'BioWarmteCentrale Purmerend icoon van energietransitie'

13.03.2015 | Branchenieuws | 2461 keer bekeken
'BioWarmteCentrale Purmerend icoon van energietransitie'

Koning Willem-Alexander opende vrijdag de BioWarmteCentrale De Purmer in Purmerend. De centrale voorziet 25.000 huishoudens van warmte door te stoken op resthout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Daarmee is het een belangrijke mijlpaal in de energietransitie van Nederland.

Dat meldde Teun Bokhoven, voorzitter van de Duurzame Energie Koepel, in een speech voorafgaand aan de officiële opening door de Koning. De BioWarmteCentrale in Purmerend is nu al een icoon van de komende verandering in onze warmtevoorziening, zegt Bokhoven. 'De centrale laat zien dat we met Nederlandse biomassa op een hele duurzame manier schoon en efficiënt woningen en bedrijven kunnen verwarmen zonder aardgas. Hiermee tonen we dat we onze warmtevoorziening voortaan duurzaam kunnen inrichten. Daarnaast is de centrale een voorbeeld voor vele andere lokale of gemeentelijke initiatieven die zelf verantwoordelijk willen zijn voor een betrouwbare en duurzame energievoorziening voor burgers en bedrijven,' aldus Bokhoven.

Houtsnippers
Staatsbosbeheer levert de biomassa aan als houtsnippers. 'Dat is resthout uit het reguliere onderhoud van de bossen, vooral van takken en toppen van bomen, vertelt directeur Gijs de Man van Stadsverwarming Purmerend. Vrachtwagens leveren de houtsnippers af bij de centrale. Daar liggen bergen snippers van 10 meter hoog dampend te wachten tot een van de grijparmen ze in de trechters richting oven laten vallen. Daar worden ze verbrand, waarna de hete lucht bovenin de oven buizen vol water verwarmt. Het warme water gaat in pijpen van het warmtenet naar de huishoudens in Purmerend. De centrale verbrandt jaarlijks 100.000 ton houtsnippers.

Efficiency
De BioWarmteCentrale heeft een capaciteit van 44 megawatt aan warmte. De centrale is zeer efficiënt, meldt Bokhoven. 'De centrale past de laatste stand van de techniek toe. Dit leidt tot zeer hoge omzettingsrendementen en daarmee tot een optimale benutting van biomassa. Het gebruik van biomassa in deze centrale is bijna 2,5 keer zo efficiënt als in een oude kolencentrale.' Volgens Bokhoven moet Nederland geleidelijk omschakelen van fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas naar duurzame bronnen zoals zonne-energie, windenergie en biomassa. 'We moeten wennen aan het idee dat warmte niet meer uit een cv-ketel komt maar uit een pijp in de straat', aldus Bokhoven.

Energietransitie
Volgens Bokhoven gaat bij de energietransitie de meeste aandacht uit naar opwekking van groene stroom middels zonne- en windenergie. Onterecht, meent hij. 'Elektriciteit vormt slechts een kwart van ons energiegebruik, terwijl we meer dan zestig procent van onze energie nodig hebben voor de verwarming van gebouwen, tapwater en industriële processen.' Als grote uitdaging ziet Bokhoven de omschakeling van aardgas naar een duurzame warmtevoorziening. Hij noemt dit voor Nederland komende tijd 'topprioriteit', maar de omschakeling verloopt traag en vereist een duidelijke regie. Hij kijkt hierom uit naar de warmtevisie van de overheid, die minister Kamp van Economische Zaken voor 1 april naar de Tweede Kamer zal sturen.

Groene warmte
Stadsverwarming Purmerend voorziet haar 25.000 klanten voor tachtig procent van groene warmte. Het is daarmee het meest duurzame warmtebedrijf van Nederland. Ze wekt haar warmte op met de BioWarmteCentrale en twee hulpcentrales. Door het gebruik van 100.000 ton houtsnippers spaart het bedrijf op jaarbasis ruim 50.000 ton CO2 uit. De houtsnippers zijn een bijproduct uit het reguliere beheer van bos, natuur en landschap. Hout is een duurzame, hernieuwbare grondstof en CO2-neutraal. Bij verbranding van houtsnippers neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet toe. Bij de verbranding van aardgas, olie en steenkool gebeurt dit wel, aldus Stadsverwarming Purmerend. Het bedrijf hield afgelopen zaterdag voor klanten en publiek een open dag bij de BioWarmteCentrale.

Foto: De gevel van de BioWarmteCentrale De Purmer in Purmerend (foto Wikipedia)


Redactie Ensoc, 13-mrt-15 (update 16-mrt-15)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
  • 19.03.2015 - 10:16 uur | Jeroen Oonincx

    Goeie vraag over die duurzaamheid voor het bos Femke. Ik ben benieuwd naar het antwoord.
    Ik vroeg me ook af wat die centrale nu totaal heeft gekost, waarmee 25.000 huishoudens van warmte kunnen worden voorzien?

  • Femke Batterink
    17.03.2015 - 11:05 uur | Femke Batterink

    Een mooi artikel over een inspirerend voorbeeld van duurzame energie. Ik zou echter graag nog willen weten hoe Staatsbosbeheer voorkomt dat de bodem verschraalt. Je kan natuurlijk niet eindeloos nutriënten weghalen zonder dat je deze weer aanvult. Dat is op den duur geen duurzame oplossing voor de bodem. Gaat de as weer terug naar de natuurgebieden? En heeft dit dezelfde waarde voor de bodem als wanneer het resthout ter plekke was gecomposteerd?