'Betrouwbaar energielabel gebaat bij onafhankelijk expert'

13.02.2015 | Branchenieuws | 2291 keer bekeken
'Betrouwbaar energielabel gebaat bij onafhankelijk expert'

Branchevereniging van energieadviseurs FedEC pleit voor meer transparantie bij het kiezen van een erkend deskundige voor het definitief maken van het voorlopige energielabel van woningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft toegezegd dat het systeem hierop wordt aangepast.

Dit gebeurt naar aanleiding van de uitzending van consumentenprogramma Radar van afgelopen maandag 9 februari. FedEC-voorzitter Isabelle Sternheim was samen met directeur Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis (VEH) te gast bij Radar naar aanleiding van de enorme onrust die er momenteel bestaat bij woningeigenaren over het nieuwe verplichte label. Consumenten kunnen hun voorlopig energielabel definitief maken door gegevens in te vullen op de website Energielabelvoorwoningen.nl en dit te laten controleren door erkend deskundigen. Ze kunnen de erkend deskundige kiezen op basis van een profieltekst op de website. Maar in de praktijk blijken profielteksten slechts deels ingevuld waardoor er van de gewenste transparantie weinig over blijft.

Belangenverstrengeling
Volgens Van de Velde geeft het nieuwe systeem een voldoende betrouwbare indicatie van de energiezuinigheid van de woning. Sternheim is hier minder positief over. Veel van de deskundigen komen uit de hoek van de makelaars of zijn installateurs of aanbieders van isolatie. Makelaars hebben belang bij het uitbrengen van een zo positief mogelijk label bij de verkoop van de woning. Installateurs/isolatiebedrijven zijn vooral geïnteresseerd in klantcontacten om vervolgens aanbiedingen te kunnen doen. Niet erg onafhankelijk dus. Dit kan belangenverstrengeling in de hand werken, aldus Sternheim. Volgens haar moet het systeem transparanter worden gemaakt zodat consumenten een betere keuze kunnen maken voor een erkend deskundige.

'Label moet betrouwbaar zijn'
Van de Velde benadrukt dat vooral de koper zal moeten opletten of het label wel klopt. Het is namelijk heel makkelijk te zien of er bijvoorbeeld inderdaad sprake is van dubbel glas wanneer dit op het label vermeld staat. Dat is van de gekke, zegt Sternheim. 'Een label hoort betrouwbaar te zijn en te zijn opgesteld door een onafhankelijke deskundige met een achtergrond als energieadviseur. Binnen de systematiek moet dus geselecteerd kunnen worden op professie. Er moet in een oogopslag duidelijk zijn of een erkend deskundige een makelaar, installateur of een onafhankelijke energieadviseur is'. Het ministerie van BZK heeft inmiddels contact hierover gehad met de FedEC en toegezegd dat er aanpassingen zullen worden gedaan in het systeem op dit punt.

Redactie Ensoc, 13-feb-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • O.P. Wolters
  23.02.2015 - 18:06 uur | O.P. Wolters

  Al ruim VEERTIG (!) jaar geleden hebben wij de spouw laten isoleren DERTIG (!) geleden hebben wij overal in ons hoekhuis dubbelglas laten aanbrengen!
  TWINTIG ( !) jaar geleden hebben wij ons dak laten isoleren...en dan moeten wij nog betalen voor het definitief laten maken van de isolatietoestand van ons huis????, terwijl de uitgevoerde maatregelen allemaal aan de buitenkant te zien zijn!!!! Kijk daar wordt jij nu blij van van zo'n "dynamisch" beleid!
  Gelet op alle heisa moet deze gewoon geschoolde geestelijk gezonde participerende burger vast stellen dast er dus eigenlijk niets gedaan is in ded afgelopen decennjia!!!!! Deze gewoon geschoolde geestelijk gezonde participerende burger voelt zich benaderd als iermand die zo niet volledig dement dan toch ernstig geestelijk gestoord is(Jij,lulletje;lampekatoen: wie wil er zo aangesproken worden...Wij niet in elk geval!)

 • Dominick Broekhuizen
  17.02.2015 - 16:41 uur | Dominick Broekhuizen

  Wij van Bouwcontrol nederland vinden het wel eens tijd worden dat er gekeken wordt naar de kwaliteit van het energielabel,
  het is te gek voor worden dat een niet volledig gecertificeerde opnemer c.q opnemer het label kan goed keuren voor een paar euro,s.
  Maar dit is niet alleen het probleem het ministerie heeft zijn zaken zelf totaal niet op orde zo komen er labels met een totaal ander uitkomst dan er in het monitor bestand is in gediend. onze telefoon staat rood van de teleurgestelde opdrachtgevers. Het beste zal zijn de klok terug te draaien en alleen gecertificeerde bedrijven de label te laten verzorgen.

 • Henry Beute
  17.02.2015 - 11:15 uur | Henry Beute

  Deskundige en gecertificeerde deskundige zijn niet te vergelijken. Er is toegezegd dat gecertificeerde deskundige het energielabel zouden beoordelen.
  In december 2014 diende een gecertificeerde deskundige het energielabel vast te stellen en de kosten lagen toen op € 150,- a € 200,-
  Hoe kan in 2015 een gecertificeerde deskundige voor het opstellen en controleren van een energielabel € 3,- a € 20,- vragen.
  Kan hij het nu sneller ?
  Of ligt zijn uurloon nu niet meer op € 60,-
  Dit grote prijs verschil geeft toch te denken.
  Bij het energielabel van 2014 vroeg men ook of de ventilator gelijkstroom of wisselstroom was. Kieren werden nauwkeurig mee genomen in de beoordeling.
  Thans in 2015 wordt hier niet naar gekeken en of de woning een airco installatie bezit die energie verslindend is wordt niet naar gekeken.
  De gehele situatie is nu uit elkaar getrokken en zijn de energielabels van voor 2015 totaal anders en geven meer zekerheid dan de energielabels van 2015.
  Het nieuwe label is eenvoudig en snel te verkrijgen maar beslist niet beter dan het oude energielabel.
  Je kan geen appels met peren vergelijken.
  Ik vraag me af wanneer Brussel hier iets aan gaat doen.