BIG DATA, hoe betrouwbaar is het?

15.08.2014 | Beursnieuws | 558 keer bekeken
BIG DATA, hoe betrouwbaar is het?

In de huidige samenleving krijgen data en de toepassing ervan een steeds belangrijkere rol. Dit geldt uiteraard ook voor de meetdata van energie: stroom, gas en warmte. Deze worden gebruikt voor het maken van facturen, het bepalen en inkopen van energievolumes, de prognose en planning van de productie van energie en voor energiemonitoring  en -besparing.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van slimme meters, smart grids, elektrisch vervoer en decentrale opwekking stellen steeds meer eisen aan betrouwbaar en efficiënt dataverkeer tussen partijen. Verder is ook de beveiliging van de meters en daarmee van meetdata een bron van zorg. Hackers, verlies van (ICT) gegevens en fouten in software voor (de verwerking van) meetgegevens maken dat data niet bij de juiste of zelfs ongewenste partijen terecht komen. Daarnaast komen er een aantal grote veranderingen in de markt. Hierbij kan gedacht worden aan het nieuwe marktmodel, de samengestelde factuur, real time pricing, de warmtemetermarkt, de uitrol van de slimme meter en de samenwerking in de keten. De markt van toeleveranciers biedt inmiddels tal van producten voor het gebruik van meetgegevens zoals bijvoorbeeld de tientallen energieverbruikmanagers (Milieucentraal).

Het blad Ensoc Magazine publiceerde in het voorjaar hierover een uitgebreid artikel. Deze en veel meer vragen worden beantwoord op het VMNED congres Betrouwbaarheid van Meetdata: hoe slim bent ú met meetdata? Het congres wordt georganiseerd door VMNED op 18 september as. te Hilversum. Meer informatie is te vinden op de website van www.fbbv.nl onder seminars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren