Blok maakt eind aan energieverspillend kantoor

29.11.2016 | Branchenieuws | 1239 keer bekeken
Blok maakt eind aan energieverspillend kantoor

De dagen van het energieverspillende kantoor zijn geteld. Minister Blok voert een verplichting in om kantoren tot minimaal label C te renoveren. De verplichting moet ingaan vanaf 2023.

Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden energiezuiniger maken. Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Dat schrijft minister Blok van Wonen en Rijksdienst in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Blok is zijn voorstel haalbaar, omdat de investering terug is te verdienen via de besparing op energiekosten.

De verplichting van minstens energielabel C geldt voor eigenaren van kantoren met minimaal 100 vierkante meter: hun panden moeten minstens een energie-index van minimaal 1,3 hebben, omgerekend energielabel C. Deze eis moet gaan gelden vanaf 2023. De eigenaren hebben dus nog zes jaar de tijd om hun kantoren zuiniger te maken. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden geldt nog een uitzondering.

Energieakkoord
Met zijn voorstel wil minister Blok energiebesparing in kantoren stimuleren, om tegemoet te komen aan afspraken uit het energieakkoord. Blok zal dit voorstel bespreken tijdens een algemeen overleg op dinsdag 6 december in de Tweede Kamer. De borgingscommissie onder leiding van Ed Nijpels, die toeziet op de uitvoering van de afspraken voor het energieakkoord, is al akkoord met het voorstel.

Volgens Blok is het mogelijk om voor kantoren met een label D, E of F zonder bouwtechnische aanpassingen aan de schil een label C te halen. Dit kan door installaties, zoals voor verlichting, aan te passen. Alleen bij kantoren die nu label G hebbe, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig. Leegstaande kantoren worden ontzien, evenals panden die worden gesloopt of getransformeerd.

Terugverdientijd
De maatregel levert vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op, zo hebben het Economisch Instituut voor de Bouw samen met ECN berekend. Kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat hangt sterk af van het gebouw en de energieprijs.

De verplichting van minstens energielabel C geldt voorlopig alleen voor kantoren. Wel komt er een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden om energiebesparing te stimuleren in andere utiliteitsgebouwen zoals winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen en musea. Ook dit is besloten door de borgingscommissie onder leiding van Ed Nijpels.

Extra toezichthouders
Alle bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken (meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas) zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt. De controle daarop door gemeenten en omgevingsdiensten schiet tekort. Het kabinet stelt daarom twintig extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar; die zijn vanaf begin november actief, meldt Blok. Zij helpen ook bij regionale projecten voor energiebesparing. Betere controle levert in 2023 ruim 16 petajoule besparing op.

Handhaving labelplicht
Voor kantoren en andere utiliteitsgebouwen is vanaf 1 januari 2015 een energielabel verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering. Er is nog geen sanctie opgelegd, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft bij grote beleggers handhaving aangekondigd vanaf 1 mei 2016. De lijst die de ILT nodig heeft voor handhaving is echter nog niet klaar. RVO werkt daaraan. Voor kooptransacties is een werkwijze in voorbereiding, op basis van reeds beschikbare registraties. Voor verhuur is geen registratie beschikbaar. Verhuurders kunnen zich melden bij ILT via een meldpunt, aldus Blok.

Foto: Minister Blok wil energieverspillende kantoren verbieden vanaf 2023 (foto Stroomversnelling)

Redactie Ensoc, 29-nov-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Mark Wessels
  07.12.2016 - 12:28 uur | Mark Wessels

  helemaal met Dhr. Lomito eens. Dit is weer een staaltje puur politiek opportunisme.
  In 6 jaar alles upgraden moet echter haalbaar zijn; onder druk wordt alles vloeibaar. Bovendien heeft het allemaal al veel te lang geduurd

 • P. Lomito
  29.11.2016 - 18:09 uur | P. Lomito

  Hoewel ik het met de maatregel eens ben is de termijn van 6 jaar te krap om alle kantoren te verbouwen. Niet alleen is dat moeilijk in passen qua investering en beschikbare tijd voor de eigenaar/beheerder, het is ook een onmogelijke opgave voor de bouwindustrie om zo'n gigantische piek in de vraag naar bouwcapaciteit te leveren. De te korte uitvoeringsperiode zal resulteren in een verstoring van de bouwmarkt en onnodig hoge kosten voor opdrachtgevers en bouwbedrijven.

  De plotselinge daadkracht van de minister lijkt vooral ingegeven door de verliezen van de VVD in de peilingen en de aanstaande tweede kamer verkiezingen van maart 2017. Daarmee bewijst de VVD de Nederlandse maatschappij nogmaals (energieakkoord 2013) een slechte dienst.