AkzoNobel bespaart fors energie in chloorfabriek

22.03.2017 | Branchenieuws | 473 keer bekeken
AkzoNobel bespaart fors energie in chloorfabriek

AkzoNobel gaat een nieuwe technologie toepassen in haar chloorfabriek bij Rotterdam. Het chemiebedrijf kan hiermee fors besparen op het elektriciteitsgebruik en de energiekosten.

AkzoNobel gaat ‘een serieus bedrag’ investeren in de zogeheten ‘zero gap technology’ voor haar chemiefabriek in de Botlek. Hiermee kan de fabriek 10 procent besparen op het energiegebruik voor de chemische processen in de fabriek. De innovatie in de Botlek levert jaarlijks een besparing op van 0,31 petajoule oftewel 310.000 gigajoule. Dit is volgens AkzoNobel een hoeveelheid die vergelijkbaar is met het electriciteitsverbruik van 26.000 huishoudens.

Een-op-een afspraak
Voor het project tekent AkzoNobel vandaag in Den Haag een een-op-een afspraak met minister Kamp van Economische Zaken. Dit komt bovenop de bestaande afspraken voor de industrie, zoals de meerjarenafspraken om de energie-efficiency in de chemiesector te verbeteren. Dat meldt Marcel Galjee, directeur energie bij AkzoNobel, in een gesprek met Ensoc. “We gaan hiermee een stap verder om de besparingsdoelstelling uit het energieakkoord te halen,” zegt Galjee.

Elektrolysefabriek
De fabriek van AkzoNobel bij Rotterdam is volgens Galjee de grootste chloorfabriek van Nederland. Naast chloor produceert de fabriek ook natronloog en waterstof, door zout en water te splitsen. Dit proces, elektrolyse genoemd, gebeurt in de fabriek met behulp van membranen. Door de ‘zero gap technologie’ toe te passen verkleint de afstand tussen de membranen tot nul, waardoor het energieverlies wordt beperkt. Dat zorgt voor de energiebesparing, aldus Galjee.

Terugverdienen
Volgens Galjee is AkzoNobel de enige investeerder en maakt het project geen gebruik van subsidie. Wel ontvangt het chemiebedrijf van de overheid als tegenprestatie een fiscaal voordeel via de Energie Investeringsaftrek. “Dit helpt AkzoNobel om het project te realiseren,” zegt Galjee. Gevraagd naar de terugverdientijd zegt hij: “Daar doen we geen uitspraak over.” AkzoNobel kan de investering terugverdienen via de energiebesparing, zo meldde manager externe energiezaken Remko Ybema van AkzoNobel onlangs in een interview met Ensoc.

Flexibeler speler
De innovatie wordt al toegepast in de fabriek van AkzoNobel in Delfzijl. Volgens Galjee zijn de ervaringen positief. “We weten hoe we dit veilig en betrouwbaar kunnen toepassen. In Rotterdam zullen we de technologie stapsgewijs inbouwen.” Volgens Galjee maakt de technologie AkzoNobel ook een flexibeler speler op de energiemarkt. “We kunnen hiermee makkelijker inspelen op veranderingen op de elektriciteitsmarkt, die zich op kwartierniveau afspelen.” AkzoNobel kan hierdoor de dagelijkse inkoop van stroom optimaliseren en haar energiekosten beperken.

Koploper energieakkoord
Eerder al tekende AkzoNobel twee een-op-een afspraken voor energiebesparingen in Hengelo en Chemie Park Delfzijl. Deze afspraken gaan over de benutting van restwarmte. De investering in de chloorfabriek in Rotterdam is de derde 1-op-1 afspraak waarin AkzoNobel een energiebesparing vastlegt. De drie afspraken bij elkaar zijn goed voor een energiebesparing van 0,71 petajoule in 2023. Het bedrijf is daarmee koploper binnen het energieakkoord, aldus AkzoNobel.

Lagere energiekosten
Minister Kamp, Economische Zaken: “Om te komen tot een CO2-arme economie in 2050 zijn initiatieven die leiden tot energiebesparing van groot belang. Het is goed te zien hoe AkzoNobel werkt aan innovatieve oplossingen om efficiënter om te gaan met energie. Een initiatief zoals zero gap technology draagt niet alleen bij aan de besparingsdoelen, maar verbetert de concurrentiepositie van de bedrijven door lagere energiekosten en zorgt zo voor een sterkere industrie in Nederland.”

Eerste stappen gezet
“De eerste stappen zijn gezet,” zegt Knut Schwalenberg, directievoorzitter AkzoNobel Nederland en managing director Industrial Chemicals. “Nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden zijn nodig om een volgende, grote stap te maken in de verduurzaming van de chemische industrie en economie in Nederland. We moeten deze kansen grijpen en voortdurend zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking. De ambities van AkzoNobel gaan verder dan het energieakkoord. Nu al is 40 procent van ons wereldwijde energiegebruik duurzaam. In 2020 zal dit 45 procent zijn.”

Foto: AkzoNobel kijkt voortdurend hoe het bedrijf meer kan doen met minder grondstoffen en energie (foto Watertalent.nl)

Redactie Ensoc, 22-mrt-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren