‘Batterijopslag is beter dan gascentrale’

16.07.2015 | Branchenieuws | 3581 keer bekeken
‘Batterijopslag is beter dan gascentrale’

Het Amerikaanse energiebedrijf AES is gestart met de bouw van haar eerste stroomopslag in Europa. Het batterijsysteem komt te staan op een industrieterrein in Vlissingen-Oost. Volgens vice president Steve Corwell van AES Europe is het systeem een betere backup dan een gascentrale.
 
AES introduceerde vanaf 2008 een systeem voor opslag van elektriciteit gebaseerd op batterijen. Dit heeft geresulteerd in het opslagsysteem Advancion. Het systeem bespaart kosten en zorgt voor een betere balans op het elektriciteitsnet, meldt AES. Dat AES voor de bouw van het eerste exemplaar in Europa heeft gekozen voor Nederland ligt voor de hand: het bedrijf houdt kantoor in Amsterdam en werkt al met energiebedrijven Delta en Essent samen bij het beheer van warmtekrachtcentrale ELSTA bij Terneuzen. AES gaat de batterijopslag van gebruiken om snel inzetbaar regelvermogen te leveren via het lokale net van Delta Netwerkbedrijf aan landelijk netbeheerder TenneT.
 
Flexibel inzetbaar
De batterijopslag  in Vlissingen-Oost gelegen in het Sloe krijgt een capaciteit van 10 megawatt (MW). Het kan een vermogen van 10 MW aan elektriciteit opnemen, maar het kan ook weer 10 MW elektriciteit afgeven aan het net. ‘Deze opslag zal 20 MW aan flexibel inzetbare capaciteit toevoegen aan het elektriciteitsnet. Het systeem wordt naar verwachting eind 2015 in gebruik genomen,’ meldt AES in een persbericht. Het bedrijf zal ook een batterijopslag plaatsen bij haar centrale in het Noord-Ierse Kilroot. Deze opslag krijgt ook in eerste instantie een capaciteit van 10 MW, maar zal worden uitgebreid tot een opslagsysteem van 100 MW.

Vierde generatie
‘Dit is de vierde generatie van AES Advancion  die we voor elektriciteitsnetten hebben ontwikkeld,’ zegt vice president Steve Corwell van AES Europe in gesprek met Ensoc. Corwell werkt al 16 jaar voor AES en is verantwoordelijk voor de activiteiten rondom energieopslag. Hij verwacht dat het enkele maanden kost om het gebouw voor de batterijopslag in Vlissingen te bouwen, zodat er na de zomer begonnen kan worden met de installaties. De batterijopslag zal voor het einde van dit jaar opgeleverd worden.
 
Batterijtechnologie
Het Advancion-systeem bevat batterijtechnologie van de beste leveranciers, meldt AES. Hiervoor gebruiken ze lithium-ion-batterijen, die vooral worden toegepast in mobiele telefoons. De software van AES houdt de prestaties van het systeem voortdurend in de gaten, net als vraag en aanbod op het net. Hierdoor kan AES onmiddellijk reageren om te voorzien in de behoeftes op het elektriciteitsnet.

aes5.jpg

Vice president Steve Corwell van AES Europe toont de batterij dat zal worden toegepast in het Advancion-systeem in Vlissingen (foto AES Energy Storage).

Kostenbesparing
Volgens Corwell vormt de Advancion-batterijtechnologie een uniek systeem omdat het zeer snel kan reageren op onbalans in het elektriciteitsnet. ‘De batterijopslag kan in minder dan een seconde reageren. Door gebruik van het Advancion-systeem in het hoogspanningsnet van de Amerikaanse netbeheerder PJM in Pennsylvania bleek de netbeheerder in het eerste jaar al 20 miljoen dollar te besparen. Deze besparing ontstaat omdat er minder traditionele centrales nodig zijn om bij te springen bij bijvoorbeeld piekverbruik, zegt Corwell. ‘Opslag van stroom in batterijen is beter dan een gascentrale, omdat geen gas meer nodig is. Ook gebruikt de batterijopslag geen water. Het is een groene oplossing voor het netbeheer’. Dit alles vertaalt zich in lagere kosten voor de eindgebruiker.
 
Innovatie
Corwell zegt ‘verrast’ te zijn door het niveau van innovatie bij bestaande faciliteiten in Nederland. Dat merkte hij twee jaar geleden toen hij vanuit Londen naar Amsterdam kwam. Dit was ook een reden om voor Nederland te kiezen bij de bouw van de eerste batterijopslag in Europa. Ook vindt hij de samenwerking met TenneT prettig, dat goed meedenkt en een vooruitziende blik heeft. ‘De ervaringen in de VS laten zien dat het Advancion-systeem ook kostenbesparend werkt. Daarnaast kan het de balans op het elektriciteitsnet versterken en kan het de inpassing van duurzame energie vergemakkelijken. De batterijopslag kan zo bijdragen aan de stabiliteit van het net,’ aldus Corwell.

