Alliander speelt in op groei

29.07.2014 | Branchenieuws | 566 keer bekeken
Alliander speelt in op groei

Netwerkbedrijf Alliander voorziet dat de markt door de energietransitie snel zal veranderen. Met de start van twee nieuwe bedrijfsactiviteiten wil het nieuwe marktmodellen in de energiesector faciliteren.

Afgelopen vrijdag presenteerde Alliander de resultaten van het afgelopen half jaar. Het netwerkbedrijf zag een stijging van 31% van het aantal klanten dat teruglevert aan het net. Van 48.000 in 2013 naar 63.000 medio 2014. Het overgrote deel van de groei is toe te schrijven aan de toename van particuliere zonne-installaties. Alliander bereid zich voor op de groei van decentrale opwekking door te investeren in het intelligente netwerk.

Daarnaast is het twee nieuwe initiatieven gestart. In 2014 is Alliander Energy Exchange Enablers B.V. (EXE) gestart. EXE heeft als doel verschillende partijen bij elkaar te brengen om nieuwe energieconcepten tot ontwikkeling te brengen. Decentrale opwek zal het energiemarktmodel doen veranderen. Er ontstaan nieuwe energieconcepten als collectieve opwek, opslagsystemen en dynamische prijzen. Maar, schrijft Alliander: “de complexiteit, regels en belangen zorgen ervoor dat nieuwe business concepten zeer lastig van de grond komen.” EXE wil de koppeling faciliteren tussen innovatieve ideeën en de huidige spelers in de energiemarkt. Het tweede initiatief is de oprichting van Locol. Uit het halfjaar verslag: “Op lokaal niveau ontstaan steeds meer plaatselijke initiatieven om de leefbaarheid te versterken, zoals bijvoorbeeld coöperaties of Verenigingen van Eigenaren die zelf energie gaan opwekken.

Om deze initiatieven daadwerkelijk te realiseren is meestal intensieve samenwerking nodig tussen meerdere partijen. Die partijen weten elkaar echter niet altijd te vinden, waardoor ideeën vastlopen en verloren gaan. Locol gaat kansrijke Smart City-ideeën vooruit helpen.”

 

Bron: Energie Business, 28-jul-14                  

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren