Consument weet te weinig over financiering energiebesparing

25.09.2015 | Branchenieuws | 1444 keer bekeken
Consument weet te weinig over financiering energiebesparing

Vooral financiële argumenten zetten consumenten aan om te investeren in een energiezuiniger woning. Toch weten ze vaak minder over extra financieringsopties dan professionals.

Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing & Consultancy in opdracht van BPD, dat vorig jaar de wensen en behoeften van woonconsumenten in kaart bracht als het gaat om zeer energiezuinige woningen. Dit voorjaar legde USP een aantal vragen over ‘consumenten en energiebesparing’ voor aan professionals van overheid, ingenieurs- en adviesbureaus, ontwikkelaars en bouwers. Deze partijen zijn betrokken bij vastgoed- en gebiedsontwikkeling en de opdracht om energiezuinige woningen te ontwikkelen. Door de uitkomsten van beide onderzoeken met elkaar te vergelijken werd duidelijk of professionals de wensen en behoeften van consumenten juist inschatten.

Geld doorslaggevend
Bas van de Griendt, manager MVO en Duurzaam bij BPD, schreef het rapport. Uit het onderzoek blijkt dat vooral financiële argumenten woonconsumenten aanzetten tot energiebesparing. Dit geldt in mindere mate voor de zorg om klimaat en milieu, de gezondheidsvoordelen en het extra wooncomfort, al moet het belang daarvan in de ogen van consumenten niet worden onderschat. Dat financiële prikkels belangrijk zijn, is in lijn met eerder door BPD verricht onderzoek. Bovendien is deze houding typisch Nederlands, wanneer je dat althans vergelijkt met de uitkomsten van soortgelijk onderzoek in Duitsland en Frankrijk.  

Consument onwetend
Consumenten hebben vaak nog helemaal niet nagedacht over energiebesparing. Voor installateurs, bouwers en ontwikkelaars valt hier nog een wereld te winnen. Dit kan omdat consumenten opzien tegen de vaak hoge investeringen die nodig zijn, waarvoor ze geen financiële middelen hebben, of omdat ze de middelen niet kennen, zoals verruiming van de hypotheek bij energiebesparende maatregelen. Als hypotheekverstrekkers de consumenten hier ook niet op attenderen, of hun makelaars de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds niet kennen, is het consumenten niet duidelijk of ze de investeringen ooit terugverdienen.  

Betrouwbare informatie
Wanneer het consumenten (te) veel tijd en moeite kost dit allemaal uit te zoeken, zijn ze gemakkelijk geneigd van de maatregelen af te zien. Goede en betrouwbare informatie is cruciaal. Consumenten willen weten welke besparingen mogelijk zijn, hoe ze werken, wat ze kosten en wat ze opleveren. Deze informatie krijgt men het liefste via internet. Daarbij hebben de persoonlijke ervaringen van andere kopers en eigenaar-bewoners meer betekenis dan de mooie verhalen van bijvoorbeeld energiebedrijven, adviseurs, installateurs en bouwers. Goede resultaten en de garantie dat die resultaten daadwerkelijk gehaald worden zijn voor consumenten vaak belangrijker dan de prijs die ze ervoor betalen of de subsidie die ze ervoor kunnen krijgen.  

Extra financieringsopties
Opvallend is dat professionals zoals projectontwikkelaars en bouwers veel meer waarde hechten aan de extra financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen en zeer energiezuinige woningen. Bas van de Griendt: ‘Ik vermoed dat consumenten, en waarschijnlijk ook makelaars, hiermee nog nauwelijks bekend zijn en dat banken ze hier niet of nauwelijks op wijzen. Hier valt dus nog een wereld te winnen voor professionals. Dat geldt voor de energiezuinige nieuwbouw, maar ook voor de woningbouwsector als geheel. De sector moet een weg vinden die klimaat, energie en techniek verbindt met de belangen en behoeften van consumenten. Wanneer professionals zich meer op de consument concentreren, en minder op de techniek, kan dat bevrijdend werken.’

Meer weten over financieringsopties voor energiebesparing en duurzame energie? Kom dan naar de Ensoc conferentie op 3 november bij de Jaarbeurs te Utrecht. Meer informatie staat hier.

Foto: Wie een energieneutrale woning koopt of op dat niveau renoveert kan daarvoor extra financiering krijgen bij de bank

Redactie Ensoc, 24-sep-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • P. Lomito
  27.09.2015 - 14:48 uur | P. Lomito

  Voor investeringen in energiezuinigheid is vrijwel geen geld nodig, na een kleine begininvestering van een paar honderd euro kunnen alle vervolginvesteringen bekostigd worden uit de besparingen op de energierekening. Er is dus geen spaargeld nodig en zeker geen (groene) lening of hypotheekverhoging, dergelijke financiële lasten kan de woningeigenaar zichzelf besparen... Men moet wel geduld hebben, het volledig isoleren van een woning kan op deze manier wel 10-15 jaar in beslag nemen.

  Het kan wel sneller door financiële voordeeltjes (vakantiegeld, 13e maand, erfenis, belastingteruggave) te gebruiken om werkzaamheden uit te besteden, maar echt nodig is het niet. De methode is dan ook geschikt voor huishoudens met een smalle beurs.

  De essentie is dat eerst met enkele eenvoudige en goedkope maatregelen zo groot mogelijke energiebesparing gerealiseerd wordt, denk bijvoorbeeld aan het luchtdicht maken van de woning, het afstellen van de cv-installatie/klokthermostaat en het plaatsen van radiatorfolie. Na enkele jaren besparingen opzij zetten kunnen vervolgens de wat duurdere maatregelen getroffen worden die ook veel energiebesparing geven (plaatsen douchewarmtewisselaar, verbeteren dakisolatie en vervangen beglazing). De gespaarde besparingen beginnen dan echt op te lopen zodat na weer enkele jaren ook de wat minder efficiënte maatregelen genomen kunnen worden zoals vloerisolatie, vloer-/wandverwarming en uiteindelijk is de besparing zo groot dat na enkele jaren met het gespaarde geld zonnepanelen gekocht kunnen worden en zelfs de gasketel vervangen kan worden door een warmtepomp zodat elk jaar al € 200 bespaard wordt op vaste lasten van de gasaansluiting.

  De truc is dus eigenlijk om maatregelen in de juiste volgorde aan te pakken. Zo heeft het geen zin om balansventilatie te plaatsen als de woning niet in hoge mate luchtdicht is, of om een warmtepomp te nemen terwijl de warmte overal uit de woning vliegt.

  Komende jaren zullen de consumententarieven voor stroom en gas snel gaan stijgen vanwege de hoge kosten van het Energieakkoord die doorberekend worden in de energieprijs.