Crowdfunding voor zonnepark Breda van start

20.11.2014 | Branchenieuws | 1762 keer bekeken
Crowdfunding voor zonnepark Breda van start

Particulieren kunnen sinds kort investeren in een of meer zonnepanelen van een zonnepark bij Breda. Dit zonnepark kan binnen drie maanden worden aangelegd.

Dat meldt Sven Pluut, mede-oprichter van crowdfundingplatform Zonnepanelendelen, dat samen met duurzame energieleverancier Greenchoice en energiecoöperatie Breda DuurSaam het zonnepark de ZonneWIJde realiseert. Het zonnepark bestaat uit 6.970 zonnepanelen en komt te liggen op circa 2 hectare grond langs de snelweg A16 bij Breda. Het is het eerste grote door particulieren geïnitieerde en gefinancierde zonnepark van Nederland, meldt Greenchoice, dat alle opgewekte zonnestroom zal afnemen en hiermee het project mogelijk maakt. Het zonnepark kan rekenen op steun van de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant. Het project zal morgen worden gepresenteerd door Greenchoice op het evenement HIER opgewekt in Den Haag.

Kort dag
Bijzonder aan het zonnepark bij Breda is dat iedereen in Nederland al vanaf 25 euro kan investeren, ook personen die geen klanten zijn van Greenchoice. De helft van de zonnepanelen in het zonnepark is bestemd voor particulieren. De andere helft wordt straks gefinancierd door ‘een duurzame Nederlandse bank’, waarschijnlijk ASN Bank of Triodos Bank. Elke particulier kan voor 25 euro een zonnedeel kopen, waarbij 18 zonnedelen staat voor een zonnepaneel. Dit hebben tot nu toe 34 particulieren gedaan, met nog 63 dagen te gaan. ‘Dat lijkt kort dag, maar onze ervaring leert dat de meeste particulieren op het einde pas meedoen. Bij het zonnepanelenproject bij voetbalstadion Euroborg in Groningen werd in twee keer honderd dagen 600.000 euro opgehaald, meldt Pluut.

Rendement
Zonnepark de ZonneWIJde wil 1,5 miljoen euro binnenhalen via particulieren. Tot nu toe is 22.975 euro opgehaald, omgerekend 1 procent, meldt persvoorlichter Jurjen Algra van Greenchoice. Particulieren ontvangen bij de huidige stroomprijzen een jaarlijks rendement van gemiddeld 4,0 %, maar voor deelnemers die overstappen van Essent, Eneco of Nuon naar Greenchoice kan het rendement oplopen tot 6,0 % per jaar. Voor deelnemers die geen klant van Greenchoice zijn is het rendement 3,7 %, zo staat in de brochure. ‘Crowdfunden, waarbij particulieren investeren in een project, is in onze ogen het meest toekomstbestendig bij groene energieprojecten. Met dit project geven we invulling aan ons groene doel om mensen te helpen energieneutraal te leven,’ aldus Algra.

Redactie Ensoc, 20-nov-14

Foto: Breda DuurSaam

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren