CBS: Vooral elektriciteit goedkoper

11.08.2016 | Branchenieuws | 985 keer bekeken
CBS: Vooral elektriciteit goedkoper

Huishoudens in Nederland betalen met de nieuwe tarieven gemiddeld bijna 100 euro minder voor hun energie dan een jaar geleden. Vooral elektriciteit is goedkoper geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juli zijn de nieuwe energietarieven bekend geworden. Bij een standaardverbruik komt de jaarlijkse rekening met de tarieven van juli 2016 uit op 1.672 euro. De levering van elektriciteit werd 31 euro goedkoper. Door een flinke verlaging van de energiebelasting in januari van dit jaar betalen huishoudens gemiddeld ook 67 euro minder aan belasting op elektriciteit. Voor gas is de belasting juist gestegen.

Berekening
CBS berekent de energieprijs aan de hand van een standaard verbruik, dat is gebaseerd op het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van alle Nederlandse huishoudens. Deze berekeningsmethode wordt gehanteerd omdat de belasting deels afhankelijk is van de verbruikte hoeveelheden. Dat maakt het lastig om een totaalprijs per kWh of kubieke meter vast te stellen. De meeste huishoudens zitten in de verbruiksklasse voor kleinverbruikers. Dat komt neer op een gebruik van 2,5 tot 5 MWh elektriciteit en 20 to 200 GJ aardgas.

Belasting op gas omhoog
De prijs voor gas is vergeleken met vorig jaar nauwelijks veranderd, maar de prijzen voor de componenten waaruit de rekening is samengesteld zijn wel gewijzigd. Net als bij elektriciteit wordt naast de belasting zowel betaald voor de levering als voor transport. De energiebelasting op gas is per januari 2016 sterk verhoogd. Daar staat tegenover dat gas wordt geleverd tegen een flink lagere prijs. Ook het transport is iets goedkoper geworden. Per saldo komt het standaardverbruik van een huishouden voor gas 2 euro per jaar duurder uit.

Belasting aanzienlijk deel
De totale energierekening voor een huishouden bestond op basis van de tarieven van juli 2016 voor 44 procent uit belasting. Een jaar eerder was dit nog 40 procent. Hieruit concludeert de Telegraaf dat de Nederlandse overheid een nieuwe melkkoe heeft gevonden: ‘De energiebelastingen in Nederland horen tot de hoogste van Europa’. Door de verhoging van de energiebelasting op gas in januari 2016 is het aandeel belasting op gas gestegen van 44 naar 53 procent. Het aandeel belasting in de totaalprijs voor elektriciteit daalde van 33 naar 26 procent.

Energieprijzen in 10 jaar hoger
De prijzen voor energie zijn in 10 jaar tijd gemiddeld 2,4 procent gestegen. Daarbij ontwikkelden de prijzen van gas en elektriciteit zich verschillend. De gasprijs nam toe met 18 procent, evenveel als de algemene prijsstijging in deze periode. Elektriciteit werd 19 procent goedkoper. Begin 2008 ontstond er een flink verschil in de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit. De uiteindelijke gasprijs steeg doordat een korting die op de belasting gegeven werd, na een wetswijziging in zijn geheel overgedragen werd naar elektriciteit. Halverwege 2009 daalde de prijs van gas fors doordat de olieprijs lager werd en de gasprijs nog aan de olieprijs was gekoppeld.

Foto: Elektriciteit is in Nederland dit jaar goedkoper geworden (foto vtm.be)

Redactie Ensoc, 11-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • 16.08.2016 - 17:20 uur | jos Schalks

  Vakantietijd, weinig reacties!
  Ik wil toch even de kreet waardeloze windstroom in een ander perspectief zetten.
  Alle energie die je zonder brandstof te verbranden opwekt is waardevol, dat we met zijn allen nog niet goed weten om te gaan met die energie is een kwestie van tijd. Met mijn eigen voorstel op Accenture Innovations Awards brengen we de windenergie tot constante energiebron met zelfs de optie tot piekscheerder te fungeren. Dit kost per windmolenpark slechts marginale kosten verhoging. De jaar productie van 10 windmolens kan dan geleverd worden als constante uur opbrengst. zelf een paar dagen windstilte is dan te overbruggen. Tijd genoeg om die kolencentrale uit te zetten en te slopen..

  En helaas de politiek (was toch ooit het volk?).bepaalt wat je betaald per KWh.
  Heb zelf zonnepanelen, maar een windmolen heeft een nog groter rendement, helaas in de bebouwde kom werkt dat niet. hoe meer woningen 0 op de meter moeten worden hoe harder we de wind en zon nodig hebben. 0 op de meter is alleen de eindafrekening tussentijds zijn er grote verbruiken en terugleveringen, juist op de stroomverbruiken.

 • P. Lomito
  11.08.2016 - 17:29 uur | P. Lomito

  Maart 2017 zijn de volgende Tweede Kamer verkiezingen en men wil blijkbaar nog graag even de valse indruk wekken dat het gevoerde klimaat- en energiebeleid tot lagere energieprijzen leidt door de energiebelasting op stroom tijdelijk te verlagen.

  Volgens planning betalen we in 2023 zo'n 30 eurocent/kWh (consumententarief), vooral ten gevolge van de tientallen miljarden SDE+ subsidie die worden betaald voor zogenaamd duurzame windmolens. De marktprijs voor stroom gaat ondertussen wel onderuit, het in hoog tempo bijplaatsen van onbetrouwbare windstroomcapaciteit zorgt dat er in toenemende mate overproductie van stroom plaatsvindt. We krijgen dan de vreemde situatie dat de kale stroomprijs verder afneemt en zelfs negatief wordt terwijl de consument de hoofdprijs betaalt voor die vrijwel waardeloze stroom.