BE+ wil 250 bedrijventerreinen in 5 jaar verduurzamen

03.11.2016 | Branchenieuws | 1126 keer bekeken
BE+ wil 250 bedrijventerreinen in 5 jaar verduurzamen

Stichting Bedrijventerreinen Energiepositief (BE+) wil 250 van de 3.500 bedrijventerreinen in Nederland binnen vijf jaar verduurzamen zonder de cashflow van de ondernemers aan te tasten.

Bedrijventerreinen bieden een enorm potentieel aan vermindering van energieverbruik en het terugdringen van CO2-uitstoot. Om dit potentieel te benutten is de stichting Bedrijventerreinen Energiepositief (BE+) opgericht. Dit is een consortium van Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN), onderzoeksinstituut TNO en dienstverlener WM3 Energie. De stichting wil 250 bedrijventerreinen in vijf jaar verduurzamen.

De oprichting van BE+ is afgelopen donderdag officieel bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse BT-Event in Zaanstad voor professionals die zich bezighouden met ruimtelijke regionale economie. Het plan van BE+ werd twee weken geleden gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam. Het werd daar aangemerkt als een van de meest kansrijke projecten. Verwachting is dat het plan over vijf jaar een besparing van 32 petajoule (PJ) oplevert. Dat is één derde van de 100 PJ energiebesparing uit het energieakkoord.

Energiebesparing
Dat het plan in vijf jaar 32 PJ besparing oplevert is berekend door TNO. Het energiegebruik vermindert met circa 8 miljard kilowattuur (kWh) per jaar. Dit gaat gepaard met een CO2-reductie van 3.000 kiloton per jaar. De hoeveelheid duurzame energie groeit met 2,5 miljard kWh als het plan wordt gerealiseerd. Daarnaast is de verwachting dat er in de installatiebranche 2.500 banen bijkomen om de energie-installaties en -infrastructuur aan te passen.

Met de oprichting van BE+ ontstaat een consortium dat zich bezig houdt met het verduurzamen van bedrijventerreinen in Nederland. De samenwerkende bedrijven zijn al een aantal jaren bezig met verduurzamen. ‘Door onze krachten te bundelen willen we bedrijven helpen om de duurzame weg naar de toekomst in te slaan. Ons doel is om de komende vijf jaar 250 bedrijventerreinen te verduurzamen zonder dat de cashflow van individuele bedrijven wordt aangetast,’ zo meldt BE+.

Inhaalslag
De grootste slag met verduurzamen valt volgens BE+ te halen bij het bedrijfsleven. Het consortium zegt dat slechts vijf procent van het MKB heeft geïnvesteerd in duurzame energie. Dat moet veel meer worden, vindt BE+. ‘Wanneer we 250 bedrijventerreinen verduurzamen kunnen we een grote inhaalslag maken. Er zijn al diverse initiatieven op het gebied van verduurzaming, maar dit zijn vaak kleinschalige projecten. Met BE+ willen we een landelijke aanpak die echt zoden aan de dijk zet.’

Bedrijven moeten investeren in energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar. Deze verplichting was eerder vastgelegd in de Wet Milieubeheer, maar deze wet werd afgelopen twintig jaar nauwelijks gehandhaafd. De handhaving wordt echter aangehaald vanwege de afspraken uit het energieakkoord en de Europese richtlijn voor energiebesparing. Daarmee wordt het voor bedrijven urgent om energiebesparende maatregelen te nemen, aldus BE+.

Energieaudit
TNO heeft ook een belangrijke rol in het consortium. Het onderzoeksinstituut ontwikkelt een tool waarmee nauwkeurig per bedrijf de mogelijkheden tot besparing en de benodigde maatregelen kunnen worden vastgesteld. De tool verzamelt gegevens over type bedrijf, gebouw, leeftijd, verbruik en energie-infrastructuur en combineert deze gegevens in een duidelijk overzicht. Zo is gedetailleerd inzichtelijk te maken wat het potentieel aan besparing is per bedrijventerrein.

Ondernemers die deelnemen aan het plan, verenigen zich in een lokale organisatie die de benodigde financieringen betrekt via het Duurzame Investeringsregelingsfonds (DIR-fonds) dat voor BE+ is opgezet. Door deze vorm van financieren heeft het nemen van energiemaatregelen geen invloed op de cashflow van de deelnemende bedrijven en gaat het niet ten koste van investeringen in het primaire proces. Kostenneutraal dus. BE+ zegt niet aan gedwongen winkelnering te doen.

Lokale partner
Stichting BE+ roept ondernemers en hun organisaties op zich aan te melden voor deelname aan het project. BE+ is bij elk bedrijventerrein op zoek naar een lokale partner, meestal een parkbeheerder of ondernemersvereniging die de deelnemende bedrijven zoveel mogelijk zorg uit handen neemt. Deze lokale partner fungeert als ambassadeur, waarmee BE+ kijkt wat het consortium voor het bedrijventerrein kan betekenen.

Foto: Bedrijventerrein Avantis bij Heerlen (foto avantis.org)

Redactie Ensoc, 3-nov-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren