De meest gelezen artikelen van 2015

24.12.2015 | Trends | 1553 keer bekeken
De meest gelezen artikelen van 2015

Wat zijn de meest bekeken artikelen op Ensoc.nl? Vooral verhalen van experts over stroomopslag, gasloos wonen, kinderziektes rondom het energielabel en zonnepanelen trokken dit jaar veel lezers. Topper is een artikel over het gebruik van een Tesla op vakantie.

In de lijst van meest bekeken artikelen van Ensoc.nl in 2015 staat bovenaan een verhaal over praktijkervaringen van het rijden met een Tesla Model S op vakantie. Arthur Vermeulen, windexpert van Raedthuys Energie, schreef dit verhaal na een verzoek van de redactie op Twitter, waar hij enkele foto’s had gepost van zijn Tesla Model S op zijn vakantie naar en in Kroatië. Het verhaal laat zien dat Tesla’s netwerk van snelladers groot genoeg is om met de elektrische auto door heel Europa te rijden. ‘Het komt neer op 250 km rijden en een half uur laden. Tijdens dat laden doe je dingen die je altijd al deed tijdens een stop. Ik vind dit een heel prettige manier van reizen’, aldus Vermeulen.

Energielabel
Van de tien meest gelezen artikelen op Ensoc.nl gaan er drie over problemen met het energielabel van woningen. Deze artikelen kwamen tot stand dankzij gesprekken met energieadviseurs, die het voorlopige energielabel om moesten zetten in een definitief label. Woningeigenaren konden dat vanaf begin 2015 doen door in te loggen op een speciale website, maar de webtool bevatte begin dit jaar nog enkele fouten, zo gaf de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ook toe. Beter testen van de webtool had de meeste problemen moeten voorkomen. Het lijkt erop dat de website iets te snel online moest, omdat minister Blok het per se vanaf 1 januari 2015 geregeld wilde hebben.

Zonnepanelen
Zonnepanelen is ook een populair onderwerp onder lezers van Ensoc.nl. Dat komt wellicht omdat veel consumenten overwegen om zonnepanelen te plaatsen, maar ook grootschalige toepassing in zonneparken komt eraan, schrijft solar adviseur Mark Meijer. Dan gaat het om grote aantallen zonnepanelen, waarbij het zaak is om te letten op kwaliteit van panelen, schrijft solar expert Jan-Willem Jehee. De snelle groei van zonnestroom vormt volgens Roland Berger zelfs een gevaar voor traditionele energiebedrijven die zich blijven richten op fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. De redactie van Ensoc zal deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

1. Op vakantie met een Tesla
Is het mogelijk om met een volledig elektrische auto door Europa te rijden? Is het niet lastig om de auto op te laden in het buitenland? Arthur Vermeulen ging afgelopen zomer voor de tweede keer met een Tesla op vakantie. ‘Ik vind dit een heel prettige manier van reizen.’

2. ‘Goedkope energielabels voor woningen verdacht’
Woningeigenaren moeten hun voorlopig energielabel definitief maken als ze hun woning verkopen of verhuren. Sommige erkend deskundigen vragen erg weinig geld voor het controleren van een energielabel voor woningen. Dat kunnen oplichters zijn, melden enkele energieadviseurs.

3. Veel definitieve energielabels fout berekend
Duizenden definitieve energielabels van woningen blijken door een fout in de software verkeerd te zijn bepaald. Dat melden softwarebedrijven aan EPA-adviseurs die de labels hebben afgegeven aan woningeigenaren.

4. Zonnepanelen: hoe kies je voor kwaliteit?
Hoe selecteer je zonnepanelen en PV-systeem niet alleen op prijs, maar ook op basis van kwaliteit? Solar expert Jan-Willem Jehee schetst vijf aspecten waar je als koper op moet letten.

5. Stroomopslag is verkeerde afslag
Het pleidooi voor decentrale energie en autarkie oogt sympathiek, maar het blokkeert de overgang naar een duurzame energievoorziening, schrijft Rob Kemmeren. 'Opslag van elektriciteit is niet essentieel voor de energietransitie'.

6. ‘Website voor energielabel vertoont gebreken’
Vijf miljoen huiseigenaren krijgen een voorlopig energielabel voor hun woning, maar de website waarmee ze het label definitief kunnen maken vertoont serieuze tekortkomingen. Dat melden enkele energieadviseurs tegenover Ensoc. De helpdesk van RVO raakt overbelast.

7. ‘Opmars zonnepanelen bedreigt energiebedrijven’
De snelle groei van het aantal zonnepanelen in Nederland vormt een bedreiging voor de traditionele energiebedrijven. In 2030 zal zonnestroom voldoende zijn om te voorzien in maar liefst de helft van de piekvraag naar energie, schrijft Roland Berger Strategy Consultants in een rapport.

8. Boete dreigt voor gebouwen zonder energielabel
De Eerste Kamer heeft vorige week, net als eerder de Tweede Kamer, ingestemd met de gewijzigde woningwet. Dat betekent dat het energielabel voor utiliteitsgebouwen vanaf 1 juli 2015 wordt gehandhaafd. Vanaf die datum kunnen gebouwen zonder label een boete krijgen.

9. Zonneparken in Nederland: eindelijk daad bij het woord?
Het borrelt en het bruist in Nederland van plannen voor grootschalige zonneparken. Desondanks is het aantal zonneparken in Nederland nog altijd op één hand te tellen. Hoog tijd dus voor een kritische inventarisatie: komt er eindelijk daad bij het woord?

10. Tesla en Nederland onderzoeken samen energieopslag
Elektrische autofabrikant Tesla en Nederland gaan samenwerken bij de ontwikkeling van duurzame en innovatieve producten. Een mooi voorbeeld van de samenwerking is de start van een gezamenlijk onderzoek naar nieuwe vormen van energieopslag.

11. Wonen in een huis zonder gas
Hoe is het om te wonen in een (bijna) energieneutrale woning? Energieadviseur Joost Rienks woont al meer dan een jaar in een huis zonder gasaansluiting. Het bevalt hem goed, al moest hij in het begin wel enkele problemen met installaties oplossen.

Heb jij ze allemaal al gelezen? En welk artikel van dit jaar zette je aan tot denken? 

Redactie Ensoc, 24-dec-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren