​‘Auditplicht geldt niet voor corporaties’

10.08.2016 | Branchenieuws | 1116 keer bekeken
​‘Auditplicht geldt niet voor corporaties’

Moeten woningcorporaties net als andere grotere ondernemingen een energieaudit uitvoeren? Hierover is onlangs verwarring ontstaan, omdat RVO en ILT op dit punt niet op één lijn zitten.

De Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) moet zorgen voor een energiebesparing van 20 procent in 2020. Deze Europese richtlijn bevat verplichtingen voor landen en voor bedrijven, waaronder de verplichting voor grotere ondernemingen om een energie-audit uit te voeren. Met een energieaudit brengen bedrijven hun energiegebruik en optie voor energiebesparing in kaart. De verplichting geldt voor ondernemingen waar meer dan 250 personen werkzaam zijn, of met een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen.

Verwarring
Er is onlangs verwarring ontstaan over de vraag of corporaties aan deze auditplicht moeten voldoen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in juli een brief gestuurd naar woningcorporaties om ze te attenderen op deze auditeis. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geldt deze verplichting niet voor corporaties. Op aandringen van Aedes heeft ILT al eerder laten weten dat corporaties geen energie-audit hoeven uit te voeren. ‘Woningcorporaties zijn geen inrichting in de zin van de Wet Milieubeheer. Daarom zijn zij niet auditplichtig,’ aldus ILT.

Wel of niet?
RVO stelt in de brief dat corporaties wel aan deze plicht moeten voldoen. Aedes heeft RVO hierover bevraagd. RVO zegt dat de brief slechts ter informatie is. Het is namelijk niet RVO, maar de gemeente die van bedrijven kan eisen dat zij een energie-audit moeten uitvoeren. Aedes adviseert corporaties, die door de gemeente worden benaderd om een energie-audit uit te voeren, de gemeente te wijzen op het ILT-standpunt. Natuurlijk kan de corporatie welwillend zijn ten opzichte van de gemeente en een audit uitvoeren. Daarbij gaat het overigens alleen om de eigen kantoren van de corporatie.

RVO en ILT lijken niet op eenzelfde lijn te zitten als het gaat over de verplichting van de corporaties. Aedes gaat daarom ook met de Vereniging van Gemeenten (VNG) in gesprek om tot een gezamenlijk en helder standpunt te komen.

Er bestaan meer onduidelijkheden over de energie-audits. Dat blijkt uit vragen die naar voren kwamen op het Nationaal Energie Congres medio juni en een congres over de EED op 29 februari. RVO heeft een lijst met veelgestelde vragen met antwoorden gepubliceerd, maar niet alle vragen worden daarmee afdoende beantwoord. Daarom organiseert F&B in samenwerking met FedEC en PHOE een tweedaagse opleiding over energie-audits. Meer informatie over de opleiding staat hier.

Foto: Veel bedrijven moeten dit jaar een energieaudit uitvoeren (foto epcwaarde.be)

Redactie Ensoc, 10-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • 10.08.2016 - 13:41 uur | Dick van Elk

    Een coöperatie heeft de beste auditvorm die er is: de algemene ledenvergadering. Niet een gespecialiseerde accountant, niet een waakhond (semi)overheidsinstantie, maar alle leden zèlf hebben samen direct de bevoegdheid om beleid vast te stellen en de uitvoering inhoudelijk en financieel te controleren. Hoe helder en compleet wil je de invloed van de leden hebben? Bovendien is de kringloop zo klein mogelijk: productie en consumptie is één coöperatieve hand. Geen belangentegenstelling tussen productie en consumptie. De toekomstige kringloop economie werkt dus ook prima in een coöperatieve sfeer...

    Alleen de overheid, tja, die houdt van check, check en dubbel check. Zou ze zichzelf niet vertrouwen...t?