Amsterdam verliest rechtszaak met datacenter over energiebesparing

04.04.2016 | Branchenieuws | 1829 keer bekeken
Amsterdam verliest rechtszaak met datacenter over energiebesparing

De gemeente Amsterdam heeft geen gelijk gekregen in een rechtszaak die was aangespannen door een groot datacenter. De rechtszaak ging over een energiebesparingsmaatregel die aan het bedrijf was opgelegd.

Het gaat om het datacenter van Colt Technology Services in Duivendrecht, zo blijkt uit de rechterlijke uitspraak. Voor het datacenter is begin 2014 bepaald dat, om energie te besparen, deels gebruik moest worden gemaakt van koeling van de ICT-apparaten met koude buitenlucht in plaats van mechanische koeling. Het bedrijf vond echter dat deze regel niet opgelegd had mogen worden. De rechtbank in Amsterdam heeft het bedrijf op 29 maart 2016 in het gelijk gesteld. Een soortgelijke zaak door een ander bedrijf loopt nog.

'Ruggensteun nodig'
Net als bij een eerdere rechtszaak tegen een landelijke supermarktketen eind 2015 blijkt hieruit dat lokale overheden niet de juiste wettelijke middelen hebben om voortvarend energiebesparing bij bedrijven te bevorderen, meldt wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho: ‘Het blijkt wederom dat de gemeente niet de juiste handvatten heeft om daadkrachtig op te treden tegen energieverspilling. Ik heb dit al eerder aangekaart bij het Rijk. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu is nu aan zet om de regels aan te passen, want Amsterdam werkt er enorm hard aan bij te dragen aan een duurzame toekomst en daarvoor hebben we juridische ruggensteun van het Rijk nodig.’

Te weinig voortgang
Volgens gemeente Amsterdam wordt er te weinig voortgang geboekt met energiebesparing en is het onzeker of de Nederlandse doelstelling voor 2023 zelfs maar voor de helft wordt gehaald. ‘Amsterdam heeft als doel 20 procent minder energieverbruik per inwoner in 2020. Gemeenten zijn het bevoegd gezag om bedrijven te verplichten energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terug verdienen, zoals ook in deze casus het geval is, maar het blijkt dat ze daarvoor onvoldoende juridisch instrumentarium van het Rijk hebben gekregen.’

Energieverspilling tegengaan
Amsterdam is volgens de gemeente een van de grootste hubs van datacenters in Europa, en de datacenterbranche is daarmee een van de grootste energieverbruikers van de regio. Daarom wordt er door de gemeente flink ingezet op het tegengaan van energieverspilling bij deze bedrijven. Voor het datacenter van Colt Technology Services waar nu uitspraak voor is gedaan, is de jaarlijkse besparing vergelijkbaar het elektriciteitsverbruik van 500 woningen.

Datacenters energie-intensief
Datacenters gebruiken veel energie. Veertig Amsterdamse datacenters kunnen 69 miljoen kWh besparen, blijkt uit een rapport uit 2012. Dat is omgerekend 15 procent van hun energiegebruik. Datacenters hebben zelf ook baat bij energiebesparing. Ze behalen winst door het gebruik van efficiëntere koelinstallaties. Zo kunnen ze worden gekoeld met buitenlucht. Naast efficiënte koelinstallaties zorgen ook energiezuinige servers voor minder elektriciteitsgebruik. Vanaf 2016 neemt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied energiezuinige servers als maatregel mee bij het bespreken van de energiebesparingsplannen.

Afspraken energiebesparing
In Amsterdam doen 15 ICT-organisaties mee aan het landelijk convenant Meerjarenafspraken. Op basis van dit convenant nemen bedrijven besparende maatregelen en stellen iedere vier jaar een energiebesparingsplan op. Bij onvoldoende ambitie in de plannen kan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied namens de gemeente Amsterdam aanvullende eisen stellen op basis van de Wet Milieubeheer. Bedrijven die niet deelnemen aan het convenant moeten ook een besparingsplan opstellen. Op basis van de vastgestelde plannen is het totaal aan besparingen berekend.

