​Corporaties willen vooral investeren in energiebesparing

27.01.2017 | Branchenieuws | 1009 keer bekeken
​Corporaties willen vooral investeren in energiebesparing

Huizen energiezuiniger maken staat dit jaar bovenaan de agenda van woningcorporaties. Aedes voorspelt dit jaar en komende jaren forse investeringen in de verduurzaming van bestaande huurwoningen en nieuwbouw.

Woningcorporaties hebben weer meer vertrouwen in de toekomst. Dat concludeert koepelorganisatie Aedes uit de vijfde Corporatiebarometer, een jaarlijkse enquête uitgezet onder directeur-bestuurders van corporaties. Op basis van 126 reacties stelt Aedes vast dat corporaties na enkele jaren van bezuinigingen en reorganisaties nu ‘fors investeren in verduurzaming van hun bestaande huurwoningen en nieuwbouw’. De Barometer meldt dat 45 procent van de corporaties zich komende jaren hierop focust, tegenover 38 procent in 2016. Daarbij valt op dat energiebezuiniging van bestaande woningen sinds 2013 steeds belangrijker wordt (van net geen 20 procent naar 45 procent) en investeren in bestaande bouw steeds minder de focus heeft (van een ruime 50 procent naar ongeveer 25 procent).

Groene omslag
Er vindt een omslag plaats op het gebied van verduurzaming, zo merkt directeur-bestuurder Ger Peeters van Wonen Limburg. In reactie op de Corporatiebarometer vertelt Peeters dat als nu in een complex de cv-ketels vervangen worden, Wonen Limburg een ‘serieuze afweging maakt of we dit nog wel moeten doen omdat we streven naar een gasloze woningvoorraad tussen 2030 en 2040’. “Hier keken we enkele jaren geleden wel anders tegenaan.” De corporatie van Peeters neemt deel aan de Stroomversnelling en bouwt alleen nog maar nul-op-de-meterwoningen. Ook krijgen nieuwe huurders zonnepanelen omdat Wonen Limburg meedoet aan Zonnig Limburg, een samenwerkingsverband van 11 Limburgse woningcorporaties.

Inkoopvoordeel
Doel van Zonnig Limburg is om met gezamenlijk inkoopvoordeel minimaal 3.000 huurhuizen van zonnepanelen te voorzien. Ook de Alkmaarse woningcorporatie Van Alckmaer voor Wonen zet in op zonnepanelen, vertelt directeur-bestuurder Fons Köster: “De zon betaalt binnenkort in onze appartementencomplexen een deel van de servicekosten voor onze huurders. We plaatsen bij nieuwbouw en bestaande appartementencomplexen zonnepanelen op het dak. De algemene verlichting en de lift worden hierop aangesloten. Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheid om al onze woningen die nog geen dubbelglas hebben, dit jaar hiervan te voorzien.” Onderzoek in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet begin 2016 nog zien dat energierenovaties zoals nul-op-de-meter rendabel zijn, zowel voor de samenleving, bewoner als woningcorporatie.

Nieuwbouw
Meer focus op energiebesparing gaat gepaard met meer focus op nieuwbouw, meldt de Corporatiebarometer (van circa 15 naar 20 procent). Directeur-bestuurder Arjen Jongstra van Ons Huis in Apeldoorn zegt dat zijn corporatie ‘de grote slag weer te boven is’. “Door bezuinigingen en meer efficiency is er weer ruimte en die benutten we. Naast miljoenen extra voor onderhoud en verduurzaming van ons bezit bouwen we weer meer. We hebben net afspraken gemaakt voor 41 sociale huurwoningen in het project Havenpark in het Apeldoornse centrum, hier dragen we bij aan binnenstedelijke vernieuwing. In het noorden van de stad gaat nu de schop de grond in voor 68 nieuwe sociale huurwoningen.”

Blik weer naar buiten
De grotere investeringsbereidheid is ook af te lezen aan de Corporatiebarometer: meer bestuurders vinden de financiële positie van de corporatiesector stabiel en verwachten dat deze de komende vijf jaar ook stabiel blijft. Ook denken minder bestuurders dat ze de komende drie jaar moeten reorganiseren, 25 procent tegenover 39 procent vorig jaar en 50 procent in 2014. Volgens Aedes komen deze bevindingen overeen met cijfers over bedrijfslasten uit de Aedes-benchmark. De blik is weer naar buiten gericht, merkt Peeters: “Je zag in de sector een aantal jaren bij corporaties meer een interne focus, ook door alle beleidsveranderingen. Nu lijkt dat te zijn gekanteld en kijkt men weer wat meer naar de buitenwereld en de toekomst.”

Rapport
Download de rapportage Aedes benchmark 2016 – Van inzicht en vergelijken naar verder verbeteren.

Foto: Gerenoveerde nul-op-de-meter woning in Kerkrade-West (foto VKGkozijn.nl)

Redactie Ensoc, 26-jan-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    27.01.2017 - 17:34 uur | P. Lomito

    De titel doet even vermoeden dat men de juiste keuzes gemaakt heeft (veel isolatie, luchtdichting en WTW-ventilatie) maar dan beint men weer te kakelen over NOM en dan is het artikel verder waardeloos.