Aandeel duurzame energie groeit amper

30.05.2017 | Branchenieuws | 400 keer bekeken
Aandeel duurzame energie groeit amper

Nederland schiet niet erg op met de verduurzaming van haar energiegebruik. In 2016 lag het aandeel hernieuwbare energie op 5,9 procent, terwijl dit in 2020 14 procent moet bedragen.

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 uitgekomen op 5,9 procent. Dit aandeel is vrijwel even groot als het jaar daarvoor. In 2015 kwam 5,8 procent van het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen. Het energieverbruik uit wind en zon steeg, maar het verbruik uit biomassa nam licht af waardoor de totale toename van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen beperkt bleef. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een persbericht.

Biomassa, wind en zon
Biomassa is met bijna 63 procent van het totaal verreweg de grootste bron van hernieuwbare energie. Het energieverbruik uit deze bron is met 2 procent afgenomen, terwijl het energieverbruik uit zon en wind gemiddeld met ruim 20 procent is gestegen naar 37 PJ.  Vooral door het plaatsen van 600 megawatt (MW) aan windmolens op zee kon het verbruik flink toenemen. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen steeg met een recordhoeveelheid van 500 naar 2000 MW.

Energiegebruik stijgt
Nederland gebruikte vorig jaar 125 petajoule (PJ) hernieuwbare energie. Dit is weliswaar 5 procent meer dan in 2015, maar het totale finale energiegebruik steeg met bijna 4 procent. Daardoor heeft de toename van het gebruik van hernieuwbare energie nauwelijks geleid tot een hoger aandeel in het totale energiegebruik. Volgens het energieakkoord moet het aandeel hernieuwbare energie in 2020 14 procent bedragen, en 16 procent in 2023. Die cijfers lijken nog ver weg.

Hekkensluiter
Nederland bungelt met het aandeel hernieuwbare energie al jaren onderaan de ranglijst van de Europese Unie. ‘Als we op dit tempo doorgaan, zou het nog zo’n tachtig jaar duren voordat we het doel van veertien procent gaan halen’, vertelt Peter Hein van Mulligen van het CBS op BNR Nieuwsradio. ‘Van de 28 EU-landen staan wij op de 26ste plek, alleen Luxemburg en Malta maken nog minder gebruik van hernieuwbare energie’, zo concludeert Van Mulligen.

Windparken
Toch bouwt Nederland flink aan windparken en zonnepanelen. De tachtig jaar die het CBS noemt vindt energiespecialist Remco de Boer érg pessimistisch, zeker met het oog op het doel van 16 procent in 2023. ‘Met de vijf grootste windparken die vanaf 2020 en 2021 stroom gaan leveren, maken we echt een enorme klap. Die tachtig jaar is een beetje onzin, maar we moeten echt alle zeilen bijzetten. Aan deze cijfers zie je hoe ontzettend moeilijk het is.’

D66: 'Tandje erbij'
De nieuwe windparken zijn volgens Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid van D66, echter niet voldoende. 'Heel veel landen zijn heel goed op weg om hun doelstellingen te halen, maar Nederland heeft echt een inhaalslag te maken. We maken grote stappen met wind op zee, maar dat is onvoldoende om het tempo te halen dat we nodig hebben. Daar moet echt nog een tandje bij. Het volgende kabinet heeft op dit vlak echt een uitdaging.' 

Foto: Het Gemini windpark ten noorden van Schiermonnikoog (foto NV NOM)

Redactie Ensoc, 30-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    31.05.2017 - 00:55 uur | P. Lomito

    Het werkt niet, dus laten we nog meer van die niet-werkende windmolens erbij plaatsen. Niet dat het enig effect heeft op het klimaat maar omdat een paar bedrijven een leuke boterham verdient met die inefficiënte wind- en zonnestroom.