrijfsleven. De wereldtop is ervan doordrongen dat de CO2 uitstoot drastisch moet verlagen. De druk vanuit de burgers wordt al opgevoerd. In de particuliere (woning)markt is dit al lang een trend. Nu volgt de industriële sector en de overheidsinstanties, zoals scholen, zorginstanties. Hier valt nog veel te halen als het gaat om energieregistratie, -monitoring en -management. De projecten voor 2016 komen al langzaam los en zal in 2016 enorm toenemen.

 • doris b
  01.12.2015 - 10:45 uur | doris b

  In 2016 wordt dagelijks in radio-en tv nieuwsbulletins de uitstoot van CO2 vermeld, gerelateerd aan de doelstelling van reductie.
  Zoals het weerbericht en de beursberichten. Dat maakt de consument dagelijks bewust van zijn eigen gedrag en roept op dat betere inspanningen.

 • Pieter Sas
  01.12.2015 - 09:32 uur | Pieter Sas

  De Klimaattop, sowieso een hoogtepunt of wellicht de grootste teleurstelling van het jaar.
  Vooruitblik, in 2016 vergeten we heel snel weer de voornemens uit de klimaattop.

 • Y. Eijgelaar
  30.11.2015 - 13:15 uur | Y. Eijgelaar

  Laagtepunt: Meerjarenplan van Alders, waarin de crisisenherstelwet en het Uitvoeringskader VTH een deken van onmacht over de individuele burger zullen leggen, vrees ik. Mijnbouwschade is de meest onder het tapijt geveegde schande van Nederland.
  Hoogtepunt: Marjan Minnesma en Rachelle Eerhart met hun Climatemiles.

 • P. Lomito
  24.11.2015 - 09:54 uur | P. Lomito

  Het belangrijkste nieuws van 2015 is de constatering dat de Nederlandse woningsector als eerste voldoet aan de beoogde CO2-reductie van 17% ten opzichte van 1990 zoals door onze overheid vastgesteld. Dit mooie resultaat is bereikt door het grootschalig vervangen van oude gasketels door energiezuinige HR-ketels en verbeterde woningisolatie. Desondanks worden de kosten van het Energieakkoord volledig op het bordje van consumenten gelegd via de toeslag Duurzame Energie op gas en stroom, dus via de energierekening. Die toeslag wordt elk jaar met zo'n 50% verhoogd en zal binnen enkele jaren resulteren in een forse verhoging van de energienota van consumenten. Tegelijk is bekend dat het grootste energieverbruik wordt veroorzaakt door de industrie- en transportsector en dat deze sectoren niet gestimuleerd worden om energie te besparen: geen energiebelasting en geen toeslag Duurzame Energie op energieverbruik. Het is dan ook niet onverwacht dat de gewenste energiebesparing in die sectoren nauwelijks van de grond komt.

  Voor 2016 verwacht ik dat de massahysterie rondom klimaatverandering verder gevoed wordt met alarmerende berichten om de zielen rijp te maken voor ingrijpend klimaat- en energiebeleid dat zal resulteren in verdere lastenverzwaring van burgers. Met het voornemen om meer biomassa te gaan stoken verwacht ik zelfs dat de CO2-productie alleen maar zal toenemen.

  Ook in 2016 zal ik daarom zoveel mogelijk mensen helpen om hun woning energiezuinig te maken zodat ze minder afhankelijk worden van belastinggas, belastingwarmte en belastingstroom.