​Aanleg hoogspanningsverbinding Doetinchem-Wesel kan van start

25.02.2016 | Branchenieuws | 1047 keer bekeken
​Aanleg hoogspanningsverbinding Doetinchem-Wesel kan van start

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT kan beginnen met de aanleg van het Nederlandse deel van de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en het Duitse Wesel. De Raad van State heeft alle beroepen die tegen het plan en de vergunningen waren ingediend verworpen. 

Het oordeel van de Raad van State is onherroepelijk. De nieuwe hoogspanningsverbinding dient ter vervanging van een bestaande verbinding, die deels min of meer parallel ligt aan het tracé voor de nieuwe verbinding . De bestaande verbinding zal na ingebruikneming van de nieuwe worden ontmanteld, zo meldt de Raad van State. De nieuwe verbinding heeft een grotere capaciteit (1500 MW) dan de oude verbinding.

Lagere stroomprijzen
De nieuwe 380 kV-verbinding gaat voorzien in meer elektriciteitsuitwisseling tussen Nederland en Duitsland en is belangrijk voor de internationale elektriciteitsvoorziening. Zo wordt de Nederlandse importcapaciteit van elektriciteit groter en kan meer goedkope stroom vanuit Duitsland het Nederlandse net op komen. Dit zorgt voor lagere stroomprijzen op de Nederlandse markt voor consumenten en bedrijven.

Leveringszekerheid
Ook is de nieuwe verbinding nodig om de levering van elektriciteit veilig te stellen. Als in Nederland bijvoorbeeld een grote energiecentrale uitvalt, moeten andere centrales dat direct opvangen. Vaak gebeurt dat door een centrale in Nederland en het buitenland. Om deze stroom over de grens te transporteren is het belangrijk dat er voldoende hoogspanningsverbindingen tussen landen bestaan, meldt TenneT. Ook zijn de zogeheten interconnectoren nodig om het groeiende en fluctuerende aanbod van wind- en zonne-energie op te vangen.

Inpassingsplan
Het inpassingsplan voorziet in de aanleg van een nieuwe, ongeveer 22 kilometer lange 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en de grens met Duitsland bij Voorst, gemeente Oude IJsselstreek. Een deel van de verbinding zal tevens op een spanning van 150 kV worden bedreven. Verder voorziet het plan in twee ondergrondse 150 kV-aftakkingen met een lengte van ruim 1 kilometer en ruim 300 meter, aldus de Raad van State.

Wintrack-mast
TenneT bouwt het 22 kilometer lange Nederlands deel van de interconnector, waarbij TenneT gebruik maakt van de zelf ontwikkelde Wintrackmast. Deze mast heeft een veel kleiner elektromagnetisch veld dan conventionele Donau-masten en is door het ranke ontwerp beter in te passen in de woon- en leefomgeving.  Deze mast bestaat uit twee pilaarvormige palen. De masten staan gemiddeld zo’n 350 tot 400 meter uit elkaar en zijn 58 tot 72 hoog.

Duitsland
In Duitsland is netbeheerder Amprion verantwoordelijk voor de bouw. In Duitsland start de bouw naar verwachting eind maart, in Nederland gaat TenneT in april aan de slag. Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is met drie verbindingen met Duitsland, twee met België, een met Noorwegen en Engeland een belangrijke schakel in het Noord-Europese elektriciteitsnetwerk. Doetinchem-Wesel wordt de vierde verbinding (interconnector) tussen het Nederlandse en Duitse hoogspanningsnet.

Interconnectoren
TenneT gaat de komende jaren verder met uitbreiding van de capaciteit van verbindingen met het buitenland. Naast Doetinchem-Wesel staat er nog een internationale verbinding tussen Nederland en Denemarken op het programma: de COBRA-kabel.  Dit is een nieuwe gelijkstroomkabel van ruim 300 kilometer en een capaciteit van 700 megawatt. De kabel loopt van het Groningse Eemshaven over de zeebodem naar Denemarken (Endrup) en verbindt het Nederlandse hoogspanningsnet direct met het Deense net.  

Foto: Wintrackmasten van TenneT bij Bleiswijk (Zuid-Holland)

Redactie Ensoc, 25-feb-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    25.02.2016 - 12:33 uur | P. Lomito

    +++ Zo wordt de Nederlandse importcapaciteit van elektriciteit groter en kan meer goedkope stroom vanuit Duitsland het Nederlandse net op komen.+++

    Die Duitse stroom is zo goedkoop omdat zij regelmatig te veel stroom van zon en wind hebben en van gekkigheid niet weten hoe ze er van af moeten komen. In NL wordt echter het aandeel hernieuwbare stroom flink opgevoerd in navolging van de Duitse Energiewende zodat wij binnen enkele jaren precies dezelfde problemen als de Duitsers hebben: hoge stroomtarieven voor consumenten (onbetaalbare energierekening, energiearmoede) en waardeloze stroom waar we nergens mee naar toe kunnen.

    Die hoogspanningsverbinding met Duitsland is dan ook weer pure verspilling.