Discussie loopt hoog op
De discussie over lokale regelgeving voor datacenters is hoog opgelopen, zo meldde manager duurzaamheid en milieu Jeroen van der Tang van branchevereniging ICT Nederland onlangs in een interview met Binnenlands Bestuur. ICT Nederland is een tegenstander van extra regels die door lokale overheden worden opgelegd, omdat deze niet altijd mogelijk of rendabel blijken te zijn. ICT Nederland is tevreden over de rechterlijke uitspraak, meldt Van der Tang. Volgens hem zijn lokale maatwerkvoorschriften niet het middel zijn om energiebesparing af te dwingen. ‘Er zijn al duidelijke afspraken over vanuit het energieakkoord en binnen het MJA3-convenant met de ICT-sector.’

De gemeente beraadt zich nog op vervolgstappen naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak.

Foto: Colt Technology Services (YouTube)

Redactie Ensoc, 4-apr-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • G Saes
  05.04.2016 - 11:00 uur | G Saes

  Zolang grootverbruikers beloond worden, lees weinig energiebelasting, laag tarief(gas/elektriciteit) zal men weinig animno hebben om überhaupt maatregelen te nemen.

 • J van den Burg
  05.04.2016 - 10:37 uur | J van den Burg

  Vreemde gang van zaken dat Amsterdam door het toepassen van dwangmiddelen energiebesparing op wil leggen, alsof je een overtreding begaat, "criminaliteit"...
  Als Amsterdam de bedrijven zou motiveren, zodat men uit vrije wil gaat zoeken en investeren in energiebesparing, bereik je op een positievere manier, gericht op de lange termijn, de gewenste resultaten.

 • P. Lomito
  05.04.2016 - 10:26 uur | P. Lomito

  Het probleem hier is (alweer) dat grootverbruikers van gas/stroom weinig tot geen energiebelasting betalen en daardoor niet gemotiveerd worden om energiebesparende maatregelen te nemen. Belasting op energie duurder maken en op arbeid lager dus...

 • K.R. Haaksema
  05.04.2016 - 09:41 uur | K.R. Haaksema

  Zuur en zoet door elkaar.
  Vrijheid boven al lijkt zoet, maar is zuur als je ziet welke kansen voor open doel worden genegeerd.
  Het verdiend zich snel terug dus waarom deze hakken in het zand?
  Het heeft m.i.z. niets met nuchtere efficiente bedrijfsvoering te maken.
  En technisch gezien worden er geen extra risico's genomen.
  Is er geen geld om te investeren? Dat is een deuk in het imago van de ICT, armlastige club?

 • Krijn Braber
  05.04.2016 - 09:20 uur | Krijn Braber

  Te triest voor woorden deze gerechtelijke uitspraak en ook die reactie daarop. Nou, nou, nou. Nee, je kán het NIET aan de bedrijven overlaten. Die bewijzen al meer dan 20 jaar dat ze gewoon hun reet afvegen met MJA's en op zijn best gebruiken ze het als een mooi toneelstukje om de overheid voor het lapje te houden en maatregelen zo lang mogelijk te traineren onder het motto van wij zijn zielig door de crisis, 'wij vertrekken' en werkgelegenheid..... En ja, je kan elke investering zó doorrekenen dat de terugverdientijd meer dan 5 jaar wordt. Het gaat erom dat we met zijn alleen eens iets POSITIEFS WILLEN in plaats van altijd maar OVERAL TEGEN iets te zijn..... Ja, dat vergt heel veel moed en doorzettingsvermogen in een land met heel veel lafaards en 'handelaren'..... (VOC-mentaliteit van 'de verkeerde kant'). Het wordt écht nooit meer wat met dit K-land. Ik ga emigreren en gauw ook, voordat het nog erger wordt en die Mozart-pruik aan de macht komt.

 • P. Lomito
  04.04.2016 - 16:51 uur | P. Lomito

  Terecht afgewezen. De stad heeft niets te zeggen over HOE bedrijven hun duurzaamheidsdoelen willen bereiken, dat kunnen zij zelf veel beter. Na de Urgenda-zaak is men blijkbaar wat overmoedig geworden. In die zaak is de rechter ten onrechte op de stoel van de overheid gaan zitten en daarom loopt er nog een hoger beroep voor die zaak. Gelukkig zijn nog niet alle rechters van de pot gerukt.