Bouwmarkt geniet in Nederland laagste stroomprijs

10.11.2014 | Branchenieuws | 1014 keer bekeken
Bouwmarkt geniet in Nederland laagste stroomprijs

Grote mkb-bedrijven zoals bouwmarkten betalen in Nederland de laagste prijs voor elektriciteit vergeleken met buurlanden zoals Duitsland, Engeland en België. Dat blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PWC), schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de brief geeft Kamp inzage in de resultaten van aanvullend onderzoek naar elektriciteitsprijzen in Nederland en omliggende landen. PWC heeft een analyse gemaakt van de elektriciteitskosten van zes diverse modelgebruikers, zoals een huishouden, een buurtwinkel (klein mkb), een bouwmarkt (groot mkb), een papierfabriek (industrie), een producent van elektrische chips (kleine grootverbruiker) en een staalproducent (grote grootverbruiker). Uit een vergelijking blijkt dat de verschillen in de totale elektriciteitsprijs voor de diverse typen gebruikers groot zijn. De verschillen worden veroorzaakt doordat de elektriciteitsprijs in elk land anders is opgebouwd. De kleine grootverbruiker betaalt in Nederland de een-na-laagste prijs: 6 % onder het gemiddelde, maar 12 % boven de Duitse prijs.

Duits mkb is het duurste uit
In Nederland betaalde elk type gebruiker in 2013 een prijs voor elektriciteit die op of iets onder het Europese gemiddelde lag. Huishoudens betalen een gemiddelde prijs voor stroom. Een kleine mkb-er betaalt een prijs die iets onder het gemiddelde ligt. Een grote mkb-er betaalt de laagste prijs, met maar liefst 17 % onder het gemiddelde. Het mkb, zowel klein als groot, is in Duitsland het duurste uit. Dat komt vooral door de hogere nettarieven en energiebelastingen zoals de subsidie voor duurzame energie. De prijs voor de niet-energie-intensieve industrie is in Nederland het laagst met 95 euro per megaWattuur (MWh). Dit bedrag ligt 13 % onder het gemiddelde en 30 % onder de prijs in Duitsland. Dit is gunstig voor grote bedrijven in Nederland zoals papierfabrieken.

NLse grootverbruikers lopen in
Grootverbruikers zoals staalproducent Tata Steel betalen in Nederland een prijs die op het gemiddelde ligt. Ze zijn beter af dan hun Britse collega’s, die relatief veel energiebelasting betalen. Maar in Duitsland en Frankrijk betalen de grote grootverbruikers lagere prijzen. ‘Deze bedrijven zijn in Frankrijk en Duitsland het beste af,’ schrijft Kamp in zijn brief. Nederlandse grootverbruikers lopen qua prijsverschil wel in, omdat dit jaar de verschillen met Duitsland weer afnemen. In de eerste helft van dit jaar bewogen de prijzen op de spotmarkt weer meer naar elkaar toe. De mate van deze ‘prijsconvergentie’ tussen Nederland en Duitsland lag fors hoger dan vorig jaar. Maar de achterstand met Duitsland blijft, omdat de groothandelsprijs in Duitsland sterker is gedaald dan in Nederland.

Prijsverschillen kleiner door integratie
Volgens Kamp bevestigt het onderzoek dat de prijsverschillen voor grote grootverbruikers ‘primair verklaard worden door het verschil in de groothandelsprijs van elektriciteit in de onderzochte landen’. Alleen verdere convergentie van groothandelsprijzen kan het onderlinge prijsverschil voor grote grootverbruikers doen slinken, concludeert Kamp. Hij schreef eerder een brief aan de Tweede Kamer over zijn beleid voor elektriciteitsprijzen om de concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie in Nederland te versterken. Dit beleid is erop gericht om de elektriciteitsmarkten van de Europese landen verder te integreren. Dit gebeurt met onder meer met de aanleg van hoogspanningsverbindingen tussen Nederland en Duitsland, zoals tussen Doetinchem en Wesel.

Redactie Ensoc, 10-nov-14

Foto: Ikea Club

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren