Centrale verwarmt nieuw zwembad in Almere

14.10.2015 | Branchenieuws | 1186 keer bekeken
Centrale verwarmt nieuw zwembad in Almere

Aan het water in het bad zal niets te zien zijn. Toch krijgt het nieuwe zwembad in Almere Poort een groen tintje: het wordt duurzaam ontworpen, energiezuinig gebouwd en verwarmd met restwarmte van de elektriciteitscentrale in Diemen.

Zwemmers zullen er niets van merken. Het water in het nieuwe zwembad in Almere Poort is net zo warm als in andere zwembaden, en even helder van kleur. Maar toch wordt het zwembad een stuk groener dan het oude zwembad in Almere Haven, dat wordt gesloten als de opvolger open gaat. Het nieuwste zwembad van Almere wordt namelijk aangesloten op het lokale stadswarmtenetwerk van Nuon. Daardoor zorgen de verwarming en warmwatervoorziening voor een besparing op CO2. Het benutten van restwarmte vermindert de lokale CO2-uitstoot met vijftig tot wel honderd procent. Dat draagt ook bij aan schonere lucht in de stad.

Het zwembad in Almere Poort, dat sinds 2014 in aanbouw is en in april 2016 de deuren opent, heeft nog meer duurzame kenmerken. Zo bestaat het zwembad op de begane grond van het drie etages tellende sportcentrum uit een stalen bassin. Die constructie kan worden verwijderd als het pand in de toekomst een andere functie zou krijgen. Bovendien wordt er veel gebruik gemaakt van slimme technieken, zodat het energieverbruik naar verwachting dertig procent lager ligt dan bij gewone zwembaden.

Restwarmte
“Het warmtenet waarop het nieuwe zwembad in Almere Poort wordt aangesloten, maakt gebruik van restwarmte van de elektriciteitscentrale in Diemen”, vertelt Jan Kroon van Nuon, dat de energie voor het zwembad levert. “Een kilometerslange transportleiding onder het IJmeer verbindt de centrale met Almere Poort, waar al zo’n 9.200 bewoners en diverse bedrijven gebruik maken van stadswarmte voor verwarming en warm tapwater. Er wordt nog gewerkt aan de aanleg van een wijknet met een honderd meter lange aftakking naar het zwembad.”

De aansluiting van het nieuwe zwembad op stadswarmte past in de duurzaamheidsambities van de gemeente. Almere wil in 2022 een CO2-neutrale stad zijn. Er worden de nodige stappen in de goede richting gezet, aldus Kroon. “De gemeente heeft in 2004 met Nuon een overeenkomst gesloten om alle nieuwbouw in Almere Poort aan te sluiten op het stadswarmtenetwerk. In 2014 leverde het toepassen van stadswarmte al een CO2-besparing van honderd procent op. Stadswarmte is de beste mogelijkheid voor een gemeente om de uitstoot van CO2-uitstoot te verminderen.”

Voordelen
Het zwembad in Almere Poort wordt het tweede gemeentelijke zwembad met stadsverwarming. De Vrijbuiter in Almere Buiten ligt te ver van het warmtenet om ervan gebruik te kunnen maken. Zwembad Almere Stad is al jarenlang afnemer van stadswarmte. Kroon: “Een van de voordelen is dat er veel minder ruimte nodig is voor de warmte-installatie dan bij de gasgestookte systemen, waarvoor grote ketelhuizen moeten worden gebouwd.”

Een ander praktisch voordeel van aansluiting op het warmtenet is dat zwembaden zich dan de komende decennia niet bezig hoeven te houden met het onderhoud van de energievoorziening. Het leidingnet gaat minstens vijftig jaar mee. En bij een cv-ketel is het zwembad verantwoordelijk voor het onderhoud, terwijl het onderhoud van het warmteafleverstation van de stadswarmte helemaal bij Nuon ligt.

Trend?
Zwembaden die gebruikmaken van stadswarmte, is dat een trend? Kroon vindt de keuze voor stadswarmte in Almere logisch. “Voor een gemeente die klimaatneutraal wil worden, is het heel aantrekkelijk om energieslurpers zoals zwembaden te voorzien van stadswarmte. Op die manier kan een forse bijdrage worden geleverd aan vermindering van de CO2-uitstoot, want één zwembad verbruikt evenveel energie als honderd woningen.” 

Foto: Ontwerp van het nieuwe zwembad in Almere Poort (bron Bartels)
 
Tekst: Lynsey Dubbeld, Leene Communicatie

Meer weten over warmte?
Wilt u meer weten over de exploitatie en het beheer van warmtenetten? Doe dan mee aan de opleiding 'Warmte in 2 dagen' op 27 en 28 oktober in Breda. Meer informatie over de opleiding staat
hier

Redactie Ensoc, 14-okt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Derk Reeshofwarmte
  14.10.2015 - 11:16 uur | Derk Reeshofwarmte

  Weer staat het belangrijkste niet vermeld , op welke temperatuur wordt er afgetapt in de centrale ?
  Tot 55 graden mag je spreken van restwarmte alles daarboven wordt gewoon als stoom voor de turbines afgetapt en is helemaal geen restwarmte !
  Alle electracentales nu in bedrijf word er 110 graden en hoger afgetapt en dan praat je dus over aftapwarmte die gewoon ten koste gaat van de stroomproductie. Alle gebruikers daarvan krijgen dus gewoon fossiele energie hier is zeker door de vaak mindere isolatie van de huizen 0,0 CO2 besparing.
  Kijk maar eens naar het concept van Nautilus in Amsterdam die met hun eigen systeem 60% minder CO2 uitstoten en veel minder brandstof gebruiken.
  Stadswarmte is anno 2015 geen oplossing meer maar een groot deel van het fossiele probleem !

  En dan ligt de prijs voor de gebruikers ook nog eens 30% boven het afgesproken NMDA !! En daar kan je als gebruiker helemaal niets aan doen. Alle consumentenbescherming is een wassen neus...
  Slimme consumenten laten stadsverwarming links liggen....

 • P. Lomito
  14.10.2015 - 11:16 uur | P. Lomito

  Zwembaden zijn per definitie niet duurzaam, er wordt zeer veel energie verbruikt, zowel voor waterverwarming als ruimteverwarming, en het water wordt schoongehouden met chloor. Ook het gebruik van zogenaamde restwarmte blijkt minder duurzaam dan verondersteld wordt. In de praktijk is het geen elektriciteitscentrale met restwarmte als bijproduct maar een warmtecentrale met elektriciteit als bijproduct, elektriciteit is er al in overschot. Er wordt dus gewoon gestookt om warm water van voldoende hoge temperatuur te maken om bij de woningen/zwembad in Almere nog een beetje warm te zijn om vervolgens nog een keer verwarmd te worden in Almere... Dit is niet duurzaam maar waanzin die het resultaat is van subsidie op energie.