AkzoNobel kan doel voor energiebesparing halen

03.10.2016 | Branchenieuws | 1396 keer bekeken
AkzoNobel kan doel voor energiebesparing halen

AkzoNobel kan voor vrijwel al haar productielocaties zijn doelstelling van 8 procent energiebesparing halen tussen 2017 en 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Industrial Energy Experts, het bedrijf dat AkzoNobel helpt bij het opstellen van een plan voor energiebesparing.

AkzoNobel Nederland is met zijn elf productielocaties deelnemer aan het MEE-convenant, de meerjarenafspraken voor energiebesparing die gelden voor bedrijven die vallen onder het Europese emissiehandelssysteem ETS. Met het MEE-convenant draagt het ministerie van Economische Zaken  bij aan het behalen van de doelstelling van 20% CO2-reductie in 2020. Daarnaast dragen de bedrijven bij aan de energiebesparingsdoelen in het energieakkoord.

Niet vrijblijvend
Deelname aan het MEE-convenant is niet vrijblijvend. Eens in de vier jaar moeten de bedrijven een Energie Efficiency Plan (EEP) opstellen. In het EEP staat hoeveel en hoe het bedrijf energie gaat besparen. Voor 1 oktober 2016 moet het EEP voor de periode 2017-2020 ter goedkeuring worden aangeboden aan RVO en de Bevoegde Gezagen van de locaties. Dit zijn in de meeste gevallen de gemeenten of de provincies waar de bedrijven zich hebben gevestigd. In het geval van meerdere vestigingen betekent dit in principe ook meerdere bevoegde gezagen.

Inzicht in maatregelen
Industrial Energy Experts (IEE) begeleidt AkzoNobel bij het opstellen van dit EEP. Hierbij heeft IEE vooral een coachende, sturende en controlerende rol. Jos Lenselink, senior consultant bij IEE, noemt dit EEP belangrijk voor AkzoNobel omdat het bedrijf hiermee voldoet aan wettelijke verplichtingen, maar nog belangrijker vindt hij dat met de plannen inzichtelijk wordt welke maatregelen interessant zijn en uitgevoerd gaan worden. Dit gebeurt voor iedere locatie voor de periode 2017-2020, om het energiegebruik te verlagen, besparingen in de keten te realiseren en duurzame energie in te zetten.

Ketenworkshop
AkzoNobel hield zelf de regie bij het opstellen van de EEP’s, meldt Lenselink. Per business unit is een procesbegeleider aangesteld en per productielocatie een verantwoordelijke voor het EEP. Op alle locaties is een energieonderzoek uitgevoerd onder leiding van interne deskundigen van AkzoNobel. Het bedrijf heeft hiervoor een eigen methodiek ontwikkeld, waarbij iedere potentiële besparende maatregel wordt uitgewerkt. Voor iedere business unit is een ketenworkshop georganiseerd, waarbij alle facetten van de keten (grondstof, transport, eindproduct, etc.) waren vertegenwoordigd.

Windparken
Volgens Lenselink heeft AkzoNobel een slag gemaakt op gebied van ketenmaatregelen en duurzame energie. Onder meer maatregelen zoals het vervangen van grondstoffen, windenergie, PV-zonnecellen en de inzet van restwarmte komen voor in de plannen. Lenselink vindt vooral de inzet van windparken bijzonder. Hij vertelt dat AkzoNobel energie een plaats wil geven in zijn managementsysteem, zodat zowel intern als extern duidelijk is hoe het bedrijf de omgang met energie borgt in zijn organisatie.

Besparingsdoel haalbaar
Volgens Lenselink kan AkzoNobel de doelstelling voor energiebesparing de komende jaren goed halen, op basis van de plannen. Volgens hem is het duidelijk dat de doelstelling van 8 procent energiebesparing in vrijwel alle productielocaties haalbaar is. Hij noemt procesefficiency, waarbij energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd op locatie, nog steeds belangrijk, maar dat geldt volgens hem in opkomende mate ook voor de ketenmaatregelen en duurzame energie. Hiermee is door AkzoNobel een belangrijke basis gelegd voor de komende jaren, aldus Lenselink.

Meer weten over energiebesparing in de industrie?
Kom dan naar de vakbeurs Energie en bezoek het Industrietheater, met op dinsdag 4 oktober vanaf 14h30 het
‘Industriedebat: De industrie bespaart! Over energiebesparing nu en in de toekomst’, of op 5 oktober de Industrial Morning en het Utilities congres.

Foto: Een schilder voorziet een vliegtuig van een nieuwe laklaag (foto Akzo Nobel)

Redactie Ensoc, 29-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    03.10.2016 - 12:46 uur | P. Lomito

    Als de overheid bij mij aanbelt met de mededeling dat ik mijn woning verplicht moet isoleren en daarbij een grote zak geld aanbiedt dan kan ik mooie sier maken met de woningisolatie en besparen op mijn stookkosten terwijl een deel van de kosten door mijn buren betaald wordt, wie wil dat nu niet?