Biogas moet stroomnet in balans brengen

08.05.2017 | Branchenieuws | 528 keer bekeken
Biogas moet stroomnet in balans brengen

Om de pieken en dalen van zon- en windenergie in het stroomnet op te vangen wordt vooralsnog fossiele energie gebruikt. Greenchoice en Peeeks gaan testen of biogasinstallaties bij boeren en veehouders dit ook kunnen.

Onder de naam Bioflex gaan softwarebedrijf Peeeks en energieleverancier Greenchoice een nieuw sturingssysteem uitproberen om het landelijke stroomnet stabiel te houden. Bioflex is een van de vier testprojecten waarmee TenneT zoekt naar nieuwe manieren om de energieproductie te balanceren. Doordat wind- en zonenergie weersafhankelijk is, ontstaan er overschotten en tekorten op het net in de vorm van frequentieverandering. Gas- en kolencentrales vangen deze pieken en dalen vooralsnog op als door frequentiesturing.

Stabielere omzet
Deelnemers van Bioflex – volgens Greenchoice tientallen boeren en veehouders - moeten dit jaar gaan laten zien dat biogasinstallaties ook frequentiesturing kunnen leveren. Een kastje gaat de bioinstallaties op de erven harder en zachter laten draaien als er sprake is van onbalans op het net. Dit kan de energieproducent een ‘stabielere en betere omzet’  opleveren, terwijl de productie gemiddeld niet verandert volgens Greenchoice. Peeeks installeert en monitort dergelijke kastjes ook bij windparken om vraag en –aanbod op elkaar af te stemmen en in te spelen op de onbalansmarkt.

'Voordelige vergoeding'
De vergisters die meedoen in het Bioflex-project ‘helpen aanbod van zon- en windenergie in Europa te stroomlijnen’ meldt Greenchoice, en de boeren en veehouders ontvangen hiervoor ‘een voordelige vergoeding’. De frequentiesturing gebeurt volledig automatisch. Volgens de energieleverancier zorgt het Bioflex-systeem ervoor “dat traditionele energie-opwekcentrales in de toekomst helemaal niet meer nodig zijn: noch voor energieproductie, noch voor systeemdiensten zoals frequentiesturing.”

Foto: Een vergistingsinstallatie bij Leeuwarden maakt biogas (foto biogas.jouwweb.nl)

Redactie Ensoc, 8-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • P. Lomito
  12.05.2017 - 09:33 uur | P. Lomito

  Het zijn volgens mij juist de overschotten, vaak pieken door sterke variaties in windsterkte/windstoten en zonbestraling, die voor onbalans zorgen. Tekorten zijn geen probleem, die kunnen eenvoudig opgevangen worden met gasturbines, overschotten kunnen nu nog met een negatieve prijs verkocht worden aan buurlanden, Nederland helpt Duitsland regelmatig met het wegleiden van overtollige subsidiestroom... feitelijk importeert Nederland de Duitse EEG-subsidie was voor ons gezien een mooie deal is maar de Duitsers die de subsidie via de stroomrekening moeten opbrengen, zijn woedend hierover.

  Maar straks zitten wij met hetzelfde probleem, verkopen aan Duitsland gaat niet lukken want als het hier waait waait het ook daar. En dan kunnen wij op onze beurt overtollige windstroom verkopen met een een flinke zak SDE+ subsidie erbij aan bijvoorbeeld België dat zo slim is om nauwelijks windmolens te plaatsen en zo netwerkruimte heeft om ons van de SDE+ af te helpen.

 • 10.05.2017 - 15:37 uur | Dick Meeldijk

  Wat is er mis met een overschot?
  Een windmolen kun je makkelijk "uit" zetten en als zonnepanelen teveel leveren hoef je dat toch niet af te nemen?
  Dat geldt niet voor een kerncentrale. Die zal z'n vermogen echt kwijt moeten.

 • P. Lomito
  09.05.2017 - 18:06 uur | P. Lomito

  En wat doen we dan met het overschot...

 • 09.05.2017 - 12:31 uur | Dick Meeldijk

  @P.Lomito: gewoon niet!
  Er wordt gecompenseerd bij een tekort en niet bij een overschot.

 • P. Lomito
  08.05.2017 - 19:00 uur | P. Lomito

  Hoe gaat biogas een stroomoverschot (veel aanbod van waardeloze hernieuwbare stroom en weinig vraag naar stroom) compenseren?