ACM: stroom goedkoper door extra import

06.06.2016 | Branchenieuws | 947 keer bekeken
ACM: stroom goedkoper door extra import

Nederland kan vanaf 4 juni maximaal 20 procent meer elektriciteit uit Duitsland importeren. Hierdoor zullen de stroomprijzen dalen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Toezichthouder ACM had netbeheerder TenneT gevraagd te onderzoeken in hoeverre het mogelijk was om de importcapaciteit te vergroten. Deze capaciteit is begrensd, omdat anders de stabiliteit van het Europese elektriciteitsnet in gevaar komt. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland overdag 5000 MW kan transporteren uit Duitsland in plaats van de huidige 4250 MW. Het extra transport van 750 MW elektriciteit komt overeen met het verbruik van een middelgrote stad. Door de vergrote limiet kunnen de verbindingen met het buitenland maximaal worden gebruikt zonder dat dit technische problemen oplevert. TenneT gaat dit vanaf 4 juni dan ook doen.

Marktkoppeling
Deze stap is mogelijk door het aanpassen van Nederlandse procedures aan de internationale marktkoppeling. De elektriciteitsmarkten van Nederland en omliggende landen zijn sinds enkele jaren met elkaar gekoppeld. Daardoor worden dagprijzen voor elektriciteit bepaald op basis van vraag en aanbod. Een overschot of tekort bepaalt mede de prijs. Als er sprake is van twee landen met verschillende vraag- en aanbodcurves, dan is te zien dat het ene land (bijvoorbeeld Duitsland) goedkoper produceert, waar de afnemers in het andere land (bijvoorbeeld Nederland) van kunnen profiteren. Marktkoppeling zorgt ervoor dat dit profijt wordt behaald als er genoeg capaciteit is.

Duitse stroom
Duitsland wekt steeds meer elektriciteit op uit duurzame bronnen. Windenergie en zonnepanelen leveren, op dagen dat de zon schijnt en het hard waait, soms zoveel stroom op dat de Duitse stroom tegen negatieve prijzen over de grenzen wordt aangeboden. Zonder grootschalige opslag van elektriciteit is dat de enige manier om te voorkomen dat er problemen ontstaan op het Duitse net. De wijze van grensoverschrijdend transport stond echter niet toe dat de capaciteit maximaal kon worden benut. Met de introductie van een ‘flow-based’ marktkoppeling, is dat nu wel het geval. Daardoor kan er vaker gebruik kan worden gemaakt van de goedkope Duitse stroom.

Gas kan ook goedkoper
Niet alleen de prijzen voor elektriciteit, ook de tarieven voor het gastransport kunnen omlaag. De ACM bepaalt dat Gasunie Transport Services (GTS), verantwoordelijk voor Nederlandse gasnet, meer kosten rekent dan nodig is bij het door de leidingen pompen van gas. Daar moet het dochterbedrijf van Gasunie de komende vijf jaar stapsgewijs iets aan gaan doen, aldus ACM. De toezichthouder heeft de bedrijfsvoering van GTS vergeleken met die van vergelijkbare gastransporteurs in Europa. Het blijkt dat de Nederlandse onderneming beduidend minder efficiënt werkt.

Gasunie maakt bezwaar
GTS wordt in de gaten gehouden omdat het bedrijf een monopoliepositie bekleedt. Toezichthouder ACM vindt het belangrijk dat er geen te hoge tarieven gerekend worden, zodat afnemers van gas niet meer betalen dan nodig is. Of de energierekening van consumenten hierdoor straks lager gaat uitvallen, is nog niet duidelijk. Partijen kunnen nog op het besluit reageren. En hoe hoog de tarieven van GTS precies zullen zijn, wordt pas later bekend. Gasunie laat weten bezwaar te maken tegen de beslissing. Volgens een woordvoerder heeft ACM in het vergelijkende onderzoek te weinig rekening gehouden met de verschillen tussen GTS en de buitenlandse netbeheerders.

Foto: Meer import van elektriciteit drukt de stroomprijzen in Nederland (bron TenneT)

Redactie Ensoc, 6-jun-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • P. Lomito
  14.06.2016 - 17:45 uur | P. Lomito

  Ik lees in het artikel: "Het extra transport van 750 MW elektriciteit komt overeen met het verbruik van een middelgrote stad." Verbruik is altijd een hoeveelheid energie en nooit capaciteit/vermogen.

 • J van Casteren
  14.06.2016 - 13:09 uur | J van Casteren

  Het artikel gebruikt de juiste eenheid : MW (MegaWatt = transportcapaciteit). Het lijkt er eerder op dat P. Lomito zelf een beetje in de war is.
  Een verhoging naar 5 GW zal overigens niet altijd zonder problemen gaan. TenneT moet de veiligheid van het net natuurlijk wel goed blijven bewaken.

 • P. Lomito
  06.06.2016 - 13:23 uur | P. Lomito

  Blijkbaar kent de redactie het verschil niet tussen vermogen/capaciteit en hoeveelheid energie/verbruik, het artikel wordt daardoor nogal onleesbaar.