​​Buurkracht: Samen energie besparen loont

02.03.2016 | Branchenieuws | 1113 keer bekeken
​​Buurkracht: Samen energie besparen loont

Mensen willen wel energie besparen, maar komen daar door allerlei redenen niet aan toe. Door het samen met buurtgenoten aan te pakken lukt het vaak wel, zo toont het initiatief Buurkracht aan. Inmiddels telt Nederland honderd Buurkrachtbuurten.

In Buurkrachtbuurten besparen buurtbewoners samen energie en daarbij maken ze gebruik van elkaars kennis en kunde. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst verwelkomde maandag 29 februari de honderdste Buurkrachtbuurt van Nederland, Hoogvonderen in Roermond. Dat deed hij door samen met bewoners een kunstwerk in gemeenschapshuis De Vlonder in Roermond te onthullen. Minister Blok: “Door het bundelen van krachten dalen ook de prijzen in de offertes en dat is extra winst voor de bewoners. Een initiatief als Buurkracht versterkt dit proces.”

Initiatief Enexis
Buurkracht is eind 2013 gelanceerd als een kosteloos en niet-commercieel initiatief door Enexis Holding N.V. om bij te dragen aan energiebesparing. Uit onderzoek blijkt dat 3,5 miljoen mensen wel energie willen besparen, maar daar niet aan toe komen. Door het samen aan te pakken lukt het vaak wel. “Een gemiddeld huishouden betaalt € 1.900,- aan energielasten per jaar en dat is heel goed te verlagen. Als mensen besparende maatregelen treffen, is dat goed voor hun portemonnee en wooncomfort, en voor de economie”, aldus minister Blok.

Bespaarwinst
Bewoners die maatregelen troffen besparen gemiddeld jaarlijks € 626,- op hun energiekosten. Favoriete maatregel in Buurkrachtbuurten is spouwmuurisolatie (47%), gevolgd door zonnepanelen (32%) en vloerisolatie (10%). Bespaarwinst door gedragsverandering en kleine aanpassingen zoals radiatorfolie en tochtstrips zijn niet meegerekend. De bewoners die maatregelen troffen gaven hier gemiddeld € 2.375,- aan uit. Zij zorgden voor bijna 1,5 miljoen euro omzet bij installateurs en isolatiebedrijven, vooral in de eigen regio.

Buurkrachtbuurten
Buurkracht is nu al in bijna de helft van Nederland mogelijk. Met de opening in het Limburgse Hoogvonderen zijn er inmiddels honderd Buurkrachtbuurten. De provincie Limburg geeft het goede voorbeeld met maar liefst zeventien Buurkrachtbuurten, waaronder America en Roerzicht in Roermond. In Hoogvonderen trekken de bewoners Wiel Beiten, Linda Derkx, Ed Cartens en Thijs Vaes de kar. Het bezoek van de minister was voor hen een grote eer. Thijs: “Het is een prachtige start van wat we in deze buurt willen bereiken: dat mensen zich bewust worden van hun energieverbruik en stappen nemen om dat te verminderen.”

Energiemarkt
Het kunstwerk dat minister Blok onthulde betrof een ‘buurtenbank’ overhangen met lampenkappen voorzien van ledlampjes op zonne-energie. Het buurtteam had ook een energiemarkt voor buurtbewoners georganiseerd. Hier gaven diverse bedrijven voorlichting over mogelijkheden om energie te besparen, waaronder een isolatiebedrijf, een leverancier van zonnepanelen en -boilers, een specialist in hr-ketels en een energieadviseur die onder andere ledlampen demonstreerde. Ook het gemeentelijke energiebureau Roermond Bespaart Energie was aanwezig. Thijs Vaes: “Bewoners konden heel veel informatie inwinnen, zonder dat het meteen commercieel werd.”

Enthousiasme
Minister Blok was onder de indruk van het enthousiasme dat hij aantrof in Hoogvonderen. “Het is leuk om te merken hoe mensen bezig zijn met energie besparen in hun eigen huis en hun enthousiasme ook op anderen willen overdragen. Wij kunnen vanuit Den Haag niet iedereen in Nederland aanspreken en zeggen: ‘Doe aan energiebesparing.’ We helpen er wel bij, bijvoorbeeld met energielabels en goedkope leningen voor investeringen in huis, maar uiteindelijk moeten mensen het zelf doen. Ik ben ontzettend blij om hier in Roermond te zien dat mensen dat ook oppakken.”

Slimme meters
In Buurkrachtbuurten plaatst netbeheerder Enexis slimme meters, zodat bewoners beter inzicht krijgen in hun energieverbruik. Daarnaast krijgt de buurt een begeleider en helpt Buurkracht bij het mobiliseren van buurtgenoten. Het bespaarproces van een buurt duurt gemiddeld anderhalf jaar. De 24 buurten die tot nu toe maatregelen hebben genomen, stoten jaarlijks 785 ton minder CO2 uit. Gemiddeld verminderden de bewoners die maatregelen troffen hun CO2-uitstoot met 33%. Minder kwantificeerbaar, maar veelgehoord is dat ook de sociale verbinding in de buurten groeit. Dat is een positieve bijwerking van het initiatief.

Foto: v.l.n.r. kinderen van OBS De Brink uit Roermond, minister Stef Blok, Sophia van Dijk van buurtteam Hoogvonderen, CEO Peter Vermaat van Enexis Holding en Thijs Vaes van buurtteam Hoogvonderen.

Redactie Ensoc, 2-mrt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    02.03.2016 - 16:05 uur | P. Lomito

    Voor het bereiken van een substantiële energiebesparing heb je geen slimme meter nodig, het is jammer dat de Buurtkrachtbuurten als Trojaans paard gebruikt wordt om de slimme meter bij de mensen naar binnen te sneaken, onder het mom van inzicht in het energieverbruik... In werkelijkheid worden die slimme meters geplaatst om een einde te kunnen maken aan de ongewenste salderingsregeling die gezinnen in staat stelt om hun stroomverbruik tot nul te reduceren met zonnepanelen. Daardoor loopt de overheid jaarlijks honderden miljoenen mis aan belastinginkomsten op energie en valt een deel van de dekking van het Energieakkoord weg dat zo'n 70 miljard (!!!) euro gaat kosten.

    Dat zonnepanelen populair zijn (dankzij de salderingsregeling) blijkt wel uit het feit dat PV één van de meest favoriete maatregel van de BKB is. Wat zullen al die mensen zich genaaid voelen als in 2020 de salderingsregeling afgebouwd gaat worden en vervangen door gedifferentieerde tarieven... zonnestroom op het net zetten levert dan in de zomer niets meer op zodat de terugverdientijd van zonnepanelen verdubbelt en feitelijk onrendabel worden.