Te duur?
Is de batterijopslag niet te duur? Corwell ontkent stellig. ‘Nee. Het systeem is qua economie vergelijkbaar met het inzetten van centrales om pieken in het stroomverbruik op te vangen,’ zegt Corwell. De batterijopslag is flexibeler dan een gascentrale, en bijkomend voordeel is dat het systeem eenvoudig is op te schalen, zoals in Ierland gebeurt. Corwell wijst erop dat AES in de VS een opdracht voor het leveren van 100 MW piekvermogen heeft binnengehaald. Van de honderd  biedingen, waaronder alle soorten van piekvermogen werd het AES opslagsysteem met Advancion-technologie gekozen. Een contract voor een periode van 20 jaar. Kennelijk heeft de energiemarkt een groot vertrouwen in  batterijopslag van AES, aldus Corwell.

Rendabel
Volgens onderzoek aan de TU Delft is alleen stoom uit stroom rendabel als optie voor opslag. Hoe kijkt AES hier tegenaan? Corwell: 'In Europa gaat men vaak uit van de Europese energiemarkt, waar slechts kleinere onderzoeksprogramma’s lopen naar stroomopslag. In de VS zijn we al veel verder. Uit de pilots in de VS blijkt dat stroomopslag met batterijen al commercieel rendabel is, op basis van bewezen technologie. Daarnaast denk ik dat niet elk bedrijf beschikt over een systeem als Advancion, waarbij betrouwbare leveranciers tegen lage kosten stroom leveren om de batterijen op te laden. Uiteindelijk komt dit alle gebruikers van het elektriciteitsnet ten goede.’
 
Wat is AES?
Het Amerikaanse energiebedrijf AES is in 1981 opgericht als het adviesbureau Applied Energy Services, maar de oprichters Roger Sant en Dennis Bakke breidden de firma al snel uit tot een internationale producent van stroom met de bouw van elektriciteitscentrales in 29 landen. Na het faillissement van de Amerikaanse energiegigant Enron in 2001 kampte AES met een schuld, maar daar is het bedrijf goed uitgekomen. In 2010 nam het bedrijf de Britse windparkontwikkelaar Your Energy Limited (YEL) over en een meerderheidsaandeel van 51 procent in de windportfolio van de Poolse windparkontwikkelaar 3E. Hierdoor beschikt AES over meer dan 700 MW aan Europese windstroom in de pijpleiding (bron: Wikipedia).

Tekst: Norbert Cuiper

Foto: AES beheert een opslagsysteem van 40 MW in Dayton, Ohio, met 800.000 batterijen (foto National Geographic)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (7)

Reageren
 • Derk Reeshofwarmte
  06.08.2015 - 11:35 uur | Derk Reeshofwarmte

  Alsof er in Nederland nog grote gascentrales draaien....
  Wij zijn kolenland volledig back tot the 60's en 70's ! En de kolen komen ook nog met Dieselschepen binnen. Als we vandaag alle kolencentrales sluiten en de capaciteit vervangen door gascentrales hebben we de CO2 uitstoot al ver naar beneden gebracht en kunnen we rustig verder verduurzamen met zon / wind en interconnectiviteit.... Moeten we wel tegenhouden dat er overal warmtenetten worden aangesloten op kolencentrales want dan moeten ze nog 50 jaar doordraaien... #prutsbeleid

 • Herman Bouman
  29.07.2015 - 12:37 uur | Herman Bouman

  Het artikel rammelt wel aan alle kanten en is onvolledig.
  Allereerst wordt er gesproken over 10MW. Dat is sowieso geen opslagcapaciteit maar vermogen. Wat zo'n accupakket dus maximaal aan stroom x spanning kan leveren, zonder de ‘hoelang dan’ factor in dit verband nutteloos. Ik neem aan dat hier 10MW/uur bedoeld wordt.
  Ook is het erg knap dat er net zoveel uitkomt als er ingestopt wordt. Met de huidige stand van zaken mag je in je handen klappen als je ergens tussen de 95% tot 97% rendement haalt. Vergeet niet dat het elektriciteitsnet wisselspanning levert en accu's werken uitsluitend op gelijkspanning. Die wisselspanning wordt dus eerst gelijkgericht (de 1ste verliezen) en gedoseerd naar de accu gestuurd (accu wordt warm, nog meer verliezen). Bij het ontladen (terugvoeden) zal je wat meer technieken toe moeten passen. Het komt er bij altijd op neer dat er geschakeld wordt om een sinus (wisselspanning) te maken die dezelfde vorm heeft als het lichtnet (dat levert ook verliezen op).
  Ook levert dit soort energie andere problemen op; netvervuiling, vaak geen blindstroom kunnen leveren (is nodig om motor te kunnen laten draaien) etc.
  Ook ben ik benieuwd naar de accu zelf. Waar is deze van gemaakt? Ik vermoed gewoon een samenstel met lithium.
  Vergeet niet dat Lithium ook een delfstof is, die niet oneindig is en de winning hiervan niet altijd onomstreden. Daarnaast is Lithium niet geheel ongevaarlijk.
  Tot slot klinkt 10MW/h wel veel maar het is eigenlijk helemaal niet veel. Een beetje windmolen doet max 3MW. Een rijtje van 4 kan dus die accu's in een dik uur vullen. Leuk idee om pieken en dalen op te vangen maar dan heb je ongeveer 10MW/h PER WINDMOLEN nodig. Dan staat er naast elke windmolen een stapel 40 voet containers.
  M.a.w. leuk onderzoeksproject waar de gemiddelde politicus een harde plasser van krijgt maar echt niet in de buurt van een werkbare oplossing.

 • baps pulle
  22.07.2015 - 10:53 uur | baps pulle

  Prima ontwikkeling. Waarom staat er niet bij hoe lang dat ding 10 MW kan leveren.
  Als ik een auto-accu wil kopen vraagt men eerst hoeveel Ah (Ampere-uur) ik nodig heb.

 • P. Lomito
  21.07.2015 - 12:34 uur | P. Lomito

  Het gas raakt niet op maar wordt alleen duurder om te winnen. Zo worden onrendabele stroomopwekkers als windmolens en zonnepanelen vanzelf interessant, gewoon een kwestie van tijd. Maar dat gaat nog enkele decennia duren. Daarom is het ook onzin om hieraan nu geld te verspillen, dat geld kan veel beter ingezet worden om woningen/gebouwen en productieprocessen energiezuinig te maken. Het gasverbruik kan bijvoorbeeld met zo'n 50-70% dalen door energiebesparing waarbij met dezelfde investering zo'n 5x meer CO2-reductie behaald wordt die bovendien werkelijk duurzaam is (langdurig houdbaar). Alle windmolens, zonnepanelen, omvormers en batterijen waarin nu miljarden verspild worden zijn over 10-20 jaar allemaal aan vervanging toe en zijn dan ook per definitie niet duurzaam.

  We moeten blij zijn dat we over gas beschikken maar we moeten er ook zuinig op zijn, dus stoppen met export van Gronings aardgas en volop inzetten op energiebesparing zodat we nog enkele decennia langer over goedkoop aardgas kunnen beschikken.

 • oscar mercan
  21.07.2015 - 11:20 uur | oscar mercan

  Het gas gaat op en is niet duurzaam. We kennen ook de nadelen uit Groningen. Wie zijn ogen voor de bronnen wind zo'n en water sluit Is kortzichtig. Aes bewandeld het juiste pad zoals meer Amerikaanse bedrijven dit veel eerder.doorhebben dan bijvoorbeeld onze shell collaborateurs via versnipperde door olie-industrie gesubsidieerde onderzoekjes.

 • Martien visser
  17.07.2015 - 09:39 uur | Martien visser

  In aanvuliing op de vorige reactie: Wat ook niet vergeten moet worden is dat zo'n batterijpakket, als het werkelijk 10 MW levert, in een uurtje leeg is. Een gascentrale kan evenwel blijven produceren tijdens een wekenlange periode met weinig wind of zon.

 • P. Lomito
  16.07.2015 - 17:19 uur | P. Lomito

  Een opslagcapaciteit van 10 MW stelt helemaal niets voor, een beetje gascentrale heeft een vermogen dat een factor 50-120 groter is. Waarom is zo'n onbeduidende super batterij dan zogenaamd beter dan een gascentrale? De grote witte olifant hier is uiteraard de riante subsidiepot SDE+ die elk jaar 3,5 miljard euro uitspuugt voor wie z'n duurzame hand ophoudt. Wat er ook niet bij vertelt wordt is dat huishoudens een flink hogere energierekening krijgen als gevolg van die kwistig uitgedeelde subsidie, voor veel gezinnen zal de vakantietoeslag net genoeg zijn om de extra energiekosten op te brengen.

  Bovendien is er geen noodzaak om stroom op te slaan, de gascentrales zijn als geen ander in staat om het netwerk in balans te houden.